Putin points

Venäjä haluaa voittaa kilpajuoksun Marsiin fissioraketilla

Venäläiset ovat kaivaneet naftaliinista ydinkäyttöisen avaruusraketin, jolla Mars olisi saavutettavissa ennen yhdysvaltalaisia. Ydinvoimalla matka punaiselle planeetalle kestäisi puolitoista kuukautta – jos hankkeeseen vain löytyy jostain rahaa.

maanantai 21. maaliskuuta 2016 teksti Jakob Priess

Marsiin on kova tunku. Sinne kurkottavat niin Nasa kuin monen superrikkaan avaruushankkeetkin.

Ja nyt myös Venäjä ilmoittautui leikkiin mukaan. Venäjällä on jo viisi vuotta tehty töitä sen eteen, että ydinkäyttöinen raketti vie venäläiset kosmonautit vuonna 2025 Marsiin ja tuo heidät sieltä takaisin.

Marsiin ja takaisin

Nasan suuri ongelma on se, että perinteisillä avaruusraketeilla saadaan ihminen Marsiin 18 kuukaudessa, mutta alukseen ei voida ottaa riittävästi polttoainetta paluumatkaa varten.

Venäläiset aikovat ratkaista avaruuden Robinson Crusoe -ongelman fissiomoottorilla. Heidän ongelmanaan on vain se, että ydinkäyttöisen moottorin ympärille on ensin rakennettava siihen sopiva raketti –  ja ennen kaikkea hankkeeseen on löydettävä jostain rahoitus.

"Ydinkäyttöinen ratkaisu olisi saavutettavissa, eikä sen rakentaminenkaan olisi kovin monimutkaista, mutta haasteena on suunnitella alus moottorin ympärille", toteaa Nikolai Sokov, joka työskentelee ydinaseiden leviämistä estävässä James Martin Centerissä Yhdysvalloissa Montereyssä.

PR pelastaa Mars-budjetin

Rosatom, Venäjän kansallinen ydinenergiayhtiö, on budjetoinut Mars-hankkeeseen 15 miljardia ruplaa eli noin 700 miljoonaa dollaria.

Rosatomilla ei kuitenkaan ole sen enempää kuin Venäjän valtiollakaan ylimääräistä rahaa, joka voitaisiin sijoittaa Mars-hankkeeseen, joten ilmeisesti kassavarojen puute on innoittanut venäläiset julkistamaan hankkeensa:

"Hankkeen julkistamisella saatetaan tavoitella rahoitusta ja yleistä kiinnostusta, joka herättää poliitikot ja sijoittajat", jatkaa Nikolai Sokov.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: