Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars as earth
Maailmankaikkeus - Mars

Voidaanko Mars tehdä asuttavaksi?

Lämpö tihentäisi Marsin kaasukehää.

Periaatteessa olisi mahdollista muokata Marsinkaasukehää niin, että ihminen voisi oleskella Marsin pinnalla ilman avaruuspukua ja hengityslaitteita. Naapurimme ”maankaltaistaminen” on kuitenkin sen verran työläs ja kallis hanke, että siihen tuskin on realistisia mahdollisuuksia vielä moneen sataan vuoteen.

Nykyisin Marsin pinta on kuivaa aavikkoa ja ohut kaasukehä koostuu pääasiassa hiilidioksidista. Vapaata happea ei ole. Ilmanpaine sen pinnalla on vain sadasosa Maan ilmanpaineesta. Maan ilmakehä on yhtä ohut vasta 30 kilometrin korkeudessa. Jotta Marsiin saataisiin hengityskelpoista ilmaa, kaasukehä pitäisi saada tiheämmäksi ja siihen pitäisi saada happea.

Kaasukehän muokkaamiseen tarvittavat ainekset ovat valmiina Marsissa. Napaseuduilla on pinnan alla vesi- ja hiilidioksidijäätä. Näitä alueita pitäisi vain lämmittää niin paljon, että vesi ja hiilidioksidi höyrystyvät. Se voisi tapahtua esimerkiksi Marsia kiertävällä radalla olevilla peileillä, jotka heijastaisivat navoille auringonsäteilyä, tai navoille voitaisiin sirotella tummaa ainetta, joka lisäisi auringonsäteilyn imeytymistä. Kun lämpeneminen saataisiin käyntiin, kasvihuoneilmiö kiihdyttäisi prosessia.

Kun kaasukehä olisi kyllin tiheä, siihen voitaisiin ehkä tuottaa happea kasveilla, jotka olisi geneettisesti muunneltu selviytymään Marsin oloissa. Edellytys on tietysti se, että kasvit ylipäänsä voivat kasvaa Marsissa. Phoenix-luotaimella tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin antaneet osviittaa siitä, että se on mahdollista. Joka tapauksessa kestäisi satoja vuosia, ennen kuin kaasukehässä olisi tarpeeksi happea.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota