Icon

Miten ihminen selviää Marsin kylmyydessä?

Marsissa on todella kylmä, ja lisäksi planeetta kylpee radioaktiivisessa säteilyssä. Miten astronautit voivat selviytyä siellä?

Keskilämpötila punaisella planeetalla on –65 astetta, mikä on 80 astetta Maan keskilämpötilaa kylmempi.

Kylmyys johtuu siitä, että planeetta sijaitsee noin 80 miljoonaa kilometriä kauempana Auringosta kuin Maa. Lisäksi Marsin kaasukehän tiheys on vain sadasosa Maan ilmakehän tiheydestä. Auringon säteet siis karkaavat nopeasti takaisin avaruuteen.

Kun näihin vielä yhdistetään Marsin heikko magneettikenttä, avaruudesta saapuu planeetalle vaarallista säteilyä ohuen kaasukehän läpi. Mars-tukikohdan pitää siis suojata ihmisiä sekä kylmyydeltä että säteilyltä.

Nasa harjoittelee tukikohtaa varten 3D-tulostetulla Mars Dune Alpha -asemalla, jolla koehenkilöt asuvat ja työskentelevät Marsin oloja muistuttavissa olosuhteissa Maassa. Muissa vastaavissa hankkeissa testataan, miten Marsin maa ja jää toimisivat tukikohdan eristemateriaaleina.

Jää ja Marsin maa suojaavat astronautteja

© Mars Ice House

Marsin pinnan alla olevasta jäästä voidaan 3D-tulostaa jäinen tukikohta, joka vaimentaa haitallista säteilyä, päästää valon lävitseen ja pitää lämmön sisällään iglun tavoin.

© Hassel & EOC/Youtube

Marsin pinnalla olevaa regoliittia voidaan käyttää materiaalina, josta robotit 3D-tulostavat eristävän ja suojaavan asumuksen. Maavallin alla on puhallettavia nukkumatiloja, oleskelutiloja ja laboratorio.