Ny Mars-rover

Uusi robottikulkija tuottaa Marsiin happea

Nasan Curiosity-mönkijä korvataan vuonna 2020 aivan uudenlaisella ajoneuvolla, jossa on Curiosityakin tehokkaammat ja tarkemmat tutkimuslaitteet. Yhden niistä on määrä tuottaa Marsiin happea.

torstai 6. marraskuuta 2014 teksti Karen Grubbe ja Rasmus Palludan

Tiedemaailmassa on esitelty uusia välineitä, joita voitaisiin käyttää vuonna 2020 Marsiin lähetettävässä uudessa robottikulkijassa. Kulkija vie mukanaan esimerkiksi pienen laitteen, joka testaa, voidaanko planeetan kaasukehän hiilidioksidia muuntaa hapeksi. Lähes 96 prosenttia Marsin kaasukehästä koostuu nimittäin hiilidioksidista.

Jos koe onnistuu, Nasa perustaa happitehtaan, joka voi tuottaa tulevaisuuden Mars-lentojen miehistön tarvitseman hapen.

Uusi kulkija muistuttaa nykyistä Curiosity-mönkijää, mutta se on painoltaan vain suunnilleen puolet siitä ja se pystyy varastoimaan jopa 30 näytettä Marsista. Edeltäjänsä tavoin sen on tarkoitus raivata tietä miehitetyille Mars-lennoille.

Mars-mönkijän uudet varusteet (2020):

? Lasertykki muuttaa kiven kaasuksi Mastossa oleva laite ampuu lasersäteen, joka muuttaa osan kiveä ionisoituneeksi kaasuksi. Sitten spektrometri määrittää kaasun säteilemästä valosta kiven koostumuksen. UUTTA: Enemmän tehoa ja tarkkuutta.

? Maatutka etsii vettä Pinnan alle näkevä tutka kartoittaa 5–20 senttimetrin kokoiset kohteet ja muodot maaperässä 500 metrin syvyyteen asti. Se voi löytää muun muassa mahdolliset vesiesiintymät. UUTTA: Entistä tarkempi kuva.

? UV-spektrometri etsii elämän jälkiä Spektrometri selvittää ultraviolettivaloa ampuvan laserin avulla maaperän koostumuksen. Näin saadaan selville muun muassa, onko maaperässä orgaanisia yhdisteitä. UUTTA: Aivan uusi mittauslaite.

? Röntgenspektrometri analysoi alkuaineita Robottikäsivarteen kiinnitetty spektrometri tutkii maaperää röntgensäteillä. Röntgentutkimus selvittää, mistä alkuaineista maaperä koostuu. UUTTA: Löytää mikrobien jäljet.

Ihminen haluaa Marsiin

Curiosity-mönkijät ovat vain alkusoittoa: Suunnitelmana on lähettää neljä astronauttia Marsiin. Lue Mars One -avaruusseikkailusta tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: