Nasan suunnitelmassa Mars saa meriä

Yhdysvaltojen avaruusjärjestön kunnianhimoisessa hankkeessa Marsille luodaan magneettikenttä. Se nostaa planeetan lämpötilaa, sulattaa jään vedeksi ja tekee planeetasta ihmiselle sopivan.

Mars

Nasan näkemys punaisesta planeetasta ennen muodonmuutosta ja sen jälkeen.

© NASA

Kun ihmiskunnalle etsitään uutta kotia, Marson yksi sopivimmista ehdokkaista.

Punainen planeetta on melko lähellä meitä, ja sen valtamerissä on aikoinaan ollut vettä. Lisäksi planeetan navoille on sitoutunut valtavia määriä vettä jäänä.

Marsin kaasukehä on kuitenkin ohut ja myrkyllinen.

Nyt Nasan tutkijat haluavat muuttaa Marsin kaasukehää ja mullistaa siten planeetalla vallitsevat olosuhteet.

Aurinkotuuli tappoi Marsin

Marsin kaasukehän tiheys on vain 0,6 prosenttia Maan kaasukehästä. Tämä johtuu siitä, että planeetalla ei ole magneetikenttää, joka muodostaisi sen ympärille suojan Auringon purkauksia vastaan.

Vuosien mittaan aurinkotuuli onkin puhaltanut Marsin kaasukehän avaruuteen. Tämä on suurin syy sille, että planeetalla ei ole nykyisin elämää.

Nasan tutkijat toivovat vuoteen 2050 mennessä kehittävänsä tekniikan, jolla Marsin ja Auringon väliin pystyttäisiin luomaan magneettikilpi. Se suojaisi planeettaa aurinkotuulelta.

Marsin magneettikenttä

Valkoisena alueena näkyvän magneettikilven on määrä suojata Marsia aurinkotuulelta.

Valtameriä 100 vuodessa

Magneettikenttä tekee kaasukehästä tiheämmän, ja paineen kasvaminen kohottaa planeetan keskilämpötilaa 4 astetta. Lämpötilan nousu saa planeetan pintaan jäätyneen hiilidioksidin sulamaan.

Hiilidioksidi on kasvihuonekaasu, ja kun sitä leviää kaasukehään, se nostaa lämpötilaa koko planeetalla niin paljon, että navoilla oleva vesijää alkaa sulaa.

Lopulta Marsin pinnalla lainehtii meriä, joista vapautuu kaasukehään happea. Tämän jälkeen planeetasta voi tulla asuttava. Mallinnusten mukaan muutokset voivat tapahtua alle 100 vuodessa.

Tutkijat myöntävät, että hanke on vielä monilta osin epävarma. Se esiteltiin Nasan Planetary Science Vision 2050 Workshopissa.