ICON
3D-tulostin tuottaa Mars-taloja

Nasa tulostaa ja testaa Mars-siirtokuntaa

Pian ensimmäiset asukkaat muuttavat Mars-siirtokunnan prototyyppiin. Simulaatiossa testataan rakennustekniikkaa ja sitä, miten ihmiset selviävät eristyksestä henkisesti.

Päiväsi kuluvat arkisten askareiden parissa. Saat juuri sen verran ruokaa, että selviät, ja sinun kolme asuinkumppaniasi käyvät jatkuvasti hermoillesi. Vaikka Houstonin kaupunki onkin aivan 3D-tulostettujen seinien toisella puolella, sinun elämäsi näyttää varsin yksitoikkoiselta.

Tällainen todellisuus odottaa neljää koehenkilöä, jotka syksyllä 2022 aloittavat 365 vuorokautta kestävän testin Nasan uudessa Mars-asumuksessa, jota 3D-tulostimet parhaillaan tulostavat.

VIDEO: Katso, miten Mars-talo syntyy kerros kerrokselta

Kokeella on määrä selvittää, mitä kaikkea Nasan pitää ottaa huomioon, jotta ensimmäisten Marsiin suuntaavien ihmisten matka sujuu hyvin 2030-luvulla.

Asunto muistuttaa Marsin oloja

Nasa hakee nyt testiä varten koehenkilöitä. Hakijoiden pitää olla 30–55-vuotiaita Yhdysvaltojen kansalaisia, ja heillä pitää olla yliopistotutkinto esimerkiksi tekniikan tai matematiikan alalta.

Neljä valittua koehenkilöä muuttavat Mars Dune Alpha -prototyyppiin, joka muistuttaa kaikin puolin tulevaa Mars-siirtokuntaa.

Takkuavat viestintäyhteydet, niukkuus ja rikki menevät laitteet ovat niitä ongelmia, joiden kanssa simulaatiosiirtokunnan asukkaiden on tultava toimeen.

Lisäksi asukkaiden pitää osallistua tutkimuksiin, testata robotteja ja tehdä simuloituja avauuskävelyjä.

VIDEO: Katso, miten koehenkilöt asuvat

Koe on osa Nasan Crew Health and Performance Exploration Analog- eli CHAPEA-hanketta, joka koostuu kaikkiaan kolmesta vuoden kestävästä koejaksosta. Hanke kestää vuoteen 2026 asti. Koehenkilöiden tehtävänä on selvittää, toimivatko simulaatiossa kaikki perustoiminnot optimaalisesti.

Koejakson aikana Nasa myös valvoo henkilöiden fyysistä ja psyykkistä terveyttä sekä eristyksen ja rajoitetun elämän aiheuttamia muutoksia käytöksessä. Kokemuksien perusteella voidaan tulevaan Mars-siirtokuntaan luoda sellaiset olosuhteet, että astronautit pysyvät järjissään.

3D-tulostin tuottaa rakennuksia avaruuteen

Mars Dune Alpha on tanskalaisen BIG- eli Bjarke Ingels Group -arkkitehtitoimiston suunnittelema. Sen rakentaa yhdysvaltalainen 3D-rakennusfirma ICON.

3D-tulostettujen rakennusten avulla Nasa välttää sen, että Marsiin pitäisi kuljettaa rakennustarvikkeita. Tulostukseen on tarkoitus käyttää punaiselta planeetalta löytyviä materiaaleja.

BIG on myös valittu yhdessä kahden yhdysvaltalaisyrityksen kanssa tekemään suunnitelmia maailman ensimmäistä kuutukikohtaa varten.

Hanke on osa Nasan Artemis-hanketta, jonka tavoitteena on lähettää ihminen Kuuhun ennen vuotta 2024.

Tanskalainen arkkitehtitoimisto piirtää talon Kuuhun, jossa se on tarkoitus tulostaa kuupölystä. Talon tulee suojata astronautteja säteilyltä ja pitää heidät lämpimänä Kuun hyisinä öinä.