NASA/JPL-Caltech
Roveren Perseverance daler mod Mars med et skjult budskab i faldskærmen

Mars-mönkijä täynnä yllätyksiä: Nasa piilotti viestin laskuvarjoon

Internetetsivät ovat selvittäneet Perseverance-mönkijään piilotetun viestin. Mönkijän mukana Marsiin matkasi muitakin esineitä, joilla on oma viestinsä.

Miljoonat ihmiset kaikkialla maailmassa seurasivat, miten Nasa viime viikolla onnistui saamaan Marsin pinnalle tähän asti suurimman mönkijän.

Vain harva heistä kuitenkin havaitsi, että avaruusjärjestö oli piilottanut viestin laskeutumiskapselin laskuvarjoon.

Laskuvarjossa oli binäärikoodi

Neljä päivää mönkijän laskeutumisen jälkeen Nasa julkaisi laskeutumisesta videon.

VIDEO: Katso, miten laskuvarjo avautuu:

Nasan laskeutuja nauhoitti laskeutumisensa Marsiin, jotta tapahtumaa voidaan analysoida aiempaa tarkemmin.

Internetin koodinmurtajat alkoivat oitis etsiä videosta piiloviestejä.

Vain kuudessa tunnissa he saivat selville GPS-koordinaatit Nasan Jet Propulsion Laboratoryn osoitteeseen, joka on myös mönkijän osoite Maassa. Lisäksi binäärikoodein varjoon oli piilotettu laboratorion motto: ”DARE MIGHTY THINGS.”

Koden på Perseverance faldskærm består af binære tegn.
© NASA/JPL-Caltech

Laskuvarjon kuviot olivat koodeja

Laskuvarjossa on neljä rengasta, jotka oli jaettu ohuisiin valkoisiin tai punaisiin kakunpalaa muistuttaviin viipaleisiin.

Koodi selviää, kun jokaista rengasta seurataan myötäpäivään ja käännetään värit ykkösiksi tai nolliksi, siis binäärikoodiksi.

Jokainen numero tai kirjain on kirjoitettu seitsemään palaan. Niiden jälkeen tulee kolme valkoista kenttää, joka ilmaisevat uuden merkin alkua. Sisimmässä renkaassa on ensimmäinen kirjain, 0000100, joka vastaa kirjainta D.

Tulevia hankkeita varten on tärkeää selvittää tarkkaan, miten 21,5-metrinen laskuvarjo aukeaa, kun alus liikkuu kaksinkertaisella äänennopeudella Marsin ohuessa kaasukehässä.

Laskuvarjo toimi odotusten mukaisesti ja jarrutti laskeutumiskapselin, Perseverancen ja minihelikoperin nopeutta 89 metriin sekunnissa.

Perseverance faldskærm blafrer nu frit på Mars' overflade.

Laskuvarjo, kapseli ja muut osat laskeutuivat Jezeron kraatteriin, jota Perseverancen on määrä tutkia.

© NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Mars Reconnaissance Orbiter

Nasan tutkijat paljastivat, että laskuvarjo ei ollut ainoa Marsiin matkannut arvoitus.

Meteoriitti palaa kotiin

Kaksi Mars-meteoriittia, joiden uskotaan irtautuneen Marsista 600 000–700 000 vuotta sitten, auttavat Perserverancea tutkimuksissa. Toinen meteoriiteista kävi aiemmin myös ISS-asemalla. Nyt se on osa kalibrointityökalua, joka auttaa mönkijän laserkameraa analysoimaan Marsin kallioita. Toinen meteoriitti on osa SHERLOC-instrumenttia.

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/ESA/Thomas Pesquet

GPS-koodi haastaa geokätköilijät

Nasa teki geokätköilijöille vaikean haasteen sijoittamalla skannattavan geokätkön Perseverancen SHERLOC-laserinstrumentin kalibrointityökaluun. Alavasemmalla näkyvä geokätkö on kaiverretty tulevaisuuden avaruuspukujen visiiriin. Persevance testaa visiiriä nyt Marsin oloissa.

NASA/JPL-Caltech

Postikortti paljasti perhepotretin

Perseverance on jo ehtinyt lähettää Maahan paljon kuvia. Yhdessä niistä tarkkasilmäiset havainnoijat näkivät perhepotretin Nasan kaikista Mars-mönkijöistä. Ei ole tietoa, onko kuvalla myös tieteellinen tarkoitus.

NASA/JPL-Caltech