NASA

Aurinkokuntamme lilliputti ilmestyy näkösälle

Huhtikuu 2023: Aurinkokunnan pienin planeetta on näkyvissä vain muutamia kertoja vuodessa – muun muassa juuri nyt. Opastamme, miten löydät sen.

TIETOJA MERKURIUKSESTA

Juuri nyt on hyvä mahdollisuus nähdä Aurinkokunnan sisin ja pienin planeetta Merkurius. Sen läpimitta on vain 4 878 kilo­metriä – vähän yli kolmasosa Maan läpimitasta ja yhtä paljon kuin USA:n mantereen leveys.

Juuri pieni koko ja Auringon läheisyys tekevät Merkuriuksesta hankalasti havainnoitavan. Enimmäkseen se on joko piilossa Auringon takana tai Auringon edessä, missä se hukkuu voimakkaaseen valoon.

Paras ajankohta tarkkailuun on siksi se, kun Merkurius on Maasta katsottuna kauimpana Auringosta eli se on suurimmassa elongaatiossaan.

Merkurius näkyy Maahan parhaiten ollessaan kauimpana Auringosta.

© NASA

Koska Merkurius on niin lähellä Aurinkoa, se näkyy joko vähän ennen auringonnousua tai pian auringonlaskun jälkeen, riippuen siitä, millä puolella Aurinkoa se on. Planeetan kierros Auringon ympäri kestää vain 88 Maan vuorokautta, ja suurin elongaatio esiintyy siksi useita kertoja vuodessa.

Merkurius ja Venus ovat ainoat planeetat, jotka näkyvät Maahan parhaiten ollessaan suurimmassa elongaatiossaan. Se johtuu siitä, että ne ovat lähempänä Aurinkoa kuin Maa.

© Lasse alexander lund-andersen & anders spillemose bothmann

Todiste aika-avaruudesta

Vuosikymmeniä Merkuriuksen radan muutosta yritettiin selittää tuntemattomalla planeetalla. Sitten ilmestyi Einsteinin suhteellisuusteoria.

Merkuriuksen rata muuttuu parin asteen verran vuosisadassa. Einsteinin suhteellisuus­teoria selittää sen niin, että Auringon massa taivuttaa aika-­avaruutta, mikä sinkoaa Merkuriuksen muuttuneelle radalle.

MERKURIUS-OPAS

Stjernehilmen, Merkur
©

TOIMI NÄIN

MISSÄ JA MILLOIN?

Näet Merkuriuksen 10 asteen korkeudella 45 min auringonlaskun jälkeen 11. huhtikuuta. Noin klo 23 se katoaa horisontin taakse.

MITÄ NÄET?

Merkurius on niin kirkas, että se loistaa auringonlaskun jälkeisessä iltahämärässäkin. Kiikarilla voit nähdä, että planeetalla on vaiheet kuten Kuulla. Nyt Merkuriuksesta näkyy puolet sen päiväpuolesta ja puolet yöpuolesta.