Cenk E. Tezel &Tunç Tezel/TWAN
Merkurius perääntyy

Perääntyvä Merkurius 2023 – Milloin Merkurius perääntyy?

Perääntyvää Merkuriusta syytetään huonoista päivistä. Lue tästä tieteen selitys siihen, mitä Merkuriuksen perääntyminen tarkoittaa ja milloin se tapahtuu.

Merkuriuksen perääntyminen vuonna 2023

Viestisi eivät mene perille, ja pienet kuopat tiessä muuttuvat ylipääsemättömiksi vuoriksi.

Astrologien mukaan syynä on se, että Maasta katsottuna Merkurius lyhyenä ajanjaksona liikkuu taivaalla vastakkaiseen suuntaan.

Toistuva ilmiö tunnetaan Merkuriuksen perääntymisenä. Se alkaa seuraavan kerran 21. huhtikuuta ja päättyy 14. toukokuuta 2023.

Edellisen kerran Merkuriuksen perääntyminen tapahtui 12. joulukuuta 2022 – 17. tammikuuta 2023.

Miksi Aurinkokunnan sisin planeetta näyttää muuttavan suuntaansa – ja voiko muka perääntyvä Merkurius vaikuttaa elämään Maassa?

Merkuriuksen perääntyminen johtuu ohituksesta

Itse asiassa Merkuriuksen rata pysy koko ajan muuttumattomana, vaikka sanotaankin, että Merkurius perääntyy.

Ilmiö johtuu optisesta harhasta, joka taas on luonnollinen seuraus siitä, että planeetat kiertävät Aurinkoa samaan suuntaan mutta eri nopeuksilla ja eri etäisyyksillä.

Merkuriuksen matka Auringon ympäri kestää 87,97 vuorokautta, kun taas Maan kierros Auringon ympäri kestää 365,26 vuorokautta. Siksi Merkurius ohittaa Maan noin neljä kertaa joka vuosi.

Kaikki planeetat kiertävät Aurinkoa vastapäivään, mutta noin neljän kuukauden välein näyttää siltä kuin Merkurius liikkuisi myötäpäivään.

Kolme keskeistä asiaa perääntyvän Merkuriuksen ymmärtämiseksi:

  • Maan sijainti
  • Merkuriuksen sijainti
  • Taivaanpallo

Illuusio syntyy, koska me Maasta havainnoimme Merkuriusta taivaanpalloa vasten. Taivaanpallo on kuviteltu pallopinta, jolla taivaankappaleet sijaitsevat. Katsoja on sen keskipisteessä.

Merkurius huijaa katsojan silmää – ja astrologiaa

Astrologien mukaan perääntyvä Merkurius ennakoi ristiriitoja ja vastoinkäymisiä. Tosiasiassa Merkurius ei peräänny vaan etenee kiertoradallaan jopa nopeammin kuin Maa. Siksi se ajoittain Maasta katsottuna näyttää kulkevan takaperin.

Perääntyvä Merkurius - Maa, Merkurius ja Aurinko
© Malene Vinther & Shutterstock

Merkurius ja Maa kulkevat samaan suuntaan

Merkurius on lähinnä Aurinkoa kiertävä planeetta. Lähimmillään se on 46 miljoonan kilometrin päässä Auringosta. Maan ja Auringon etäisyys on yli kolminkertainen: 150 miljoonaa kilometriä. Molemmat planeetat kiertävät Aurinkoa samaan suuntaan eli vastapäivään.

Perääntyvä Merkurius - Maa, Merkurius ja Aurinko
© Malene Vinther & Shutterstock

Yleensä Merkurius näyttää kulkevan vasempaan

Maasta katsottuna Merkurius näyttää useimmiten liikkuvan kohti vasenta. Se johtuu siitä, että Merkuriuksen kierros Auringon ympäri kestää vain 88 vuorokautta ja Maan kierros kestää vuoden. Merkurius kulkee taivaalla samaan suuntaan noin kolme kuukautta yhteen menoon.

Perääntyvä Merkurius - Maa, Merkurius ja Aurinko
© Malene Vinther & Shutterstock

Merkurius ohittaa Maan ja vaihtaa suuntaa taivaalla

Kun Merkurius ohittaa radallaan Maan, näyttää, että se vaihtaisi suuntaa ja menisi takaperin. Vaihe kestää noin kolme viikkoa. Sitten Merkurius on taas sellaisella osalla rataansa, että se kulkee Maasta katsottuna oikealta vasemmalle. Kolmen kuukauden kuluttua se ohittaa taas Maan.

Kaikki Aurinkokunnan planeetat perääntyvät

Planeetan liikkeen taantuminen ei itse asiassa ole kummallinen ilmiö.

Kaikki muutkin planeetat perääntyvät, esimerkiksi Mars noin kahden vuoden välein. Ja Maan liike puolestaan taantuu suhteessa toisiin planeettoihin.

Katso, miten Mars perääntyi vuonna 2020

Merkuriuksen liikkeen taantumista on käytännössä mahdotonta tarkkailla suoraan, sillä Maasta katsottuna Aurinko estää näkymän.

Perääntyvää Marsia puolestaan on helpompaa tarkkailla.

Perääntyvä Mars

Kun Maa ohittaa Marsin, naapuriplaneetan rata tekee kiepin taivaalle.

© Socrates Linardos / Wikimedia Commons

Näin perääntyvä Merkurius sai huonon maineensa

Perääntymisilmiö aiheutti varhaisille astronomeille paljon päänvaivaa ja johti muun muassa siihen, että antiikin kreikkalainen matemaatikko ja tähtitieteilijä Ptolemaios kehitti monimutkaiset kukanmuotoiset radat planeetoille.

Kun Kopernikus 1500-luvulla esitteli heliosentrisen maailmankuvansa, jossa planeetat kiertävät Aurinkoa, tähtitieteilijöille selvisi, että perääntyvä Merkurius oli illuusio.

Syynä siihen, että Merkuriuksen rataa pidetään kaiken pahan alkuna ja juurena, on se, että perääntymisilmiö kirjattiin 1700-luvulla maanviljelijöiden almanakkoihin.

Myrskyt ja sään ääri-ilmiöt yhdistettiin siten sattumalta ajanjaksoihin, jolloin Merkurius perääntyi.

Sittemmin tulkinta siirtyi astrologiaan ja sanomalehtien horoskooppeihin, joissa nykyisinkin suositellaan, että niinä 60 päivänä vuodessa, kun Merkurius perääntyy, ei kannata tehdä suuria päätöksiä.

Horoskooppien maailmassa ajatellaan niin, että Merkurius vetää elimistön nesteitä samaan tapaan kuin Kuu aiheuttaa vuoroveden. Siten Merkuriuksen selitetään vaikuttavan aivojen hermoston toimintaan.

Merkurius on kuitenkin vain hieman Maan Kuuta suurempi, ja se sijaitsee 80 miljoonan kilometrin päässä, kun taas Maan etäisyys Kuuhun on noin 380 000 kilometriä.

Kuu aiheuttaa vuoroveden, mutta vetovoima 100 kilon painoisen esineen ja siitä 10 metrin päässä sijaitsevan ihmisen välillä on itse asiassa 100 kertaa niin suuri kuin Kuun vetovoima.

Fyysisesti Aurinkokunnan pienimmän planeetan painovoima ei siis vaikuta mitattavalla tavalla Maassa.

Merkurius
© Shutterstock

Tietoja Merkuriuksesta:

  • Merkurius ja Venus ovat ainoat Aurinkokunnan planeetat, joilla ei ole yhtään kuuta. Muilla on vähintään yksi, ja eniten tunnettuja kuita on Jupiterilla – peräti 79.
  • Merkuriuksen lämpötila voi vaihdella yön –173:sta päivän 427 asteeseen. Koska kaasukehä on äärimmäisen ohut, se ei suojaa planeettaa kuumalta eikä kylmältä.
  • Merkurius liikkuu radallaan Auringon ympäri 180 000 km/h. Se on siten Aurinkokunnan nopein planeetta.