Tsunami Mars top

Megatsunamit riehuivat Marsissa

Noin 3,5 miljardia vuotta sitten Mars koki jättimäisen vesikatastrofin, kun kaksi hirviömäistä 120-metristä tulva-aaltoa vyöryi planeetan yli.

tiistai 13. marraskuuta 2018

Kuin tyhjästä ilmestyvä pilvenpiirtäjän korkuinen vesiseinä lähtee hyökymään eteenpäin nousukiidossa olevan suihkukoneen nopeudella.

Näin voidaan kuvata kahta noin 3,4 miljardin vuoden takaista tapahtumaa Marsissa. Siellä syntyi kaksi megatsunamia, jotka Nasan Amesin tutkimuskeskuksen ja arizonalaisen planeettatutkimusinstituutin PSI:n mukaan jättivät jälkensä Maan naapuriplaneettaan.

Hyökyaallot hiersivät kallioperää ja huuhtoivat kiviainesta veteen niin paljon, että maanpinta madaltui jopa kymmenen metriä. Kun vesimassat vetäytyivät, ne uursivat yli 20 kilometriä pitkiä ja enimmillään 200 metriä leveitä uomia kamaraan.

Satelliittikuvat paljastavat tsunamit

Uudet Marsin pohjoisista tasangoista otetut satelliittikuvat johdattivat tutkijat muinaisten rajujen tapahtumien jäljille.

Ilmeisesti hyökyaallot ajoittuivat Marsin geologiseen kauteen, jolloin planeetta oli paljon nykyistä lämpimämpi ja märempi. Tuolloin Aurinkokunta oli ollut olemassa vasta noin miljardi vuotta.

Nasan kuvatodisteet:

Rajut tapahtumat ovat muokanneet Marsin pintaa. Niistä kertovat kallioperästä irronneet kivet, jotka ovat kulkeutuneet uuteen paikkaan, ja virtaavan veden kulkureitit. |

TODISTE 1: Siirtolohkareet. Kun hyökyaallot vyöryivät, vesi siirsi isoja kiviä kauaksi emokalliosta. Kulkeutumismatka oli useita kilometrejä.

TODISTE 2: Paluu-uomat. Kun hyökyaallon vesi palasi mereen, se uursi kamaraan jokea muistuttavia uomia.

TODISTE 3: Kerrostumat Kerrostumakielekkeet ovat merkkejä meressä tapahtuneista vedenkorkeuden vaihteluista.

Tsunamit nousivat jopa 120-metrisiksi

Molemmat tsunamit aiheutti todennäköisesti asteroidi tai komeetta, joka osui Marsiin.

Kummallakin kerralla pohjoisen pallonpuoliskon mereen syntyi paitsi törmäyskraatteri, jonka läpimitaksi on arvioitu noin 30 kilometriä, myös hyökyaalto, jonka vähimmäiskorkeudeksi on laskettu 50 metriä. Paikoitellen se kohosi ehkä jopa 120-metriseksi.

Ensimmäisen hyökyaallon alle jäi noin 800 000 neliökilometriä maata eli melkein 2,5 kertaa Suomen kokoinen alue. Toinen tsunami taas huuhteli miljoonan neliökilometrin alaa.

Marsin vesi johtaa ajatukset elämään

Veden esiintyminen Marsissa on merkki siitä, että punaisella planeetalla on voinut olla elämää. Lue lisää elämän etsimisestä tästä artikkelista:

Lähde löytöretkelle universumiin

Jos innostuit ja haluat alkaa tarkkailla taivasta, saat nyt täydellisen aloituspakkauksen:

  • Laadukkaan kiikarin, jolla voit tarkkailla Aurinkokuntaa.

  • Oppaan tähtitaivaan tapahtumiin vuonna 2018, jotta tiedät, mihin suuntaan ja milloin taivasta kannattaa tähyillä.

  • Digitaalisesta ”Kohteena Mars” -liitteestä voit lukea muun muassa roboteista, jotka pian valtaavat punaisen planeetan.

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä, jotka antavat lisävinkkejä taivaan tapahtumista.

Voit esimerkiksi suunnata kiikarin kohti Joutsenen tähdistöä, jossa kaksi tähteä törmää toisiinsa ja räjähtää punaisena novana noin vuonna 2022. Voit tarkkailla ilmiötä Mitilux-kiikarilla.  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: