Mistä Marsin punainen väri on peräisin?

Marsin tiedetään muistuttavan Maata. Jos ne eivät kerran eroa toisistaan koostumukseltaan, miksi vain Mars on punainen planeetta?

Mars red colour

Punaisuus tulee rautaoksidista

On ollut jo pitkään tiedossa, että Marsin pinnalla on paljon enemmän rautaoksidia kuin Maan pinnalla. Juuri tämä aine antaa Marsille ruosteenpunaisen ominaisvärin. Sen sijaan sitä, miksi Marsissa on enemmän rautaoksidia kuin Maassa, vaikka ne ovat muodostuneet samasta materiasta, ei osata selittää sataprosenttisen varmasti.

Neljä miljardia vuotta sitten Maa ja Mars olivat nuoria planeettoja, jotka olivat rajussa meteorisateessa. Meteoriitti-iskut muuttivat planeettojen pinnan sulaksi kivimassaksi, magmaksi. Koska Maan läpimitta on suunnilleen kaksi kertaa niin suuri kuin Marsin, 1 800 kilometriä syviin magmameriin kohdistui täällä suurempi paine. Kovemmassa paineessa sula kiviaines kuumeni enemmän.

Maassa osa raudasta kulkeutui ytimeen

Saksalaisen Bayreuthin yliopiston tutkijat ovat jäljitelleet neljä miljardia vuotta sitten vallinneita oloja, ja heidän laatimiensa mallien mukaan lämpötila nousi Maassa jopa 3 200 asteeseen, kun taas Marsissa oli suunnilleen tuhat astetta kylmempää. Rautaoksidi hajoaa 3 200 asteessa raudaksi ja hapeksi. Tämä voi selittää sen, miksi Marsissa on enemmän rautaoksidia kuin Maassa. Maan rautaoksidista suuri osa muuttui hapeksi ja raudaksi, joka kulkeutui nestemäisessä muodossa Maan ytimeen ja jäi sinne pysyvästi.

Tätä ei tapahtunut Marsissa. Rautaoksidin osuus pinnasta on Marsissa noin 18 prosenttia, kun taas Maassa kahdeksan.