Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Roveren Perseverance daler mod Mars med et skjult budskab i faldskærmen

Mars-mönkijä täynnä yllätyksiä: Nasa piilotti viestin laskuvarjoon

Internetin etsivät ovat selvittäneet Perseverance-mönkijään piilotetun viestin. Mönkijän mukana Marsiin matkasi muitakin esineitä, joilla on oma viestinsä.

NASA/JPL-Caltech

Miljoonat ihmiset kaikkialla maailmassa seurasivat, miten Nasa viime viikolla onnistui saamaan Marsin pinnalle tähän asti suurimman mönkijän.

Vain harva heistä kuitenkin havaitsi, että avaruusjärjestö oli piilottanut viestin laskeutumiskapselin laskuvarjoon.

Laskuvarjossa oli binäärikoodi

Neljä päivää mönkijän laskeutumisen jälkeen Nasa julkaisi laskeutumisesta videon.

VIDEO: Katso, miten laskuvarjo avautuu:

Internetin koodinmurtajat alkoivat oitis etsiä videosta piiloviestejä.

Vain kuudessa tunnissa he saivat selville GPS-koordinaatit Nasan Jet Propulsion Laboratoryn osoitteeseen, joka on myös mönkijän osoite Maassa. Lisäksi binäärikoodein varjoon oli piilotettu laboratorion motto: ”DARE MIGHTY THINGS.”

Koden på Perseverance faldskærm består af binære tegn.
© NASA/JPL-Caltech

Laskuvarjon kuviot olivat koodeja

Laskuvarjossa on neljä rengasta, jotka oli jaettu ohuisiin valkoisiin tai punaisiin kakunpalaa muistuttaviin viipaleisiin.

Koodi selviää, kun jokaista rengasta seurataan myötäpäivään ja käännetään värit ykkösiksi tai nolliksi, siis binäärikoodiksi.

Jokainen numero tai kirjain on kirjoitettu seitsemään palaan. Niiden jälkeen tulee kolme valkoista kenttää, joka ilmaisevat uuden merkin alkua. Sisimmässä renkaassa on ensimmäinen kirjain, 0000100, joka vastaa kirjainta D.

Tulevia hankkeita varten on tärkeää selvittää tarkkaan, miten 21,5-metrinen laskuvarjo aukeaa, kun alus liikkuu kaksinkertaisella äänennopeudella Marsin ohuessa kaasukehässä.

Laskuvarjo toimi odotusten mukaisesti ja jarrutti laskeutumiskapselin, Perseverancen ja minihelikoperin nopeutta 89 metriin sekunnissa.

Perseverance faldskærm blafrer nu frit på Mars' overflade.

Laskuvarjo, kapseli ja muut osat laskeutuivat Jezeron kraatteriin, jota Perseverancen on määrä tutkia.

© NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Mars Reconnaissance Orbiter

Nasan tutkijat paljastivat, että laskuvarjo ei ollut ainoa Marsiin matkannut arvoitus.

Mars-meteorit svæver frit ombord på ISS.

Meteoriitti palaa kotiin

Kaksi Mars-meteoriittia, joiden uskotaan irtautuneen Marsista 600 000–700 000 vuotta sitten, auttavat Perserverancea tutkimuksissa. Toinen meteoriiteista kävi aiemmin myös ISS-asemalla. Nyt se on osa kalibrointityökalua, joka auttaa mönkijän laserkameraa analysoimaan Marsin kallioita. Toinen meteoriitti on osa SHERLOC-instrumenttia.

NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/ESA/Thomas Pesquet
Kalibreringsværktøj rummer geocache-kode.

GPS-koodi haastaa geokätköilijät

Nasa teki geokätköilijöille vaikean haasteen sijoittamalla skannattavan geokätkön Perseverancen SHERLOC-laserinstrumentin kalibrointityökaluun. Alavasemmalla näkyvä geokätkö on kaiverretty tulevaisuuden avaruuspukujen visiiriin. Persevance testaa visiiriä nyt Marsin oloissa.

NASA/JPL-Caltech
Perseverance' udsigt fra kontoret inkl. familiefoto

Postikortti paljasti perhepotretin

Perseverance on jo ehtinyt lähettää Maahan paljon kuvia. Yhdessä niistä tarkkasilmäiset havainnoijat näkivät perhepotretin Nasan kaikista Mars-mönkijöistä. Ei ole tietoa, onko kuvalla myös tieteellinen tarkoitus.

NASA/JPL-Caltech

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota