Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Meteori vai meteoriitti

Asteroidit, meteoroidit, meteorit ja meteoriitit

Taivaalla välähteli valo ja yö muuttui päiväksi, kun meteori torstaina 3. tammikuuta 2019 kiisi taivaalla Grönlannin yllä. Vaikka meteorit ovat vain pieniä kiviä, ne saavat liikkeelle valtavat voimat, kun ne syöksyvät Maan ilmakehään.

Tumma iltataivas muuttui yhtäkkiä kirkkaan turkoosiksi, kun meteori torstaina 3. tammikuuuta noin kello 18.55 ilmaantui Grönlannin pääkaupungin Nuukin taivaalle.

Kaupungin asukkaat saivat kylpeä useita sekunteja kirkkaassa valossa, ja monet heistä saivat ikuistettua ilmiön kamerallaan.

Tällaisena nuukilainen Gustav Fischer näki yllättävän valoilmiön.

Myös Sisimutissa - peräti 320 kilometrin päässä Nuukista, ihmiset näkivät tulipallon loimotuksen.

Etuikkuna paljasti meteorin lennon

Meteori saattoi olla osa kvadrantidien eli bootidien meteoriparvea, jonka maksimi sattui viime viikolla torstaille ja perjantaille.

Kvandrantidit ovat asteroidi 2003 EH1:n jäännöksiä. Ne näkyvät tähdenlentoina osuessaan Maan ilmakehään, ja ne erottuvat usein kirkkaina valopalloina.

Eräs ulkoilija sai vangittua meteorin lennon autonikkunoiden heijastuksesta:

Meteorit havaitaan taivaalla usein vain alle sekunnin kestävinä valoilmiöinä, tähdenlentoina. Meteoriitti taas on kivi, joka on pudonnut taivaalta maanpinnalle asti.

Ilmiöt liittyvät luonnollisesti läheisesti toisiinsa.

Meteori syntyy, kun avaruudesta tuleva kappale tunkeutuu Maan ilmakehään. Vaikka kappaleet usein ovat pieniä, niiden suuri nopeus antaa niille valtavasti energiaa.

Kun ilmakehän ulkopuolelta tuleva kivi kohtaa ilman, kitka jarruttaa automaattisesti murikan liikettä. Tällöin liike-energia muuttuu lämmöksi, joka saa kiven materian tai osan siitä sulamaan ja höyrystymään.

Lämpö ja höyrystynyt aine näkyvät meteorina eli tähdenlentona taivaalla.

Yleensä meteorin synnyttää hiekanjyvän kokoinen kappale. Esimerkiksi noin herneen kokoiset kappaleet aiheuttavat jo kirkkaamman valoilmiön, johon saattaa liittyä myös ääntä.

Meteoriitit ovat "selviytyjiä"

Isompiin avaruuskiviin liittyy rajumpia ilmiöitä. Ajoittain kookaskin kivi selviää matkasta ilmakehän halki. Tällöin maan pinnalle päässyttä kiveä kutsutaan meteoriitiksi.

Koska avaruuskivi on meteoriitti vasta sen jälkeen, kun se on iskeytynyt Maahan, avaruudessa liikkuvia erikokoisia kivenkappaleita ja -siruja kutsutaan meteoroideiksi.

Jos avaruudessa kiitävä kappale on riittävän kookas, se on asteroidi. Asteroidit ovat Aurinkokunnassa pääasiassa Marsin ja Jupiterin välissä sijaitsevalla vyöhykkeellä kiertäviä kappaleita. Asteroideja esiintyy myös Aurinkokunnan ulko-osissa. Useimpien asteroidien läpimitta on vain muutamia kilometrejä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota