NASA
Merkurius NASA

Merkurius kurkistaa piilostaan

Auringon kirkas valo peittää usein Merkuriuksen. Nyt kuitenkin olosuhteet ovat ihanteelliset sen tarkkailuun.

Merkurius

Merkurius on pienin ja lähimpänä Aurinkoa kiertävä planeetta.

Näiden ominaisuuksiensa takia sitä onkin vaikea havainnoida.

Se on usein Auringon takana näkymättömissä, ja Auringon edessä ollessaan se taas peittyy Auringon voimakkaaseen valoon.

Merkurius on kirkkain juuri nyt

Parhaiten pientä kiviplaneettaa voi tutkia sen ollessa radallaan Maasta katsottuna kauimpana Auringosta, jolloin sen sanotaan olevan suurimmassa elongaatiossaan.

Merkurius näkyy vähän ennen auringonnousua tai pian auringonlaskun jälkeen sen mukaan, kummalla puolella Aurinkoa se on.

Merkurius vaikuttaa Maasta katsoen olevan kauimpana Auringosta, ja siksi se näkyy hyvin.

© NASA

Merkurius näkyy hyvin useita kertoja vuodessa

Merkuriuksen kierros Auringon ympäri kestää vain 88 vuorokautta. Siten se osuu radallaan useita kertoja vuodessa kohtaan, jossa sitä on helppo tutkailla.

Merkurius ja Venus ovat ainoat planeetat, jotka näkyvät parhaiten suurimmassa elongaatiossaan. Syy on se, että ne ovat lähempänä Aurinkoa kuin Maa.

Opas Merkuriukseen

©

Missä ja milloin

Voit nähdä Merkuriuksen heti auringonlaskun jälkeen tammikuun viimeisellä viikolla. Vajaan tunnin kuluttua se katoaa horisontin taakse.

Merkurius on Maasta katsottuna nyt kauimmillaan Auringosta. Silti se on vielä lähellä ja ilmestyy siksi näkyviin samassa kohtaa kuin laskeva
Aurinko – matalalla lännen horisontissa.

Näkyvyys

Merkurius loistaa hyvin kirkkaasti myös iltahämärän heikon valon läpi. Kiikarilla näet, että sillä on monta erilaista vaihetta samoin kuin Kuulla. Nyt näkyvissä on puolet Merkuriuksen päiväpuolesta ja puolet yöpuolesta.