Mariner 4 mars teaser image

Nasa tappoi marsilaiset

”Avaruuden pirut” eli ”Invaders from Mars” oli yksi elokuvista, jotka ennen vuotta 1965 lietsoivat pelkoa marsilaisista. Tuolloin uskottiin, että Marsissa on elämää. Sitten Nasa lähetti punaiselle planeetalle Mariner 4 -luotaimen kameroineen.

torstai 25. kesäkuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

”Marsilaiset hyökkäävät Maahan, käyttävät ihmisiä hämäriin tarkoituksiinsa ja muuttavat heidät pirullisiksi tuhokoneiksi!”

Avaruuden pirut -elokuvan (Invaders from Mars) traileri vuodelta 1953 kuvaa hyvin vuoden 1950 tienoilla vallinnutta pelkoa. Ihmiset uskoivat yleisesti, että marsilaisia oli olemassa ja että oli vain ajan kysymys, milloin saisimme yhteyden näihin avaruusolioihin.

Moiset ajatukset haihtuivat nopeasti Mariner 4 -luotaimen myötä.

Mariner 4 mestasi marsilaiset

Vuonna 1965 myytti punaisen planeetan asukkaista kumoutui, kun Nasan Mariner 4 -luotain lähetti Maahan ensimmäiset lähikuvat Marsista. Tutkijoiden ja scifiharrastajien maailma järkkyi, kun pieni luotain välitti kuvat Marsin elottomasta pinnasta.

Mariner 4 lensi Marsin ohi 14.–15. heinäkuuta 1965 ja lähetti Maahan kuvia naapuriplaneetan pinnasta. Niissä ei näkynyt marsilaisia. Kuva: Nasa

Valtavat kanavat, joita 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun tutkijat uskoivat nähneensä kaukoputkillaan, ja muut rakennelmat loistivat poissaolollaan. Rakeisissa mustavalkoisissa kuvissa näkyi vain elotonta rutikuivaa hiekkaa ja kraattereita. Mariner 4 -luotaimen laitteet osoittivat myös, että planeetan ilmaa ei voinut hengittää ja että siellä oli liian kylmää elämälle.

Marsista välitetyt kuvat lopettivat arvailut Marsin elämästä – myös viihdeteollisuudessa. Elokuvissa esiintyvät avaruusoliot eivät enää olleet marsilaisia, vaan ne muuttivat pois Aurinkokunnasta, kaukaisille vieraiden galaksien planeetoille.

Mariner 4 oli vasta alku

Marsin tutkiminen ei kuitenkaan loppunut Mariner 4 -luotaimen kuviin. Vuonna 2024 Mars One -hanke aikoo viedä neljä astronauttia punaiselle planeetalle ilman paluulippuja. Lue lisää kunnianhimoisesta avaruusseikkailusta alla olevasta artikkelista:

Maailmojen sota

Kuva: The Smithsonian

Paras esimerkki marsilaisten pelosta on ehkä Maailmojen sota (War of the Worlds) -radiokuunnelma.

30. lokakuuta 1938 Yhdysvalloissa alkoi radiouutislähetys. Kymmenen minuutin kuluttua lähetys keskeytettiin, sillä avaruusoliot olivat vallanneet New Jerseyn.

Poliisiasemilla ja CBS-radiokanavalla puhelimet soivat jatkuvasti. Ihmiset olivat paniikissa: marsilaiset olivat hyökänneet Maahan. Tai niin he ainakin uskoivat.

Lähetys oli todellisuudessa näyttelijöiden tekemä kuunnelma, jonka elokuvaohjaaja ja kirjailija Orson Welles oli ohjannut. Kuunnelma perustui H. G. Wellsin romaaniin Maailmojen sota vuodelta 1898.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: