Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Merkurius perääntyy

Perääntyvä Merkurius 2021 – Milloin Merkurius perääntyy?

Perääntyvää Merkuriusta syytetään huonoista päivistä. Lue tästä tieteen selitys siihen, mitä Merkuriuksen perääntyminen tarkoittaa ja milloin se tapahtuu.

Cenk E. Tezel &Tunç Tezel/TWAN

Merkuriuksen perääntyminen 2021

Viestisi eivät mene perille, ja pienet kuopat tiessä muuttuvat ylipääsemättömiksi vuoriksi.

Astrologien mukaan syynä on se, että Maasta katsottuna Merkurius liikkuu taivaalla vastakkaiseen suuntaan.

Toistuva ilmiö tunnetaan Merkuriuksen perääntymisenä, ja se alkaa seuraavan kerran 27. syyskuuta ja kestää noin 21 päivää.

Edellisen kerran Merkuriuksen perääntyminen tapahtui 29. toukokuuta – 22. kesäkuuta.

Miksi Aurinkokunnan sisin planeetta näyttää muuttavan suuntaansa – ja voiko muka perääntyvä Merkurius vaikuttaa elämään Maassa?

Merkuriuksen perääntyminen johtuu ohituksesta

Itse asiassa Merkuriuksen rata pysy koko ajan muuttumattomana, vaikka sanotaankin, että Merkurius perääntyy.

Ilmiö johtuu optisesta harhasta, joka taas on luonnollinen seuraus siitä, että planeetat kiertävät Aurinkoa samaan suuntaan mutta eri nopeuksilla ja eri etäisyyksillä.

Merkuriuksen matka Auringon ympäri kestää 87,97 vuorokautta, kun taas Maan kierros Auringon ympäri kestää 365,26 vuorokautta. Siksi Merkurius ohittaa Maan noin neljä kertaa joka vuosi.

Kaikki planeetat kiertävät Aurinkoa vastapäivään, mutta noin neljän kuukauden välein näyttää siltä kuin Merkurius liikkuisi myötäpäivään.

Kolme keskeistä asiaa perääntyvän Merkuriuksen ymmärtämiseksi:

  • Maan sijainti
  • Merkuriuksen sijainti
  • Taivaanpallo

Illuusio syntyy, koska me Maasta havainnoimme Merkuriusta taivaanpalloa vasten. Taivaanpallo on kuviteltu pallopinta, jolla taivaankappaleet sijaitsevat. Katsoja on sen keskipisteessä.

Merkurius huijaa katsojan silmää – ja astrologiaa

Astrologien mukaan perääntyvä Merkurius ennakoi ristiriitoja ja vastoinkäymisiä. Tosiasiassa Merkurius ei peräänny vaan etenee kiertoradallaan jopa nopeammin kuin Maa. Siksi se ajoittain Maasta katsottuna näyttää kulkevan takaperin.

Kaikki Aurinkokunnan planeetat perääntyvät

Planeetan liikkeen taantuminen ei itse asiassa ole kummallinen ilmiö. Kaikki muutkin planeetat perääntyvät, esimerkiksi Mars noin kahden vuoden välein. Ja Maan liike puolestaan taantuu suhteessa toisiin planeettoihin.

Katso, miten Mars perääntyi vuonna 2020

Vuodesta 2020 kaikkiaan 75 prosenttia kului niin, että jokin planeetta perääntyi.

Merkuriuksen liikkeen taantumista on käytännössä mahdotonta tarkkailla suoraan, sillä Maasta katsottuna Aurinko estää näkymän. Perääntyvää Marsia puolestaan on helpompaa tarkkailla.

Perääntyvä Mars

Kun Maa ohittaa Marsin, naapuriplaneetan rata tekee kiepin taivaalle.

© Socrates Linardos / Wikimedia Commons

Näin perääntyvä Merkurius sai huonon maineensa

Perääntymisilmiö aiheutti varhaisille astronomeille paljon päänvaivaa ja johti muun muassa siihen, että antiikin kreikkalainen matemaatikko ja tähtitieteilijä Ptolemaios kehitti monimutkaiset kukanmuotoiset radat planeetoille. Kun Kopernikus 1500-luvulla esitteli heliosentrisen maailmankuvansa, jossa planeetat kiertävät Aurinkoa, tähtitieteilijöille selvisi, että perääntyvä Merkurius oli illuusio.

Syynä siihen, että Merkuriuksen rataa pidetään kaiken pahan alkuna ja juurena, on se, että perääntymisilmiö kirjattiin 1700-luvulla maanviljelijöiden almanakkoihin. Myrskyt ja sään ääri-ilmiöt yhdistettiin siten sattumalta ajanjaksoihin, jolloin Merkurius perääntyi.

Sittemmin tulkinta siirtyi astrologiaan ja sanomalehtien horoskooppeihin, joissa nykyisinkin suositellaan, että niinä 60 päivänä vuodessa, kun Merkurius perääntyy, ei kannata tehdä suuria päätöksiä.

Horoskooppien maailmassa ajatellaan niin, että Merkurius vetää elimistön nesteitä samaan tapaan kuin Kuu aiheuttaa vuoroveden. Siten Merkuriuksen selitetään vaikuttavan aivojen hermoston toimintaan.

Merkurius on kuitenkin vain hieman Maan Kuuta suurempi, ja se sijaitsee 80 miljoonan kilometrin päässä, kun taas Maan etäisyys Kuuhun on noin 380 000 kilometriä.

Kuu aiheuttaa vuoroveden, mutta vetovoima 100 kilon painoisen esineen ja siitä 10 metrin päässä sijaitsevan ihmisen välillä on itse asiassa 100 kertaa niin suuri kuin Kuun vetovoima.

Fyysisesti Aurinkokunnan pienimmän planeetan painovoima ei siis vaikuta mitattavalla tavalla Maassa.

Merkurius
© Shutterstock

Tietoja Merkuriuksesta:

  • Merkurius ja Venus ovat ainoat Aurinkokunnan planeetat, joilla ei ole yhtään kuuta. Muilla on vähintään yksi, ja eniten tunnettuja kuita on Jupiterilla – peräti 79.
  • Merkuriuksen lämpötila voi vaihdella yön –173:sta päivän 427 asteeseen. Koska kaasukehä on äärimmäisen ohut, se ei suojaa planeettaa kuumalta eikä kylmältä.
  • Merkurius liikkuu radallaan Auringon ympäri 180 000 km/h. Se on siten Aurinkokunnan nopein planeetta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota