Valtava Mars taivaalla

Kun Maa saa radallaan Marsin kiinni, taivaalla odottaa upea näky. Mars piirtyy esiin selkeänä ja jättimäisenä.

Mars selvä

Noin kerran kahden vuoden kuluessa Maa ottaa radallaan Marsinkiinni niin, että punainen planeetta on lähes samalla suoralla kuin Maa: Maasta katsottuna vastakkaisella puolella kuin Aurinko.

Tuolloin Mars ja Maa sijaitsevat lähinnä toisiaan.

30. toukokuuta ilmiö koetaan jälleen, ja Marsja Maa ovat vain noin 76 000 000 kilometrin päässä toisistaan. Mars näyttäytyy silloin taivaalla lähes maksimikoossaan.

Piirros: NASA/JPL-CALTECH

Suomessa liian matalalla

Mars ei nouse kesällä tähtitaivaalla kovin korkealle. Maksimikorkeudessaan se näkyy vain noin 8 astetta horisontin yläpuolella, joten käytännössä sen havaitseminen on vaikeaa.

Jos planeetan haluaa nähdä, kannattaa hakeutua mahdollisimman korkealle paikalle, josta on esteetön näkymä horisonttiin.

Mars näkyy noin kello 21.00 – 01.30 etelässä Skorpionin tähdistössä.

Mars ei pimene

Maa ei pimennä Marsia, koska planeettojen radat eivät ole samalla tasolla vaan niiden ratatasot leikkaavat toisensa.

Me Maassa istumme itse asiassa aivan paraatipaikalla, kun Mars esittelee parasta puoltaan Auringon heittämässä spottivalossa.

Mars valaisee kuin Jupiter

  1. toukokuuta Mars loistaa suunnilleen yhtä kirkkaana kuin kaasujätti Jupiter, joka on tähtitaivaan toiseksi kirkkain planeetta Venuksen jälkeen.

Jaksot, jolloin Mars on lähinnä Maata, kiinnostavat tähtitieteen harrastajien lisäksi kovasti myös alan tutkijoita.

Ajanjaksot tarjoavat lyhyen tarkasteluetäisyyden ansiosta hyvän tilaisuuden tehdä Marsista havaintoja ja suunnitella sinne tehtäviä matkoja.