Punainen planeetta on sininen

Nasan Curiosity-mönkijän ottamat porausnäytteet paljastavat, että Mars punertaa vain pinnalta: sisältä se on sinivihreä.

Blue dust on Mars

Viiden viime kuukauden aikana Nasan marsmönkijä Curiosity on kierrellyt Aeolis Mons -vuoren rinteitä Pahrump-kukkuloiksi kutsutulla alueella.

Mönkijän tehtävänä on ollut kerätä näytteitä, jotka voisivat selittää, miten ja miksi Mars miljoonia vuosia sitten kuivui.

Ensimmäinen kuopaisu Marsin maaperään toi kuitenkin esiin aivan odottamattoman näyn: punaisen planeetan pinnan alla oleva materia ei olekaan punaista, vaan sinertävää.

Nasan mukaan Marsin pinta ruostuu

Planeetan pinnan punainen väri johtuu tutkijoiden mukaan siitä, että Marsin kallioperässä oleva rauta reagoi kaasukehän hapen kanssa ja ruostuu.

Koska pintakerroksen alla oleva kallio on suojassa Marsin kaasukehältä, porausnäytteet ovat sinivihreitä.

Kun Curiosity porasi kolme pientä reikää, havaittiin, että Marsin maaperä koostuu syvemmältä aivan muista aineista kuin punainen pintakerros.

Curiosity lähetti Maahan tämän kuvan, joka osoittaa, että vaikka planeetta on pinnalta punaista, marsperä on syvältä sinivihreää. Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Nasa: Marsissa on runsaasti piitä

Jo pitkään on tiedetty, että Mars koostuu pääasiassa piistä ja hapesta sekä raudasta, magnesiumista, alumiinista, kalsiumista ja kaliumista.

Kun uuden näytteen kemiallinen koostumus analysoitiin Curiosityn mittauslaitteella, selvisi, että näyte sisälsi odotettua enemmän piitä suhteessa magnesiumiin ja alumiiniin.

Myöhemmin näytteet ilmeisesti tutkitaan myös mönkijän Sample Analysis at Mars (SAM) Instrument Suite -tutkimuslaitteistolla, mikä antaa tutkijoille Maassa tilaisuuden tarkastella näytteitä tarkemmin.

Nasa kartoittaa Marsia ihmisiä varten

Alkuaineiden etsiminen Marsista on tärkeää muun muassa tuleville miehitetyille Mars-lennoille. Silloin astronauttien on Marsissa tultava toimeen siellä esiintyvien aineiden varassa: