Mars_solar system theme

Mars: Punainen planeetta

Tiesitkö, että Aurinkokunnan korkein vuori on Marsissa? Vuoren nimi on Olympus Mons, ja se kohoaa peräti 22 kilometrin korkeuteen Marsin pinnasta. Lue lisää punaisesta planeetasta!

Tutkituin planeetta

Mars on Aurinkokunnan tarkimmin tutkittu planeetta. Tutkijoiden arvion mukaan se on muinoin muistuttanut hyvin paljon Maata.

Mars on Maan tavoin kiviplaneetta. Nykyään sen pinta on kuiva ja pölyinen, mutta 1970-luvulta asti sen pintaa tutkineet luotaimet ja mönkijät ovat löytäneet merkkejä siitä, että Marsissa on aiemmin ollut nestemäistä vettä – jopa virtaavia jokia. Tuolloin Marsissa oli myös paksumpi kaasukehä ja se oli kaiken kaikkiaan paljon soveliaampi elämälle kuin nykyisessä olomuodossaan.

Pieni Mars ei pysty säilyttämään kaasukehäänsä

Mars on niin pieni, ettei sen painovoimakenttä riitä pitämään koossa kaasukehää, ja sen ohuesta kaasukehästä karkaa jatkuvasti kaasua avaruuteen. Siksi Marsista on tullut karu ja autio, nestemäinen vesi sen pinnalta haihtuu silmänräpäyksessä ja sen pintaan pääsee suoraan Auringosta tuleva, elämää tuhoava säteily.

Korkeita vuoria ja syviä rotkoja

Marsia kutsutaan usein punaiseksi planeetaksi, koska sen pintaa peittävä pöly on väriltään punertavaa. Marsissa on Aurinkokunnan korkein vuori, Olympus Mons. Se on 22 kilometrin korkeuteen kohoava sammunut tulivuori. Myös Aurinkokunnan suurin kanjoni, Valles Marineris, on Marsissa. Tämä rotkomainen laakso on 4 000 kilometriä pitkä, 200 kilometriä leveä ja 7 kilometriä syvä.

Planeetta Mars
© Shutterstock

Onko Marsissa vettä?

Tutkijat ovat jo pitkään olleet yksimielisiä siitä, että noin kolme miljardia vuotta sitten Marsissa oli runsaasti vettä nestemäisessä muodossa. Siellä oli jokia, järviä ja meriä. Yhtä mieltä tutkijat ovat myös siitä, että kaikki vesi on kerääntynyt jääksi planeetan navoille.

Mönkijöiden ja planeettaa kiertävien luotainten ottamissa kuvissa planeetan pinnalla näkyy tummia viivoja auringonpuoleisilla rinteillä. Viivoja kutsutaan nimellä Recurring Slope Lineae (RSL). Viivoja on pitkään epäilty valuvan veden synnyttämiksi.

Uusilla kemiallisten aineiden analysointimenetelmillä tutkijat ovat löytäneet Marsista hydratoituneita suoloja, joita voi esiintyä vain, jos paikalla on ollut vettä. Marsissa veden pitää olla erittäin suolaista, jotta se ei jäädy, koska lämpötila voi olla –60 astetta.

Onko Marsissa elämää?

Merkit Marsin vedestä ovat tärkeä asia. Vesi voi osoittautua alkeellisen elämän kasvupohjaksi Marsissa ja siten tarjota ratkaisun arvoitukseen, olemmeko yksin avaruudessa.

Ja vaikka Marsin pinnalla myllertää tuhoisa säteily, se on tutkijoiden mielestä kuitenkin Aurinkokunnan planeetoista helpoimmin asutettava. Lisäksi veden löytyminen Marsista voi pitkällä tähtäimellä helpottaa ihmisten asumista planeetalla. Etsittäessä uutta asuinpaikkaa ihmiskunnalle punainen planeetta on yksi otollisimmista ehdokkaista.

Tutkijat laativat parhaillaan suunnitelmia siitä, miten Marsiin saataisiin rakennettua pysyvä tukikohta. Yksikään ihminen ei kuitenkaan ole vielä käynyt Marsissa.

Planeetta Mars
© Shutterstock

Kuinka kauan lento Marsiin kestää?

Matka Marsiin kestää noin puoli vuotta, jos halutaan käyttää edullisinta vaihtoehtoa. Lennon pituus riippuu myös siitä, miten kaukana Mars on Maasta. Etäisyys Maasta Marsiin vaihtelee 399 miljoonan ja 55 miljoonan kilometrin välillä.

Vaihtelu selittyy siiitä, että Maa ja Mars liikkuvat kumpikin koko ajan omilla radoillaan. Kun halutaan lähettää avaruusalus Marsiin, matka pitää suunnitella niin, että planeettojen radat ovat lähellä toisiaan.

Matka Marsiin ja sieltä takaisin kestää 3–4 vuotta riippuen matkareitistä ja siitä, kuinka pitkään Marsissa aiotaan viipyä.

Kuinka monta kuuta Marsilla on?

Mars on nimetty roomalaisen sodan jumalan mukaan. Marsin kahden kuun nimet ovat Phobos ja Deimos, jotka tarkoittavat pelkoa ja kauhua.

Marsin kuut löydettiin vuonna 1877, mutta siitä asti on ollut arvoitus, miten Mars on saanut kuunsa. Yhden tutkimuksen mukaan kuut ovat jäänteitä Marsin ja protoplaneetan suuresta törmäyksestä. Maan kuu muodostui samankaltaisessa törmäyksessä.

Tutkimuksen mukaan Mars törmäsi protoplaneettaan 4–4,5 miljardia vuotta sitten. Törmäyksen synnyttämiä kivilohkareita kerääntyi Marsin ympärille kehään, josta muodostui Phobosta suurempi kuu. Se on sittemmin kadonnut.

Syy siihen, että Maan ja Marsin kuut ovat erilaisia, on planeettojen erilainen pyörimisnopeus.

Siksi Maalle on jäänyt suuri kuu, kun taas Mars keräsi ympärilleen tusinan pieniä kuita ja yhden suuremman kiertolaisen. Vuorovesivaikutuksen takia useimmat Marsin pienet kuut putosivat toinen toisensa jälkeen Marsin pinnalle. Siksi Marsilla on enää kaksi kuuta, Phobos ja Deimos.

LÄHDE LÖYTÖRETKELLE UNIVERSUMIIN tilaamalla Tieteen Kuvalehti

Marsin kuut
© Shutterstock

Miksi Mars on punainen?

Mars-planeetan tunnusomainen punainen väri johtuu siitä, että Marsin pinnalla on suuria määriä rautaoksidia. Marsin pinnasta noin 18 prosenttia on rautaoksidia, kun taas Maan pintakerroksessa sitä on vain 8 prosenttia.

Mars ja Maa joutuivat neljä miljardia vuotta sitten rajuun meteoriittipommitukseen. Törmäykset sulattivat planeettojen pintaa, joka muuttui siten magmaksi. Maan halkaisija on suunnilleen kaksi kertaa niin suuri kuin Marsin, ja siksi 1 800 metriä syvien magmamerien paine kohdistui suurempana Maahan ja meret kuumenivat enemmän.

Tutkijat ovat saaneet selville, että Maassa lämpötila nousi 3 200 celsiusasteeseen mutta Marsissa vain 2 200 asteeseen. Juuri 3 200 asteessa rautaoksidi hajoaa raudaksi ja hapeksi. Maan pinnalla suuria määriä rautaoksidia muuttui hapeksi ja raudaksi, joka nestemäisessä muodossa kulkeutui Maan ytimeen ja on nyt koteloituneena sinne.