Shutterstock
Geminidien tähdenlentoja

Geminidit 2023 – Koe vuoden voimakkain meteoriparvi

Joulukuun 13. ja 14. päivän välisenä yönä voit nähdä tähdenlentoja kaikkialla taivaalla, kun vuoden voimakkain meteoriparvi, Geminidit, ohittaa Maan.

Geminidit 2023

Kun Geminidien meteoriparvi ilmestyy joulukuun yöhön, taivasta voi valaista parhaimmillaan 150 tähdenlentoa tunnissa.

Geminidien parvi ei muistuta muita parvia kuten esimerkiksi Orionideja ja Perseidejä. Geminidit myös voimistuvat vuosi vuodelta.

Meteorit ovat yleensä pöly- ja jäähiukkasia, jotka lentävät komeana pyrstönä jonkin komeetan perässä, mutta Geminidit ovat peräisin 3200 Phaethon -asteroidista, jolla ei ole pitkää pöly- ja jääpyrstöä.

Pitävää selitystä sille, miksi 3200 Phaeton -asteroidi synnyttää tähdenlentoja, ei ole toistaiseksi löydetty, mutta tutkijat arvelevat, että asteroidin rata kulkee niin lähellä Aurinkoa, että se kuivuu ja varistaa pölyhiukkasia.

Toisen teorian mukaan pölyhiukkaset ovat peräisin 3200 Phaeton -asteroidin törmäyksestä toisen asteroidin kanssa. Ja kolmas teoria esittää, että 3200 Phaeton sisältää jäätä. Kun jää höyrystyy, syntyy geysirejä, jotka repivät asteroidista irti pölyhiukkasia.

3200 Phaethon - Asteroidi

Kun Aurinko lämmittää 3200 Phaethon -asteroidia, siitä irtoaa pölyhiukkasia.

© NASA/JPL-Caltech/IPAC

Joka tapauksessa Jupiterin valtava painovoimakenttä sysää pölyhiukkaset Maan kiertoradalle.

Se tarkoittaa sitä, että hiukkasten määrä lisääntyy vuosi vuodelta, mikä aiheuttaa yhä suuremman määrän tähdenlentoja ja tekee Geminideistä vuoden voimakkaimman tähdenlentosateen.

Kaksosten tähdistö

Geminidit nousevat ilmakehään Kaksosten tähdistön suunnalta.

© Shutterstock

Milloin Geminidit näkyvät Suomessa?

Geminidit näkyvät 4.–17. joulukuuta 2023.

Voimakkaan meteoriparven maksimi on vuonna 2023 joulukuun 13. ja 14. päivän välisenä yönä.

Kuun valo vaikuttaa Geminideihin

Jotta Geminidit näkyisivät selkeästi, Kuun valon pitää olla himmeä – muuten loistavia tähdenlentoja on vaikea erottaa taivaalta.

Geminidien maksimin aikaan tänä vuonna vähenevä Kuu näkyy puolikkaana. Se ei kovin paljon haittaa havainnoimista, vaikka tietysti uudenkuun aika olisi vielä parempi. Selkeällä säällä voit nähdä joukoittain tähdenlentoja – etenkin, jos olet taajama-alueen ulkopuolella.

Parhaiten tähdenlentoja voi ihailla maaseudulla kaukana kaupungin valosaasteesta. Jos kuitenkin olet meteorisateen aikana kaupungissa, etsi paikka, missä katuvalot ja valaistut talot häiritsevät mahdollisimman vähän.

VIDEO: Katso, miten Geminidit lentävät taivaalla

Video on kuvattu Kalifornian ja Nevadan rajalla Topazjärvellä.

Näin näet Geminidit vuonna 2023

Tieteen Kuvalehti opastaa, miten voit parhaiten tarkkailla Geminidien meteoriparvea Suomessa.

  • Milloin: Geminidien maksimi ajoittuu yölle 13.–14. joulukuuta. Paras tarkkailuajankohta on yöllä noin kello kolme.
  • Missä: Säteilypiste on korkeimmillaan noin 65 astetta etelän horisontin yllä. Geminidit tunkeutuvat Maan ilmakehään Kaksosten tähdistön suunnalta, mutta voit nähdä tähdenlentoja kaikkialla taivaalla.
  • Kuvaus: Aseta kamera jalustalle, käytä ajastinlaukaisinta ja ota niin monta kuvaa kuin akku ja muistikortti sallivat. Geminidit näkyvät kuvissa loistavina viiruina.

Lisää meteoriparvia 2023

Vaikka Geminidit osuvatkin vuoden viimeiseen kuukauteen, se ei ole vuoden 2023 viimeinen meteoriparvi.

17.–26. joulukuuta voit vielä ihailla Ursideja.

Geminidien jälkeen Ursidit näyttävät kovin vaisuilta, mutta silti ne voivat tuottaa 10 tähdenlentoa tunnissa ja antaa joulun aikaan oman maagisen tunnelmansa.

Rakastatko tähdenlentoja? Tutustu vuoden tähdenlentokalenteriin ja lue lisää meteoriparvista.