Sefrina Arifin

Marsin asukkaat majoittuvat vanhoihin tulivuoriin

Pysyvän Mars-tukikohdan astronauttien pitää suojautua kosmiselta säteilyltä, joka on yli kymmenkertainen Maahan verrattuna. Turvallisinta on asua tulivuorten luomissa onkaloissa.

Tutkijaryhmä on löytänyt Marsin siirtokunnalle turvallisimmat paikat: nyt jo sammuneiden tulivuorien luomat laavatunnelit.

Tunneleissa asukkaat olisivat parhaiten suojassa kosmiselta säteilyltä, joka muuten aiheuttaa vakavan terveysuhan.

Toisin kuin Maassa ei Marsissa ole säteilyltä suojaavaa magneettikenttää. Siksi tulevaisuuden Mars-asukkaat pitää suojata muulla tavalla. Ratkaisu löytyy yhdysvaltalaisen Center for Planetary Science -tutkimuskeskuksen mukaan sananmukaisesti menemällä maan alle – mitä syvemmälle, sitä parempi.

Tasanko on turvallisin

Tutkijat etsivät punaiselta planeetalta ensin alueita, jotka olisivat säteilyn kannalta sopivimpia.

Tutkijat etsivät Marsin pinnalta aukkoja, jotka kertovat pinnanalaisista laavatunneleista. Otollisin etsintäpaikka on Hellas Planitia -tasanko eteläisellä pallonpuoliskolla.

© NASA

Valinta osui laajaan Hellas Planitia -tasankoon eteläisellä pallonpuoliskolla, koska se on Marsin matalimmalla sijaitsevia alueita.

Säteilyn pitää siellä läpäistä Marsin kaasukehä, ennen kuin se osuu pintaan. Jo tasangon sijainti vähentää säteilyn tasoa 50 prosenttia.

Määrä on silti vielä liian suuri, esimerkiksi 25 prosenttia suurempi kuin säteily, jolle astronautit ISS-asemalla altistuvat, ja ISS:llä ollaan yleensä vain muutamia kuukausia.

Pinnalta erottuu tunneleita

Säteilyvaaran vuoksi tutkijat ovat ehdottaneet asuinpaikaksi laavatunneleita. He ovat löytäneet Marsin pinnan lähikuvista merkkejä siitä, että osittain sortuneita tunneleita on useiden sammuneiden tulivuorien liepeillä.

Laavatunneleilla on ikää 500 milj. vuotta

Marsin pinnanalaiset tunnelit syntyivät planeetan menneisyydessä, kun siellä vielä oli aktiivisia tulivuoria.

© Ken Ikeda Madsen

1. Purkaus poraa tunnelin

Kun alkuperäinen tulivuoren keila on tukkeutunut jähmettyneestä laavasta, uusi purkaus voi työntää laavaa toista tietä ylös maan alta. Näin syntyy vaakasuora tunneli.

© Ken Ikeda Madsen

2. Tunneli tyhjenee laavasta

Purkauksen jälkeen paine vähenee laavavirrassa. Se ei enää työnny maanpinnan läpi ylöspäin vaan tunnelissa yhä oleva laava valuu vähitellen alaspäin maaperään.

© Ken Ikeda Madsen

3. Järistys tuo valoa ylhäältä

Ajan mittaan onttoa tunnelia koettelevat järistykset, esimerkiksi meteori-iskuissa. Ne saavat tunnelin romahtamaan paikoitellen niin, että syntyy kuiluja, joista pääsee läpi valoa.

Vastaavanlaisia tunneleita on Maassa, ja tutkijat ovat niiden avulla selvittäneet, miten hyvin tunnelit suojaavat säteilyltä.

Analyysien mukaan säteily on Marsissa tunnelissa vain 18 prosenttia siitä, mitä se on Hellas Planitian pinnalla. Jos tältä alueelta onnistutaan löytämään tunneli, se olisi ihanteellinen asuinpaikka Marsin ensimmäisille siirtolaisille.