NASA
Slik ser Mars ut

Tuoreet uutiset Marsista

Juuri nyt Marsissa on kaikkiaan kolmen eri hankkeen laitteet, jotka lähettävät koko ajan uutta tietoa Maahan. Tästä voit seurata Marsista tulevia uutisia.

Marsissa on historiallinen ruuhka-aika. Tällä hetkellä naapuriplaneettaa tutkitaan kolmen eri hankkeen voimin.

©

Elämää etsitään kilpaa

Yhdysvallat, Kiina ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat etsivät kilvan elämää Marsista. Kaikkien toiveena on saada miehitetty lento Marsiin ensimmäisenä.

Lue lisää kilpajuoksusta Marsiin tästä

Päivityksiä Marsista:

Päivitämme tähän tuoreet uutiset Marsista

Nasan kopteri löysi Marsista huimia maastoja

Yhdeksännellä lennollaan 5. heinäkuuta Ingenuity-minikopteri otti punaisesta planeetasta joukon kuvia, jotka auttavat tutkijoita suunnittelemaan Mars-tutkimuksen seuraavaa etappia.

Perseverance-mönkijän on määrä kaivaa maanäytteitä ja etsiä niistä elämää, ja kopterin ottamat kuvat näyttävät sekä lupaavat alueet että vaikeakulkuisen maaston, joka ajokin on kierrettävä.

Nasan satelliittikuvat ovat tarkkuudeltaan sellaisia, että pienimmät niistä erottuvat kohteet ovat metrin halkaisijaltaan olevia kiviä, ja pienetkin kivet voivat silti olla Perseverancelle liian kova pala. Minihelikopteri toimii siksi tiedustelijana, joka auttaa mönkijän reitin suunnittelussa.

Nasan tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita Raised Ridges -nimisestä kivimuodostelmasta. He uskovat, että kivet ovat ehkä reunustaneet aikoinaan jokea, ja siksi alue on erittäin lupaava etsittäessä punaisen planeetan kadonneita eliöitä.

Forhøjede klipper på Mars
© NASA

Raised Ridges

Tutkijat toivovat, että kivimuodostelma voi kätkeä jälkiä elämästä. Kuvan alareunassa näkyy minikopteri Ingenuityn varjo.

Sandklitter på Mars
© NASA

Hiekkadyynit

Ilman Ingenuityn viimeisiä kuvia mönkijä olisi varmasti jäänyt kiinni hiekkadyyneihin matkallaan kohti Raised Ridges -muodostelmaa.

Grundfjeld på Mars
© NASA

Peruskallio

Kuvissa näkyy Marsin peruskalliota – ja useita isoja kiviä, joiden ympäri Perseverance voidaan nyt ohjata turvallisesti.

Kiinan Mars-mönkijä Zhurong ajelee nyt Marsissa

Kiinan avaruusjärjestö on julkistanut kuvat, joissa näkyy, miten Zhurong-mönkijä on ajanut alas laskeutumisalustaltaan. Kuvat on ottanut Tianwen-1-luotain.

Oikeassa yläkulmassa on kaksi pistettä, joista suurempi on laskeutumisalusta, pienempi on Mars-mönkijä. Laskeutumisalustaa ympäröivä tumma alue voi olla laskeutumisen aikana moottorin savun aiheuttama. Symmetriset vaaleat viivat saattavat olla jälkiä siitä, kun laskeutumisalusta tyhjensi polttoainesäiliönsä. Vaalea pieni läiskä kuvan keskellä on peräisin Mars-mönkijän laskeutumiskapselista ja laskuvarjosta. Kuvan vasemmassa alakulmassa oleva vaalea piste on laskeutumiskapselin lämpökilpi.

© CSNA

Zhurong-mönkijän on määrä ajella Marsissa kolmen kuukauden ajan ja kerätä näytteitä.

Kiinalainen mönkijä laskeutui Marsiin
© Shutterstock

Kiinan mönkijä laskeutui Marsiin

Toisena valtiona Kiina sai oman mönkijänsä Marsin pinnalle. Kiinalaismönkijän nimi on Zhurong.

Mönkijä laskeutui Utopia Planitia -tasangolle, jonne myös Nasan Viking-luotain laskeutui 1976.

Zhurong on nimetty kiinalaisen tulenjumalan mukaan. Mönkijän akussa on virtaa noin 90 päivän ajelua varten. Se voi kulkea noin 200 metriä tunnissa. Mönkijässä on tutka, jolla se voi etsiä vettä ja jäätä sadan metrin syvyydestä.

Mönkijässä on myös magnetometri. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Marsia tutkitaan magnetometrilla. Sillä yritetään saada selville, miten Mars menetti magneettikenttänsä ja sen myötä myös kaasukehänsä ja vetensä.

Vaikka kiinanalaismönkijän tutkimustavoitteet eivät ole kovin kunnianhimoisia, mönkijä on selvä osoitus Kiinan teknologian tasosta. Vuonna 2028 tai 2030 Kiina aikoo laukaista matkaan hankkeen, jonka on määrä tuoda Maahan näyte Marsin maaperästä.

Nasan kopteri lensi Marsissa

19. huhtikuuta 2021

Nasa suoritti ensimmäisen lennon toisella planeetalla. 1,8 kiloa painava Ingenuity-kopteri nousi Marsin pinnan ylle ja lensi kolmen metrin korkeudessa, jossa se leijui noin 40 sekuntia, ennen kuin se laskeutui.

Lennon oli määrä tapahtua 11. huhtikuuta, mutta ohjelmisto-ongelman vuoksi sitä jouduttiin siirtämään.

Mars-helikopteri Ingenuity avaa uusia mahdollisuuksia elämän etsimiseen Marsista
© NASA/JPL-Caltech

Näin Ingenuity lentää

Ingenuity-kopteri etsii elämää Marsista. Koska signaalin matka Maasta Marsiin kestää pitkään, kopterin pitää selvitä lennosta omin avuin.

Katso tästä, miten kopteri lentää

Ingenuityn aurinkokennon eriste sisältää pienen palan siipeä Wrightin veljesten koneesta. Se on kunnianosoitus maailman ensimmäiselle moottorikäyttöiselle ilma-alukselle.

Video: Katso, miten kopteri lentää Marsissa

Marsissa lentäminen on hyvin haasteellista. Öisin lämpötila voi olla jopa 90 astetta pakkasen puolella. Lisäksi Marsin kaasukehä on ohut. Sen tiheys on vain prosentin Maan ilmakehästä, mikä vastaa sitä kuin helikopteri lentäisi 25 kilometrin korkeudessa Maan pinnasta.

Toisaalta Marsin painovoima on vain kolmanneksen Maan painovoimasta. Ingenuityn roottoreiden on pyörittävä kymmenen kertaa niin nopeasti kuin tavallisen helikopterin.

Lähde: NASA