Mars solsystem

Mars syntyi jättiläisten riepotellessa Aurinkokuntaa

Mars on luonnottoman pieni suhteessa sijaintiinsa Aurinkokunnassa. Uudet tietokonesimulaatiot Aurinkokunnan synnystä kertovat nyt syyn siihen.

maanantai 15. heinäkuuta 2013 teksti Henrik Bendix

Maa on yhdeksän kertaa niin raskas kuin Mars ja läpimitaltaan kaksi kertaa Marsin kokoinen. Naapuriplaneettamme vaatimaton koko on ollut tähtitieteilijöille visainen pähkinä purtavaksi. Jos kaikki planeetat olisivat syntyneet samasta Aurinkoa ympäröivästä ainekiekosta, sisimpien planeettojen pitäisi olla suurimpia ja uloimpien pienimpiä. Näin tilanne Aurinkokunnassa suurin piirtein onkin – paitsi Marsin kohdalla malli ei päde ollenkaan.

Jupiterin puristuksessa

Uudet tietokonemallit ovat osoittaneet, että Jupiter muodostui muutamassa miljoonassa vuodessa ja Aurinkokunnan varhaisaikana se vaelsi noin 300 miljoonaa kilometriä kohti Aurinkoa. Siellä jättiläisplaneetta puristi Aurinkokunnan sisäosien aineen tiiviisti kasaan ennen kuin se kääntyi ja lähti paluumatkalle nykyistä rataansa kohti.

Ulkopuolinen Mars jäi pieneksi

Tuona ajankohtana sisäplaneetat eivät vielä olleet muodostuneet. Sen sijaan Auringon ympärillä kiersi tuhansia kilometrien kokoisia kivenkappaleita ja muutamia suurempia planeetta-alkioita. 30–50 miljoonan vuoden kuluessa Venus ja Maa kasvoivat yhä suuremmiksi kiekon keskiosassa, missä oli paljon ainetta, kun taas Mars oli kokonaan kiekon ulkopuolella ja se jäi siksi pieneksi.

Uudet tietokonemallit ratkaisevat paitsi Marsin pienuuden myös monia muita Aurinkokunnan suuria arvoituksia. Esimerkiksi sen, mistä Maa sai vetensä, miksi Kuun pinta on kraatterien peittämä ja mistä kaasuplaneettojen lukuisat kuut ovat lähtöisin.

Lue lisää Aurinkokunnan jättiläisistä

Lue lisää Tieteen Kuvalehden artikkelista Kaasujätit riepottelivat Aurinkokuntaa. Jos olet tilaaja, voit ladata jutun napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Eikö sinulle vielä tule Tieteen Kuvalehteä? Katso tarjoukset tästä

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: