Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

merkuriuksen-ylikulku

Merkuriuksen ylikulku – mikä se on ja milloin se tapahtuu Suomessa?

13. marraskuuta 2032 Suomessa on mahdollisuus kokea harvinainen Merkuriuksen ylikulku, jossa Aurinkokunnan pienin planeetta kulkee Auringon editse.

Shutterstock

Merkuriuksen ylikulku Suomessa

Merkuriuksen lyhyt etäisyys Aurinkoon vaikeuttaa sen näkemistä Maasta, koska Merkurius on usein joko Auringon takana tai planeetta ei erotu kirkkaasta hehkusta Auringon laitamilla.

Kun Maa, Merkurius ja Aurinko ovat samalla linjalla 13. marraskuuta 2032, Suomessa voidaan seurata pienen planeetan vaellusta auringonkiekkoa vasten.

Näin näet Merkuriuksen Auringon edessä

Merkurius on 285 kertaa pienempi kuin Aurinko, ja Merkuriuksen ylikulun aikana planeetta näkyy pienenä mustana pisteenä Auringon kiekon edessä. Harvinaisen ilmiön näkeminen edellyttää siksi teleskooppia tai kiikaria.

Koska joudut katsomaan Aurinkoon nähdäksesi Merkuriuksen ylikulun, on tärkeää suojata silmät Auringon säteiltä, jotta ne eivät vahingoitu. Käytä siksi suojalaseja tai hanki teleskooppiin tai kiikarin kunnollinen aurinkosuodatin.

Merkuriuksen ylikulku – Merkurius-planeetta kulkee Auringon edestä.

Tältä Merkuriuksen ylikulku näytti Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa 9. toukokuuta 2016. Merkuriuksen siluetti näkyy vasemmassa alakulmassa pienenä mustana pisteenä.

Kuinka usein Merkuriuksen ylikulku on mahdollista nähdä?

Merkuriuksen ylikulku tapahtuu vain noin 13–14 kertaa vuosisadassa, ja ylikulkujen välillä voi kulua 3,5–13 vuotta.

Edellinen Merkuriuksen ylikulku tapahtui 11. marraskuuta 2019, ja on odotettava 13. marraskuuta 2032 asti, jotta ilmiö näkyy uudestaan.

Video: Nasa näyttää Merkuriuksen ylikulun aivan läheltä

  1. toukokuuta 2016 Merkurius liikkui Auringon kiekon yli. Nasa tallensi harvinaisen tähtitieteellisen ilmiön, ja video sisältää koosteen päivän otoksista.

Miten Merkuriuksen ylikulku tapahtuu?

Merkuriuksen ylikulku tapahtuu, kun Maa, Merkurius ja Aurinko ovat suoralla linjalla keskenään. Sitä ei tapahdu usein, koska Merkuriuksen ratataso Auringon ympäri on seitsemän astetta kallellaan suhteessa Maan ratatasoon.

Planeetat voivat kuitenkin leikata toistensa ratatasot ja joutua konjunktioon Auringon kanssa eli samalle linjalle.

Koska Merkuriuksen kierto Auringon ympäri kestää 88 vuorokautta, se leikkaa Maan ratatason joka 44. päivä – yhden kerran kulkiessaan Maan ratatason läpi ”ylös” ja toisen kerran kulkiessaan ”alas” – vaikkei avaruudessa tietenkään oikeasti ole tällaisia suuntia.

Merkuriuksen ylikulku edellyttää, että Maa ja Merkurius kulkevat solmukohdasta lähes samaan aikaan niin sanotussa alakonjunktiossa eli Merkuriuksen on oltava Maasta katsoen Auringon edessä.

Kun Merkurius jää Maasta katsoen Auringon taakse, se on yläkonjunktiossa ja silloin se sitä ei voida lainkaan nähdä Maasta.

Merkuriuksen ja Maan ratatasot leikkaavat konjunktiossa.

Konjunktio tarkoittaa, että Merkurius, Maa Aurinko ovat samalla suoralla linjalle. Kun Merkurius ja Maa ovat samalla puolella Aurinkoa, Maassa nähdään Merkuriuksen ylikulku.

Kun leikkauskohdat pysyttelevät käytännössä paikallaan, myös konjunktioiden ja esimerkiksi Merkuriuksen ylikulun ajankohta pysyttelee suurin piirtein paikallaan.

Merkuriuksen ylikulku voidaan siksi aina nähdä joko toukokuun tai marraskuun alkupuolella.

Kepler ennusti planeettojen ylikulut

Laskelmien ja aiempien havaintojen perusteella tähtitieteilijä Johannes Kepler ennusti sekä Venuksen että Merkuriuksen kulkevan Auringon kiekon edestä vuonna 1631.

Johannes Kepler kuitenkin kuoli ennen kuin hän sai teoriansa vahvistettua, mutta kolme muuta tähtitieteilijää, muun muassa ranskalainen Pierre Gassandi, tarkkailivat Merkuriuksen ylikulkua 7. marraskuuta 1631. Ylikulku tapahtui viisi tuntia ennen Johannes Keplerin arvioimaa ajankohtaa.

Venuksen ylikulku tapahtui samana vuonna 6. joulukuuta, mutta koska sitä oli vaikea nähdä Euroopassa, havaintoja ei juuri tehty tai niistä ei ole tietoja.

Merkuriuksen ylikulku vuonna 1631 oli ensimmäinen kerta, kun ihminen näki planeetan ylikulun ja tiesi, mitä näki.

Lue myös:

Merkurius

Elämää Venuksessa? Tänään ehkä saadaan lisätietoja

3 minuuttia
Maa

Otsonikerros: Maan suoja Auringon uv-säteitä vastaan

6 minuuttia
Mercury_solar system theme
Merkurius

Merkurius: Planeetta ilman vuodenaikoja

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota