Shutterstock
Mars

Mars saa vieraita: Punainen planeetta hehkuu iltataivaalla

26. marraskuuta Nasan InSight Lander asettaa metallijalkansa Marsin ruskeanpunaiseen pölyyn. Ja sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä punainen planeetta omin silmin juuri, kun Maasta tuleva vieras laskeutuu sinne.

Laskeutuminen Marsiin

Nasan InSight Lander syöksyy Marsin kaasukehään 22 700 kilometrin tuntinopeudella 26. marraskuuta kello 22. Kuusi minuuttia myöhemmin luotain asettuu Elysium-tasangon pölyiselle pinnalle ja pysäyttää laskeutumismoottorinsa.

Juuri silloin Mars näkyy selvästi taivaalla lounaassa. Tasanko on päiväntasaajan oikealla puolella.

InSight Lander laskeutuu planeetalle, jota peittää hienojakoinen kiviaines, regoliitti. Pöly sisältää paljon rautaoksideja, ja juuri rauta antaa Marsille sen punertavan hehkun, jota voit tarkkailla yötaivaalta.

© NASA

InSight Lander on ensimmäinen Marsiin laskeutuva alus yli kuuden vuoden jälkeen, ja sen tehtävä on selvä: planeetan syvimpien salaisuuksien paljastaminen.

Seismometri tutkii kallioperää mittaamalla seismisiä aaltoja, joiden aiheuttajia voivat olla tektoninen aktiivisuus, maanjäristykset, meteoriittien iskut tai syvyyksissä vellova magma.

Lisäksi InSight työntää lämpömittarin viiden metrin syvyyteen pinnan alle – paljon syvemmälle kuin mikään aiempi alus – tutkiakseen lämpövirtauksia.

Tuloksista selvitetään planeetan syntyhistoriaa ja sitä, ovatko Maa ja Mars aikoinaan muodostuneet samasta aineesta.

InSightin tehtävän on suunniteltu jatkuvan ainakin 23. marraskuuta 2020 asti. Tuolloin punainen planeetta näkyy jälleen korkealla taivaalla.

© Shutterstock

Alus taittaa taivalta seitsemän kuukautta

Tähtiopas

Katso lounaaseen kello 22, jolloin Mars hohtaa Vesimiehen tähdistön keskellä.

© Stellarium.app

Toimi näin

Etsi Mars iltataivaalta juuri samaan aikaan, kun Nasan avaruusalus laskeutuu.

MISSÄ JA MILLOIN?

InSight laskeutuu Marsiin 26. marraskuuta klo 22, ja näet punaisen planeetan lounaassa noin 10–15 astetta horisontin yläpuolella. Kohdista katseesi Vesimiehen tähdistöä kohti.

NÄKYVYYS?

Näet punaisen planeetan selvästi paljain silmin, ja vielä paremmin näet sen kiikarilla. Teleskoopilla, jossa on iso suurennus, erotat jo Marsin pinnanmuodot ja napaseutujen jäävaipat.

KUVAAMINEN?

Ottaaksesi kuvia aseta kamera jalustalle. Jos jätät tarkennuksen hieman sumeaksi, Mars näyttää isommalta ja punaisemmalta. Aloita kokeilu esimerkiksi 10–30 sekunnin valotusajalla.