NASA/JPL-CALTECH
Perseverance Marsissa

Perseverance on ottanut ensimmäisen näytteensä Marsista

Mars-kulkija Perseverance on ensi kertaa onnistunut poraamaan pinnasta geologisen näytteen ja sinetöimään sen pieneen lieriöön.

Toimittuaan reilun puolen vuoden ajan punaisella naapuriplaneetallamme Mars-luotain Perseverance on onnistunut ottamaan näytteen planeetan pinnasta ja sinetöimään sen pieneen titaanilieriöön.

Näytteen Perseverance porasi kivestä, ja se on ensimmäinen monista, jotka sen on määrä kerätä matkallaan halki Marsin pinnan. Vasta ehkä noin 10 vuoden kuluttua titaanilieriöt kerätään ja kuljetetaan Maahan lennolla, jonka yksityiskohtia ei vielä ole tarkasti suunniteltu.

Kun Mars-kulkija oli ottanut kivinäytteen, sen kamera todisti, että kuusi senttimetriä pitkässä titaanilieriössä todellakin oli jotain, ennen kuin lieriö sinetöitiin ja varastoitiin myöhempää noutoa odottamaan.

Perseverance, näyte, lieriö

Perseverancen kamera on todistanut, että lieriössä varmasti oli materiaalia ennen sen sinetöimistä.

© NASA/JPL-Caltech/ASU

Ensimmäisessä näytteenotossa kameratarkistus paljasti, että lieriö oli tyhjä ja jotain oli mennyt pieleen, mutta tällä kertaa tehtävä siis onnistui. Nyt Perseverancella on käytettävissään vielä 41 titaanilieriötä.

Näytteiden kerääminen ja myöhempi Mars-materiaalin analyysi ovat tärkeä osa Perseverance-kulkijan tehtävistä, ja ne antavat tutkijoille aivan uuden näkökulman Marsin geologiaan ja historiaan.