Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tämä Nasassa tiedetään Marsista InSight-vuoden jälkeen

26. marraskuuta 2018 InSight-luotain laskeutui Marsin kaasukehän läpi. Kun nopeus oli hidastunut 1 360 kilometriin tunnissa, laskuvarjo avautui, lämpökilpi irtosi ja InSight putosi vapaasti kohti Marsin verenpunaista pintaa. Sieltä se on vuoden ajan nyt yllättänyt Nasan tutkijat kerta toisensa jälkeen. Lue tästä, mitä Marsista vuoden tutkimusten jälkeen tiedetään.

NASA

InSight Lander rakennettiin ja koottiin Lockhead Martin Space -yrityksessä Denverissä Coloradossa.

Sitä ohjataan Nasan Marshallin avaruuslentokeskuksesta Huntsvillestä Alabamasta.

Laskeutumisaluksen nykyinen toimipaikka on Mars.

InSight-hanke pääsi vauhtiin, kun Atlas V -raketti syöksyi kohti yötaivasta 5. toukokuuta 2018.

Kuusi kuukautta ja kolme viikkoa myöhemmin InSight (punainen nuoli) suuntasi kohti Marsin pintaa välittääkseen sieltä Nasalle tietoja planeetan kuoresta, vaipasta ja ytimestä.

350 kiloa painava InSight on pyörätön, paikallaan pysyvä alus. Siksi se suorittaa tehtävänsä siinä kohdassa, mihin se laskeutui.

Ja vaikka on kulunut vasta vuosi siitä, kun InSight asetti kolme hydraulista jalkaansa Marsin pinnalle, on se jo toimittanut käänteentekeviä uusia tietoja Maahan.

Marsin ääni

© NASA

Maailman ensimmäisenä aluksena InSight sijoitti – robottikäden avulla – seismometrinsa vieraalle planeetalle 19. joulukuuuta 2018.

Seismometrin nimeltään SEIS on määrä kuunnella Marsin järistyksiä ja planeettaan kohdistuvia meteori-iskuja.

Huhtikuusta alkaen Nasa on havainnut Marsista 20 maanjäristystä, jotka ilmenevät toistuvina, matalina, ikään kuin bassovahvistimesta tulevina ääninä. Voit kuunnella Marsin ääniä tästä.

SEIS-seismometrin superherkät "korvat", jotka lepäävät planeetan pintaa vasten, eivät ole rekisteröineet vain toistuvaa tärinää. SEIS on myös mitannut, miten voimakkaaksi tuulet voivat yltyä planeetalla.

Ja juuri Marsin tuulet ovatkin yksi InSight-laskeutujan suurimmista haasteista.

Pölyinen selfie

© NASA

Laskeutumisalus otti ensimmäisen selfiensä 6. joulukuuta (vasemmanpuoleinen kuva). Kuva on kooste 11 otoksesta, jotka on otettu robottikäden kyynärpäähän asennetulla kameralla.

  1. maaliskuuta 2019 sama kamera otti uuden kuvasarjan InSightin ulkopuolesta (oikeanpuoleinen kuva). Siinä pölykerros osoittaa, millaisissa sääoloissa Nasan uusin Mars-asukas joutuu kamppailemaan – koko toimintansa loppuajan.

Tutkijat pelkäävät, että kiemurtelevat niin sanotut pölypaholaiset (dust devils) hautaavat laskeutumisaluksen aurinkopaneelit pölyyn niin pahasti, että ne eivät enää pysty tuottamaan energiaa.

Tutkijoiden yllätykseksi on kuitenkin käynyt ilmi, että leppeämmät tuulet puolestaan taas puhdistavat InSightin pölystä. Se saa siis jälleen uutta energiaa – ja tutkijat uutta toivoa.

Graniitinkova pinta

Marsin äänten mittaamisen lisäksi InSightin tehtävänä on Marsin kallioperän lämpötilojen mittaaminen.

Siksi laskeutumisalus on 28. helmikuuta 2019 alkaen porannut myyräksi kutsuttua mittauslaitettaan planeetan pinnan alle.

Alus pystyy ulottamaan "myyrän" viiden metrin syvyyteen. Planeetan graniitinkovan pinnan vuoksi laite on tähän mennessä päässyt etenemään kuitenkin vasta 35 senttiä.

Tutkijoita on hämmentänyt hidas – lähes pysähtynyt – eteneminen. Siksi pora saa nyt apua robottikäden lapiolta.

Lapion on määrä puristaa poraa aukon toista seinämää vasten, kun pora tunkeutuu yhä syvemmälle. Nasan tutkijat uskovat, että aukkoon kiinni puristettuna pora pääsee lisääntyneen kitkan ansiosta paremmin etenemään pinnan alle.

Erikoisia InSight-faktoja

© NASA

Ennen kuin InSight lähti Maan pinnalta, Nasa järjesti kilpailun. Voittajien nimet kaiverrettiin kahteen mikrosiruun, jotka asennettiin alukseen.

Ensimmäisessä mikrosirussa on 800 000 laserilla kaiverrettua nimeä. Toisessa (kuvassa) on 1,6 miljoonaa nimeä.

Kahden mikrosirun sisältämät nimet on piirretty elektronisäteellä äärimmäisen ohuilla kirjaimilla, joiden leveys on alle tuhannesosa ihmishiuksen leveydestä.

Yli 10 miljoonaa ihmistä toivoi saavansa nimensä ikuistettua InSightin siruihin.

Lopulta kuitenkin vain 2,4 miljoonaa Maan asukasta voi leuhkia sillä, että heidän nimensä on viety InSight-laskeutujalla Marsiin.

Lue myös:

Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

37 minuuttia
Seksi

3 syytä siihen, miksi kevät sytyttää halut

3 minuuttia
Menneisyys

Rikkaat ja köyhät asuivat yhdessä jo pronssikaudella

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota