Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Selviäisitkö Marsissa?
Maailmankaikkeus - Mars

Selviytyisitkö sinä Marsissa? Kaikista siihen ei ole

Kokonaisuuksien hallinta, luovuus ja sosiaalisuus. Siinä vain muutama ominaisuus, joita Mars vaatii sinne matkaavilta.

Edistyneen ja luotettavan tekniikan lisäksi elämä Marsissa vaatii myös sinne aikovilta aivan erityisiä piirteitä.

Elämä punaisella planeetalla muistuttaa luultavasti elämää Maassa, mutta silti se on kovin erilaista. Siksi Marsiin matkaaville on kovat vaatimukset.

John Clarke on Australian Mars Society -yhdistyksen johtaja, Hän osallistuu 160 vuorokautta kestävään kokeeseen, jossa on tarkoitus simuloida elämää punaisella planeetalla. Hän kertoi MailOnline-julkaisulle, mitä kokeeseen osallistujilta edellytetään.

Pakko viihtyä tiiviisti yhdessä

– Ennen kaikkea osallistujan pitää olla sosiaalisesti kyvykäs, sillä asuntona on pientä kolmiota vastaava tila, jossa on viidestä kuuteen muuta ihmistä, John Clarke selittää.

Samasta syystä suhdetta muihin matkalaisiin voi pikemminkin verrata perheenjäsenten välisiin suhteisiin kuin suhteeseen työtovereihin.

Marsiin lähtijän pitää hallita omat työtehtävänsä, ja niiden lisäksi hänen pitää suoriutua kahdesta tai kolmesta muusta tehtävästä silloin, jos joku muu on estynyt tekemästä omia hommiaan.

Ja lopuksi vielä tärkeä ominaisuus: Marsissa pitää osata hallita kokonaisuuksia ja ajatella luovasti, sillä siellä pitää kyetä ratkaisemaan ongelmia spontaanisti – eivätkä ongelmat aina suinkaan ole teknisiä, vaan ne voivat olla myös sosiaalisia.

Aavikolta kylmyyteen

Koe, johon John Clarke osallistuu, on nimeltään Mars 160. Siinä seitsemän henkilöä eristetään ensin 80 vuorokaudeksi Yhdysvaltoihin Utahin autiomaahan, minkä jälkeen he viettävät 80 vuorokautta Kanadassa arktisessa Devoninsaaressa, joka on maailman suurin asumaton saari.

Kokessa jäljitellään elämää Marsissa mahdollisimman tarkkaan. Osallistujat käyttävät avaruuspukuja ja asuvat Marsin oloihin suunnitelluissa asumuksissa. Ainoa seikka, jota ei voida jäljitellä, on Marsissa vallitseva heikko painovoima.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota