Tosi tv:tä Marsin pinnalta

Vuonna 2023 ensimmäiset ihmiset laskeutuvat Marsiin ja koko maailma voi seurata sitä televisiosta. Niin luvattiin suurellisesti, kun Mars One -hanke julkistettiin vuonna 2012. Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Lähteekö retkikunta matkaan tänä vuonna, onko matkaa lykätty vai onko se tyystin peruttu? Lue vastaus täältä.

"Et koskaan tunne tuulta hiuksissasi. Et kuule askelten narskuntaa lumessa. Et kuule linnunlaulua ikkunan takaa."

Nämä dramaattiset sanat lausui Bas Lansdorp. Hollantilainen yrittäjä sai vuonna 2012 koko maailman huomion osakseen, kun hän julkisti laajamittaisen hankkeensa, Mars Onen.

Landsdorp aikoi lähettää ihmisiä Marsiin jo vuonna 2023.

Toisin kuin kaikissa aiemmin julkistetuissa suunnitelmissa miehitettyjä Mars-retkiä varten, nyt ei suunniteltu lainkaan paluumatkaa.

Miehistön oli määrä jäädä pysyvästi Marsiin, ja siksi se ei enää koskaan tuntisi tuulta eikä kuulisi lintuja.

Hollantilaisen villit visiot erosivat toisista myös monissa muissa ratkaisevissa kohdissa.

Ensinnäkin uudisasukkaat, jotka taittaisivat 55 758 006 kilometrin matkan punaiselle planeetalle, eivät olisi ammattiastronautteja vaan ”tavallisia ihmisiä”, jotka voisivat lähettää hakemuksia ja todistaa soveltuvuutensa pitkän valintaprosessin avulla.

Idea sai innoituksen Big Brother -tv-ohjelmasta.

Toiseksi Bas Lansdorpilla oli muista selvästi poikkeava ajatus siitä, miten hän ja hänen kymmenhenkinen yrityksensä rahoittaisivat sarjan hintavia avaruusmatkoja Marsiin, jotta planeetalle voitaisiin rakentaa pysyvä siirtokunta.

Kaikki oli tarkoitus striimata. Idea oli ammentanut innoitusta tosi-tv-ohjelmasta Big Brother, jossa joukko ihmisiä on suljettuna taloon, ja kamerat valvovat taloa vuorokauden ympäri.

VIDEO: Mars One sai tukea Nobel-palkitulta

Suurieleisesti ja innokkain lausein Nobel-palkittu on mukana videolla, jolla Mars One julkistaa suunnitelmansa ihmisten lähettämiseksi Marsiin pelkkä menolippu taskussaan.

Katsojien kaikkialla maailmassa on tarkoitus pystyä seuraamaan Marsin uudisasukkaiden elämää lähietäisyydeltä.

Toiveena on saavuttaa striimaukselle niin suuri menestys, että kaikki välttämättömät rahat saadaan haalittua kasaan, jolloin voidaan toteuttaa matkat Marsiin ja siirtokunnan ylläpito planeetalla.

Mars One -hankkeessa on kerrottu alusta lähtien, että jokainen voi maksua vastaan lähettää hakemuksen pyrkiäkseen yhdeksi valituista, jotka pääsevät lentämään Marsiin ja perustamaan sinne siirtokuntaa.

Kiinnostus on ollut kaikesta päätellen suurta. Ainakin Mars Onesta ilmoitettiin loppuvuodesta 2013, että hanke oli vastaanottanut 202 586 hakemusta 140 maasta ja että pitkä valintaprosessi voitaisiin käynnistää.

Sittemmin vaikuttava julkisivu on alkanut halkeilla, ja alkoi nousta kysymyksiä siitä, pääsisikö hanke koskaan liikkeelle?

Arvostelijoita on jonoksi asti

Kun Mars One julkistettiin, media vyörytti positiivista hehkutusta kunnianhimoisesta hankkeesta, mutta vähitellen esiin alkoi tihkua myös arvostelua.

Yksi toisensa jälkeen tutkijat, insinöörit ja avaruusasiantuntijat alkoivat arvostella hanketta epärealistiseksi ja epäeettiseksi.

Luettelo puutteista ja sudenkuopista venyi pian pitkäksi.

Bas Lansdrop

Ennen kuin hollantilainen Bas Lansdorp perusti Mars One -hankkeen, hän oli mukana tuulienergiateknologiaa kehittävässä Ampyx Power -yrityksessä.

© Campus Party Brasil

Ensinnäkin Marsin kaasukehä ei sisällä happea, mitä seikkaa Mars One -hankkeessa ei ole otettu riittävästi huomioon tukikohtaa suunniteltaessa. Kaikki viittasi siihen, että he tukehtuisivat kuoliaaksi, terävät arvostelijat varoittivat.

Samaan aikaan avaruusasiantuntijat sanoivat, että osallistujilla oli suuri riski kuolla janoon, koska ei ollut selvää, että käytössä olevalla tekniikalla voitaisiin puhdistaa ja kierrättä vettä sekä juomavedeksi että kasvien kasteluun.

Ja jos kasvien viljely epäonnistuisi, asukkaat voisivat kuolla nälkään.

Vielä yksi arvostelun aihe oli, että uudisasukkaat voisivat sairastua keuhkotauteihin, jos Marsin kaasukehän hienojakoista pölyä päätyisi heidän keuhkoihinsa.

Psykologit kritisoivat Mars Onea toisesta näkökulmasta: Yksisuuntainen matka aiheuttaisi osallistujille valtavan henkisen paineen. Vaarana olisi, että he sairastuisivat masennukseen menettäessään yhteyden ystäviinsä ja sukulaisiinsa Maassa.

Huomattavaa psyykkistä kuormitusta aiheuttaisi myös, jos uudisasukas tuntisi olevansa pakotettu parisuhteeseen tiimitoverinsa kanssa.

Mars One – alusta loppuun

Toukokuu 2012

Mars One -hanke julkisti videon, jossa perustaja Bas Lansdorp esittelee hanketta tukenaan Nobel-palkittu fyysikko Gerardus 't Hooft. Mars One sai seuraavan vuoden aikana 202 586 hakemusta.

2015

Asiantuntijoilta satoi kritiikkiä Mars Onen niskaan, ja yksi hakukierrokselle osallistuneista väitti, että Mars One oli vain suuri huijaus. Samoihin aikoihin perustaja Bas Lansdorp tunnusti esitelleensä erittäin epärealistisen aikataulun.

2017

Mars One esiintyi toiveikkaana tulevaisuuden suhteen rahapulasta huolimatta. Bas Lansdorp yritti epätoivoisesti haalia hankkeelle lisää rahaa.

2019

Mars One -yritys julistettiin konkurssiin.

2022

Bas Lansdorp ei ole luopunut toivosta Mars Onen suhteen. Yrityksen virallisella kotisivulla kehotetaan lähettämään sähköpostia, jos haluaa lähteä tavanomaisesta poikkeavalle matkalle.

Vuonna 2014 Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) asiantuntijat ampuivat Mars One -hankkeen alas yksityiskohtaisella ja kriittisellä selostuksella Mars-retken osatekijöistä.

Kun sitten vuonna 2015 yksi hakijoista väitti Mars Onea vain suureksi huijaukseksi, hanke alkoi vaikuttaa kuolemaantuomitulta.

Mars One törmäsi jatkuvasti teknisiin ja taloudellisiin vaikeuksiin. Joulukuussa 2016 Bas Lansdorp teki johtopäätökset ja lykkäsi ensimmäisten uudisasukkaiden matkaan lähettämistä vuoteen 2031.

Perustaja ponnisteli epätoivoisesti saadakseen lisää pääomaa kokoon ja väitti useasti, että hän oli solmimaisillaan sopimuksen uuden rahoittajan kanssa, mikä voisi pelastaa Mars Onen.

Lansdorp ei kuitenkaan onnistunut, ja loppu oli edessä helmikuussa 2019, kun Mars One julistettiin konkurssiin.

Hanke on siis muodollisesti lakkautettu, mutta Bas Lansdorp ei ilmeisesti ole luopunut toivosta. Ainakin Mars Onen kotisivut ovat edelleen nähtävillä, ja siellä kehotetaan ihmisiä kääntymään hankkeen puoleen, mikäli he ovat kiinnostuneita tavanomaisesta poikkeavasta matkasta.

Heidän tarvitsee vain lähettää sähköpostiviesti.