Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars

Nasan näkemys punaisesta planeetasta ennen muodonmuutosta ja sen jälkeen.

© NASA
Maailmankaikkeus - Mars

Nasan suunnitelmassa Mars saa meriä

Yhdysvaltojen avaruusjärjestön kunnianhimoisessa hankkeessa Marsille luodaan magneettikenttä. Se nostaa planeetan lämpötilaa, sulattaa jään vedeksi ja tekee planeetasta ihmiselle sopivan.

Kun ihmiskunnalle etsitään uutta kotia, Marson yksi sopivimmista ehdokkaista.

Punainen planeetta on melko lähellä meitä, ja sen valtamerissä on aikoinaan ollut vettä. Lisäksi planeetan navoille on sitoutunut valtavia määriä vettä jäänä.

Marsin kaasukehä on kuitenkin ohut ja myrkyllinen.

Nyt Nasan tutkijat haluavat muuttaa Marsin kaasukehää ja mullistaa siten planeetalla vallitsevat olosuhteet.

Aurinkotuuli tappoi Marsin

Marsin kaasukehän tiheys on vain 0,6 prosenttia Maan kaasukehästä. Tämä johtuu siitä, että planeetalla ei ole magneetikenttää, joka muodostaisi sen ympärille suojan Auringon purkauksia vastaan.

Vuosien mittaan aurinkotuuli onkin puhaltanut Marsin kaasukehän avaruuteen. Tämä on suurin syy sille, että planeetalla ei ole nykyisin elämää.

Nasan tutkijat toivovat vuoteen 2050 mennessä kehittävänsä tekniikan, jolla Marsin ja Auringon väliin pystyttäisiin luomaan magneettikilpi. Se suojaisi planeettaa aurinkotuulelta.

Marsin magneettikenttä

Valkoisena alueena näkyvän magneettikilven on määrä suojata Marsia aurinkotuulelta.

Valtameriä 100 vuodessa

Magneettikenttä tekee kaasukehästä tiheämmän, ja paineen kasvaminen kohottaa planeetan keskilämpötilaa 4 astetta. Lämpötilan nousu saa planeetan pintaan jäätyneen hiilidioksidin sulamaan.

Hiilidioksidi on kasvihuonekaasu, ja kun sitä leviää kaasukehään, se nostaa lämpötilaa koko planeetalla niin paljon, että navoilla oleva vesijää alkaa sulaa.

Lopulta Marsin pinnalla lainehtii meriä, joista vapautuu kaasukehään happea. Tämän jälkeen planeetasta voi tulla asuttava. Mallinnusten mukaan muutokset voivat tapahtua alle 100 vuodessa.

Tutkijat myöntävät, että hanke on vielä monilta osin epävarma. Se esiteltiin Nasan Planetary Science Vision 2050 Workshopissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota