Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Geminidit

Geminidit kylvävät taivaalle tähdenlentoja

TÄHTIOPAS: Tähdenlennot saavat taivaan tuikkimaan 13. joulukuuta, kun vuoden näyttävin meteoriparvi, Geminidit, alkaa pommittaa Maan ilmakehää.

Geminidit

Kun Geminidien meteoriparvi ilmestyy joulukuun yöhön, taivasta voi valaista parhaimmillaan 150 tähdenlentoa tunnissa.

Geminidien parvi ei muistuta muita parvia, jotka syntyvät komeettojen pölystä.

Sen sijaan se on lähtöisin 3200 Phaethon -nimisestä asteroidista.

VIDEO: Vuonna 2015 Geminidit tuikkivat Espanjan yötaivaalla.

Tähdenlennot johtuvat Jupiterista

Geminidit poikkeavat selvästi muista Maan ohi lentävistä meteoriparvista, ja ilmiö voimistuu vuosi vuodelta.

Meteorit ovat yleensä pöly- ja jäähiukkasia, jotka lentävät komeana pyrstönä jonkin komeetan perässä, mutta Geminidit ovat peräisin asteroidista, jolla ei ole pitkää pöly- ja jääpyrstöä.

Pitävää selitystä sille, miksi 3200 Phaeton -asteroidi synnyttää tähdenlentoja, ei ole toistaiseksi löydetty, mutta tutkijat arvelevat, että asteroidin rata kulkee niin lähellä Aurinkoa, että se kuivuu ja varistaa pölyhiukkasia.

Jupiterin valtava painovoimakenttä sysää hiukkaset Maan kiertoradalle, ja hiukkasten määrä lisääntyy vuosi vuodelta, mikä aiheuttaa yhä suuremman määrän tähdenlentoja.

Näin näet geminidit

© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Geminidien maksimi on iltapäivällä 13. joulukuuta ja sitä seuraavana yönä. Niiden säteilypiste eli kohta (tähtäimen kohdalla), mistä ne näyttävät tulevan, on ensin idässä, ja yön mittaan se nousee korkealle etelään.

    Voit nähdä tähdenlentoja kaikkialla taivaalla. Tänä vuonna Geminidien maksimi osuu uudenkuun aikaan, joten Kuun valokaan ei häiritse.

  • NÄKYVYYS?

    Aseta kamera jalustalle, käytä ajastinlaukaisinta ja ota niin monta kuvaa kuin akku ja muistikortti sallivat. Kuvaa esimerkiksi tunnin ajan. Geminidit näkyvät kuvissa loistavina viiruina.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota