Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Maailmankaikkeus - Mars

Tieteen Kuvalehti lähtee Marsiin

Lauantaina 5. toukokuuta 2018 Nasa laukaisee luotaimen kohti Marsia. Tieteen Kuvalehti on matkalla mukana.

Kuusi kuukautta kestävä matka alkaa lauantaina kovan jylinän saattelemana, kun Nasa laukaisee Atlas V-raketin avaruuteen Vandenbergin tukikohdasta Kaliforniasta.

Lähes 60 metriä korkean raketin kärjessä on Mars InSight Lander -laskeutuja, jonka on määrä porata viiden metrin syvyyteen punaisen planeetan pinnan alle ja tutkia, miten planeetta on aikoinaan muodostunut.

Me olemme mukana

Mars InSight -luotaimen piti alun perin päästä matkaan jo kaksi vuotta sitten, mutta laskeutujan seismometreissä havaitun vian vuoksi lähtöä jouduttiin siirtämään seuraavaan laukaisuikkunaan. Nyt laukaisun on määrä tapahtua lauantaina 5. toukokuuta kello 14.05 Suomen aikaa.

© NASA

Ennen alkuperäistä laukaisuajankohtaa Nasa tarjosi halukkaille mahdollisuutta saada oma nimi laskeutujan mukana Marsiin.

Tuolloin Tieteen Kuvalehti – ja 2,5 miljoonaa Marsista kiinnostutta ihmistä – tarttui tilaisuuteen, ja Nasa lähetti meille matkalipun Marsiin. Ja nyt luotain vihdoin lähtee matkaan nimet mukanaan.

Tavoitteena tutkia Marsin ydintä

InSight-laskeutuja saapuu Marsiin 26. marraskuuta ja sen on ensimmäisenä luotaimena määrä tutkia Marsin ydintä.

InSightin mukana Marsiin lähetetään muun muassa seismometreja, joilla mitataan järistyksiä planeetan pinnalla, ja pora, jolla on tarkoitus ottaa näytteitä viiden metrin syvyydestä punaisen planeetan pinnan alta.

Tutkijat toivovat, että laskeutuja voi antaa ratkaisevia tietoja siitä, miten Mars ja kaikki muut Aurinkokunnan sisäplaneetat syntyivät 4,6 miljardia vuotta sitten.

Lue myös:

Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

37 minuuttia
Seksi

3 syytä siihen, miksi kevät sytyttää halut

3 minuuttia
Menneisyys

Rikkaat ja köyhät asuivat yhdessä jo pronssikaudella

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota