Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Merkurius Great Valley TOP
Maailmankaikkeus - Merkurius

Merkurius kutistuu hissukseen

Merkuriuksessa havaittu valtava rotko on todiste planeetan kutistumisesta. Rotko on 3,2 kilometriä syvä ja suurempi kuin Grand Canyon.

Aurinkokunnan pienin planeetta Merkuriuspienenee pienenemistään.

Merkuriuksesta löydetty suuri rotko – Great Valley – osoittaa pienenemisen selvästi: sen jyrkät kallioseinämät kasvavat korkeutta sitä mukaa kuin planeetta kutistuu.

”Syynä on se, että planeetan pinta koostuu vain yhdestä mannerlaatasta”, sanoo havainnon tehnyt Thomas Watters Smithsonianin kansallisesta ilmailu- ja avaruusmuseosta.

Kutistuvaan planeettaan muodostuu rotkoja

Watters teki topografisen kuva-analyysin Merkuriuksesta. Siitä erottuu selvästi 1 000 kilometriä pitkä, 400 kilometriä leveä ja 3,2 kilometriä syvä repeämä.

Mittojen perusteella Great Valley on suurempi kuin Grand Canyon, joka 1,6 kilometrin syvyisenä halkoo Arizonaa vain 433 kilometrin pituudelta.

Seuraa kuva-analyysiä tästä:

Great Valley on syntynyt, kun Merkuriuksen iso metalliydin on hitaasti jäähtynyt. Prosessissa planeetta kutistuu ja kalliokerros nousee paikoin.

Ajan mittaan ilmiö on muokannut jättirotkon jyrkkine seinämineen.

Toisin kuin Maan Merkuriuksen pinta koostuu vain yhdestä mannerlaatasta. Siksi sen pinta voi vain liikkua ylöspäin, ei sivuttain.

Luotaimet tutkivat Merkuriusta

Merkuriuksen on tiedetty pienenevän pitkään, sillä sen todistivat jo Mariner 10 -luotain 1970-luvulla ja Messenger-luotain 2010-luvulla.

Nyt tiedetään, että Merkuriuksen pinta on mennyt kasaan noin 14 kilometriä sen jälkeen, kun kiviplaneetta muodostui noin 4,6 miljardia vuotta sitten.

Nasan Messenger-luotain kiersi Merkuriusta vuosina 2011-2015.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota