Esa aikoo tehdä vettä Marsissa

Vesi on tärkeä aine, jota ilman Marsissa ei selvitä hengissä. Esa aikoo nyt panna Marsin vesiasiat kuntoon.

Exomars

Vesi on tärkeää viljelmille, vettä tarvitaan ruoanlaittoon ja vesi vie janon. Euroopan avaruusjärjestö Esa aikoo huolehtia siitä, että tulevilla siirtolaisilla on Marsissa riittävästi vettä. Järjestö ei aio pakata vettä mukaan avaruusalukseen, vaan Marsissa oleva vesi aiotaan ottaa hyötykäyttöön.

Vesi virtaa Marsissa

Nasan tietojen mukaan Marsissa oli muinoin enemmän vettä kuin nyt on Jäämeressä.

Marsin vesi löytyi Garni-kraatterista.

Tutkijat ovat jo pitkään olleet selvillä siitä, että Marsissa oli aikoinaan valtavia meriä ja jokia. Viimeksi kuluneiden miljardien vuosien aikana vesi on kuitenkin kadonnut punaiselta planeetalta, ja vielä pari kuukautta sitten uskottiin, että nykyisin Marsin maisemat ovat rutikuivia.

Infrapunakuvien avulla Nasan tutkijat onnistuivat kuitenkin todistamaan, että Marsissa on yhä vettä nestemäisessä muodossa. Vettä on kuitenkin vain pieniä määriä, ja Marsin vesi on erittäin suolapitoista. Sitä vettä Esa aikoo puhdistaa juomavedeksi.

Marsissa vesi pitää puhdistaa

ExoMars-mönkijä steriloidaan huolellisesti, ennen kuin se laukaistaan kohti Marsia. Se ei saa saastuttaa Marsissa olevaa vettä Maasta peräisin olevilla bakteereilla.

Toukokuussa 2018 Esan ExoMars-hankkeessa laukaistaan mönkijä Marsiin. Mönkijän on määrä etsiä punaiselta planeetalta merkkejä elämästä, mutta sen liikkuvassa laboratoriossa on myös suodatinjärjestelmä, jolla voidaan puhdistaa Marsissa esiintyvää vettä.

Videolla esitellään ExoMars-hankkeen vaiheet.

Puhdasta vettä Marsin siirtolaisille

Aluksi laitteisto tuottaa vain hyvin pieniä määriä puhdasta vettä. Habit-suodatinlaitteisto, joka on kehitetty Ruotsissa Luulajan yliopistossa, kykenee puhdistamaan 50 litraa vettä yhden Marsin vuoden eli 687 Maan vuorokauden aikana.

Jos hanke onnistuu, tavoitteena on, että sitä laajennetaan. Tulevaisuudessa menetelmän toivotaan tuottavan juomavettä Marsissa asuville siirtolaisille.

Puhdas vesi ei ole ainoa asia, jota ihmiset Marsissa tarvitsevat. Lue tästä lisää siitä, miten punaisella planeetalla voi selvitä hengissä: