Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Marsin asukkaat majoittuvat vanhoihin tulivuoriin

Pysyvän Mars-tukikohdan astronauttien pitää suojautua kosmiselta säteilyltä, joka on yli kymmenkertainen Maahan verrattuna. Turvallisinta on asua tulivuorten luomissa onkaloissa.

Sefrina Arifin

Tutkijaryhmä on löytänyt Marsin siirtokunnalle turvallisimmat paikat: nyt jo sammuneiden tulivuorien luomat laavatunnelit.

Tunneleissa asukkaat olisivat parhaiten suojassa kosmiselta säteilyltä, joka muuten aiheuttaa vakavan terveysuhan.

Toisin kuin Maassa ei Marsissa ole säteilyltä suojaavaa magneettikenttää. Siksi tulevaisuuden Mars-asukkaat pitää suojata muulla tavalla. Ratkaisu löytyy yhdysvaltalaisen Center for Planetary Science -tutkimuskeskuksen mukaan sananmukaisesti menemällä maan alle – mitä syvemmälle, sitä parempi.

Tasanko on turvallisin

Tutkijat etsivät punaiselta planeetalta ensin alueita, jotka olisivat säteilyn kannalta sopivimpia.

Tutkijat etsivät Marsin pinnalta aukkoja, jotka kertovat pinnanalaisista laavatunneleista. Otollisin etsintäpaikka on Hellas Planitia -tasanko eteläisellä pallonpuoliskolla.

© NASA

Valinta osui laajaan Hellas Planitia -tasankoon eteläisellä pallonpuoliskolla, koska se on Marsin matalimmalla sijaitsevia alueita.

Säteilyn pitää siellä läpäistä Marsin kaasukehä, ennen kuin se osuu pintaan. Jo tasangon sijainti vähentää säteilyn tasoa 50 prosenttia.

Määrä on silti vielä liian suuri, esimerkiksi 25 prosenttia suurempi kuin säteily, jolle astronautit ISS-asemalla altistuvat, ja ISS:llä ollaan yleensä vain muutamia kuukausia.

Pinnalta erottuu tunneleita

Säteilyvaaran vuoksi tutkijat ovat ehdottaneet asuinpaikaksi laavatunneleita. He ovat löytäneet Marsin pinnan lähikuvista merkkejä siitä, että osittain sortuneita tunneleita on useiden sammuneiden tulivuorien liepeillä.

Laavatunneleilla on ikää 500 milj. vuotta

Marsin pinnanalaiset tunnelit syntyivät planeetan menneisyydessä, kun siellä vielä oli aktiivisia tulivuoria.

Vastaavanlaisia tunneleita on Maassa, ja tutkijat ovat niiden avulla selvittäneet, miten hyvin tunnelit suojaavat säteilyltä.

Analyysien mukaan säteily on Marsissa tunnelissa vain 18 prosenttia siitä, mitä se on Hellas Planitian pinnalla. Jos tältä alueelta onnistutaan löytämään tunneli, se olisi ihanteellinen asuinpaikka Marsin ensimmäisille siirtolaisille.

Lue myös:

Kuu

Uusia mittauksia: Voimakas säteily tuottaa paineita Kuu-lennoille

2 minuuttia
Kuun pinta ja Maa nähtynä Apollo 11:sta, 1969
Kuu

LIVE: Nasa paljastaa jymyuutisen Kuusta

3 minuuttia
Mars

Marsista tulee rengasplaneetta

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota