Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Merkurius NASA

Merkuriusta on yleensä vaikeaa tarkkailla Maasta, sillä se on joko piilossa Auringon takana tai sitten se hukkuu Auringon valoon. Tällä hetkellä tilanne on toinen.

© NASA
Maailmankaikkeus - Merkurius

Merkurius kurkistaa piilostaan

Auringon kirkas valo peittää usein Merkuriuksen. Nyt kuitenkin olosuhteet ovat ihanteelliset sen tarkkailuun.

Merkuriuson Aurinkokunnan pienin planeetta.

Se on myös lähimpänä Aurinkoa. Siksi siitä on vaikeaa tehdä havaintoja.

Pieni kiviplaneetta on usein Auringon takana niin, ettei se näy Maahan, ja kun se on Auringon edessä, se katoaa tähden voimakkaaseen valoon.

Merkurius on kirkkain juuri nyt

Paras ajankohta Merkuriuksen tarkkailuun on silloin, kun se on Maasta katsottuna kauimpana Auringosta eli se on suurimmassa elongaatiossaan.

Merkuriuksen havainnointiin tarjoutuu erinomainen tilaisuus varhain aamulla 26. elokuuta, kun planeetta on suurimmassa läntisessä elongaatiossaan.

Merkurius vaikuttaa Maasta katsoen olevan kauimpana Auringosta, ja siksi se näkyy hyvin.

© NASA

Lisää vilauksia Merkuriuksesta 2018

Merkuriuksen kierros Auringon ympäri kestää vain 88 vuorokautta. Siten se osuu radallaan useita kertoja vuodessa kohtaan, jossa sitä on helppo tutkailla.

Merkurius ja Venus ovat ainoat planeetat, jotka näkyvät parhaiten suurimmassa elongaatiossaan. Syy on se, että ne ovat lähempänä Aurinkoa kuin Maa.

Toimi näin

  • Merkurius näkyy aamuhämärissä puolitoista tuntia ennen auringonnousua 26. elokuuta. Nouseva Aurinko hukuttaa Merkuriuksen valoonsa.

  • Merkurius on radallaan Maasta katsottuna kauimpana Auringosta. Siltikin se on vielä lähellä tähteä ja se ilmestyy samasta suunnasta – koillisesta – vähän ennen auringonnousua.

  • Merkurius loistaa hyvin kirkkaasti myös aamuhämärän lisääntyvässä valossa. Kiikarilla näet, että sillä on monta erilaista vaihetta niin kuin Kuulla. Nyt näet siitä puolikkaan – puolet planeetan päiväpuolesta ja puolet yöpuolesta.

Lue myös:

Kuu

Uusia mittauksia: Voimakas säteily tuottaa paineita Kuu-lennoille

2 minuuttia
Kuun pinta ja Maa nähtynä Apollo 11:sta, 1969
Kuu

LIVE: Nasa paljastaa jymyuutisen Kuusta

3 minuuttia
Merkurius

Elämää Venuksessa? Tänään ehkä saadaan lisätietoja

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota