Mars

Punaoranssi Mars pistäytyy valaisemassa iltataivasta

TÄHTITAIVAAN OPAS: Mars on näkyvissä joka ilta maaliskuussa, ja sen tunnistaa voimakkaasta punaoranssista hohteesta.

Shutterstock

Tietoja Marsista

Yksi maaliskuun taivaalta helpoimmin löytyvistä taivaankappaleista on punainen planeetta, Mars. Naapuriplaneettamme loiste erottuu selvästi, vaikka Maa ja Mars juuri nyt ovat kiertoradoillaan suhteellisen kaukana toisistaan.

Vain suunnilleen kerran kahdessa vuodessa Mars tulee Maan lähelle, toisin sanoen noin 100 miljoonan kilometrin päähän, kun Aurinko, Maa ja Mars ovat samalla suoralla linjalla. Tänä vuonna näin ei tapahdu.

Maaliskuun iltataivaalla hohtaa Mars, joka saa punaoranssin värinsä rautaoksidista.

© Shutterstock

Voit helposti tunnistaa Marsin sen värikkäästä hohteesta, jonka aiheuttaa planeetan pinnan ja kaasukehän ruosteenpunainen pöly.

Pölyn punaisuus taas johtuu Marsin pinnan runsaasta rautaoksidista, joka tunnetusti värjää sekä ruosteen että veren. Marsin pinnasta on 18 prosenttia rautaoksidia, kun sitä Maan pinnasta on vain 8 prosenttia.

Mars-opas

Toimi näin

  • MISSÄ JA MILLOIN?

    Mars näkyy iltataivaalla koko maaliskuun. Sen punertavaa hohdetta voi tarkkailla länsilounaan suunnalla, kun Mars kulkee kohti länttä ja häviää sitten horisontin taakse.

    Noin kello 19.30 Mars ilmestyy keskelle taivasta noin 35 asteen korkeudelle horisontista. Planeetan oranssinpunainen hehku liikkuu sitten kohti horisonttia ja katoaa puoliltaöin näkyvistä.

  • NÄKYVYYS?

    Tehokas kiikari vahvistaa Marsin värejä niin, että planeetta vaikuttaa hyvinkin punaiselta. Koeta tarkentaa kiikari Marsin suuntaan, kun Mars ohittaa läheltä tähden tai toisen planeetan.

Lue myös:

Mars

Tutkijat löysivät kasapäin hämähäkkejä Marsista

1 minuuttia
Mars

Robotit valtaavat Marsin

11 minuuttia
Mars

Visa: Laskeutumiset Marsiin

1 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!