Eta-Akvaridit jättävät taivaalle loistavia vanoja, jotka pysyvät näkyvissä useita sekunteja.

© JESPER GRØNNE

Halleyn komeetan jäännökset sinkoilevat ilmakehässä

Toukokuussa meteoriparvi syöksyy Maata kohti 237 000 kilometrin tuntivauhtia. Kun menet ulos yön pimennyttyä, näet kosmisten vieraidemme piirtävän taivaalle värillisiä valojuovia.

perjantai 4. toukokuuta 2018 teksti Jesper Grønne

Eta-Akvaridien meteoriparvi näkyy aina keväisin huhti- ja toukokuussa.

Meteorit ovat peräisin niin sanotusta Halleyn komeetasta, joka ohittaa Maan noin 75 vuoden välein – viimeksi 1986 ja seuraavan kerran 2061.

Matkallaan Aurinkokunnan halki komeetta jättää jälkeensä pölyä, joka koostuu jäästä ja pienistä kivenkappaleista. Kun Maa vuosittain törmää tähän pölyyn, pienet hiukkaset palavat ilmakehässä ja ne nähdään tähdenlentoina. 

Halleyn komeetasta on lähtöisin myös lokakuussa esiintyvä Orionidien meteoriparvi.

Eta-Akvaridit tunnetaan erityisen suuresta nopeudesta, jolla ne iskeytyvät ilmakehään. Törmäykset tapahtuvat noin 237 000 kilometrin tuntinopeudella.

Kovan vauhdin vuoksi niistä jää usein taivaalle hehkuvia valojuovia, jotka saattavat pysyä näkyvissä useita sekunteja, jopa minuutteja.

Toimi näin

  • Eta-Akvaridien maksimi on 7. toukokuuta, mutta niitä näkyy kuun puoliväliin asti. Parvesta lähtee 10–30 tähdenlentoa tunnissa. Paras tarkkailuaika on vähän ennen auringonnousua.

  • Meteorien lähtökohta on idässä Vesimiehen tähdistössä, mutta ne voivat ilmestyä näkyviin kaikkialla taivaalla. Ne erottuvat parhaiten kaakossa ja etelässä, missä taivas on tummempi.

  • Tähdenlennoista saat upeita kuvia. Aseta kamera jalustalle ja käytä laajakulmaobjektiivia. Kun käytät erillistä tai kiinteää intervallilaukaisinta, kamera ottaa kuvia tasaisin väliajoin.

Lähde löytöretkelle universumiin

Halleyn komeetan aiheuttamat tähdenlennot ovat vain yksi tämän kevään tähtitaivaan tapahtumista.  

Taivaalla näkyy monia ilmiöitä, joita voit tarkkailla hyvällä kiikarilla. Jos haluat tiirailla taivaalle, voit nyt saada täydellisen aloituspaketin. Siinä on:

  • Laadukas kiikari, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.
  • Opas tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit myöhemmin tänä vuonna suunnata kiikarin vaikka Orionin tähdistöön ja tarkkailla Betelgeuzea – taivaan kirkkainta punaista ylijättiläistä. Se näkyy Mitilux-kiikarilla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: