Pienet ydinreaktorit tahkoavat sähköä Marsiin

Pula energiasta voi estää pysyvän siirtokunnan perustamisen Marsiin. Nyt Nasa testaa ydinreaktoria, jolla pulma ehkä ratkeaa.

© NASA

Marsiin suunniteltu siirtokunta voi toteutua viiden pienen ydinreaktorin avulla.

Kukin niistä pystyy tuottamaan 1–10 kilowatin tehon kymmenen vuoden ajan tai pidempään. Määrä riittää takaamaan, ettei siirtokunnalta lopu sähkö, valo eikä lämpö.

Järjestelmän kehitystyö on pitkällä, sillä Kilopower-reaktorin osia on testattu jo erikseen, ja nyt sen prototyyppi on valmis testiin Nevadan autiomaassa.

Kilopower on fissioreaktori. Atomiytimien halkeamiseen perustuvalla fissiotekniikalla tuotetaan ydinvoimaloissa lämpöä, joka sitten muunnetaan sähköksi.

Ydinvoimalat ovat liian isoja ja monimutkaisia laitoksia avaruuteen. Nasan Glenn ­Research Centerissä Clevelandissa kehitetty minikokoinen fissiogeneraattori on yksinkertaisempi, ja siinä ytimien halkeaminen tapahtuu vakaasti ja prosessi säätelee itse itseään.

Laite on roskakorin kokoinen ja sen ydin talouspaperirullan kokoinen.

Marsin siirtokuntaan energiaa tuottavissa ydinreaktoreissa on uraanisydän.

Ydinreaktorin etuna verrattuna aurinkokennoihin on se, että se on vankkatekoisempi ja riippumaton ympäristön olosuhteista.

Nämä ominaisuudet ovat Marsissa tärkeitä, koska suuressa osassa planeetan pintaa on aina pimeää ja taivasta pimentävät usein pitkään kestävät pölymyrskyt.

Kilopower-­reaktoreja käytettäessä retkikunta voisi laskeutua minne tahansa Marsiin eli myös pohjoisen pimeille seuduille, missä saattaa olla jäätä.

Jäästä saataisiin siiirtokunnalle vettä, ja se voi myös sisältää merkkejä elämästä.

Radioaktiivinen aine tihkuu lämpöä

Radioaktiivinen ydin säteilee lämpöä reaktoriin, jonka moottorit muuntavat lämmön sähköksi.