Asteroidit, meteoroidit, meteorit ja meteoriitit

Lapissa Inarissa kuului viime viikolla kova pamaus, kun tulipallo valaisi marraskuisen taivaan. Vaikka meteorit ovat vain pieniä kiviä, niillä on valtavat voimat, kun ne tunkeutuvat Maan ilmakehään.

tiistai 21. marraskuuta 2017

Pimeys muuttui äkkiä valoksi, kun harvinaisen näyttävä meteori viime viikolla vilahti Lapin taivaalla.  

Inarin asukkaat kylpivät hetken valossa ja kuulivat räjähdyksen, kun tulipallo ilmestyi taivaalle. Arvioiden mukaan tulipallo oli niin suuri, että meteoriitin kappaleita saattoi pudota maahan asti. 

Monet onnistuivat myös ikuistamaan meteorin.

Näihin aikoihin taivaalle piirtyvät tähdenlennot voivat tulla kahdesta meteoriparvesta, Taurideista tai Leonideista. Leonidit ovat peräisin Tempel–Tuttlen komeetasta, joka leikkaa Maan radan joka 33. vuosi. Tauridit taas ovat Encken komeetan kappaleita. 

Ursasta todetaan, että Lapin tulipallo ei välttämättä liity lainkaan marraskuun meteoriparviin. 

LÄHDE LÖYTÖRETKELLE UNIVERSUMIIN tilaamalla Tieteen Kuvalehti

Alla olevassa videossa Lapin tulipallo näkyy taivaalta putoavana palavana kivenä.

Meteorit havaitaan taivaalla usein vain alle sekunnin kestävinä valoilmiöinä, tähdenlentoina. Meteoriitti taas on kivi, joka on pudonnut taivaalta maanpinnalle asti. 

Ilmiöt liittyvät luonnollisesti läheisesti toisiinsa. 

Meteori syntyy, kun avaruudesta tuleva kappale tunkeutuu Maan ilmakehään. Vaikka kappaleet usein ovat pieniä, niiden suuri nopeus antaa niille valtavasti energiaa. 

Meteori palaa ilmakehässä

Kun ilmakehän ulkopuolelta tuleva kivi kohtaa ilman, kitka jarruttaa automaattisesti murikan liikettä. Tällöin liike-energia muuttuu lämmöksi, joka saa kiven materian tai osan siitä sulamaan ja höyrystymään. 

Lämpö ja höyrystynyt aine näkyvät meteorina eli tähdenlentona taivaalla.  

Yleensä meteorin synnyttää hiekanjyvän kokoinen kappale. Esimerkiksi noin herneen kokoiset kappaleet aiheuttavat jo kirkkaamman valoilmiön, johon saattaa liittyä myös ääntä. 

Meteoriitit ovat "selviytyjiä"

Isompiin avaruuskiviin liittyy rajumpia ilmiöitä. Ajoittain kookaskin kivi selviää matkasta ilmakehän halki. Tällöin maan pinnalle päässyttä kiveä kutsutaan meteoriitiksi. 

Koska avaruuskivi on meteoriitti vasta sen jälkeen, kun se on iskeytynyt Maahan, avaruudessa liikkuvia erikokoisia kivenkappaleita ja -siruja kutsutaan meteoroideiksi. 

Jos avaruudessa kiitävä kappale on riittävän kookas, se on asteroidi. Asteroidit ovat Aurinkokunnassa pääasiassa Marsin ja Jupiterin välissä sijaitsevalla vyöhykkeellä kiertäviä kappaleita. Asteroideja esiintyy myös Aurinkokunnan ulko-osissa. Useimpien asteroidien läpimitta on vain muutamia kilometrejä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: