Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Exomars
Maailmankaikkeus - Mars

Esa aikoo tehdä vettä Marsissa

Vesi on tärkeä aine, jota ilman Marsissa ei selvitä hengissä. Esa aikoo nyt panna Marsin vesiasiat kuntoon.

Vesi on tärkeää viljelmille, vettä tarvitaan ruoanlaittoon ja vesi vie janon. Euroopan avaruusjärjestö Esa aikoo huolehtia siitä, että tulevilla siirtolaisilla on Marsissa riittävästi vettä. Järjestö ei aio pakata vettä mukaan avaruusalukseen, vaan Marsissa oleva vesi aiotaan ottaa hyötykäyttöön.

Vesi virtaa Marsissa

Nasan tietojen mukaan Marsissa oli muinoin enemmän vettä kuin nyt on Jäämeressä.

Marsin vesi löytyi Garni-kraatterista.

Tutkijat ovat jo pitkään olleet selvillä siitä, että Marsissa oli aikoinaan valtavia meriä ja jokia. Viimeksi kuluneiden miljardien vuosien aikana vesi on kuitenkin kadonnut punaiselta planeetalta, ja vielä pari kuukautta sitten uskottiin, että nykyisin Marsin maisemat ovat rutikuivia.

Infrapunakuvien avulla Nasan tutkijat onnistuivat kuitenkin todistamaan, että Marsissa on yhä vettä nestemäisessä muodossa. Vettä on kuitenkin vain pieniä määriä, ja Marsin vesi on erittäin suolapitoista. Sitä vettä Esa aikoo puhdistaa juomavedeksi.

Marsissa vesi pitää puhdistaa

ExoMars-mönkijä steriloidaan huolellisesti, ennen kuin se laukaistaan kohti Marsia. Se ei saa saastuttaa Marsissa olevaa vettä Maasta peräisin olevilla bakteereilla.

Toukokuussa 2018 Esan ExoMars-hankkeessa laukaistaan mönkijä Marsiin. Mönkijän on määrä etsiä punaiselta planeetalta merkkejä elämästä, mutta sen liikkuvassa laboratoriossa on myös suodatinjärjestelmä, jolla voidaan puhdistaa Marsissa esiintyvää vettä.

Videolla esitellään ExoMars-hankkeen vaiheet.

Puhdasta vettä Marsin siirtolaisille

Aluksi laitteisto tuottaa vain hyvin pieniä määriä puhdasta vettä. Habit-suodatinlaitteisto, joka on kehitetty Ruotsissa Luulajan yliopistossa, kykenee puhdistamaan 50 litraa vettä yhden Marsin vuoden eli 687 Maan vuorokauden aikana.

Jos hanke onnistuu, tavoitteena on, että sitä laajennetaan. Tulevaisuudessa menetelmän toivotaan tuottavan juomavettä Marsissa asuville siirtolaisille.

Puhdas vesi ei ole ainoa asia, jota ihmiset Marsissa tarvitsevat. Lue tästä lisää siitä, miten punaisella planeetalla voi selvitä hengissä:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota