Shutterstock

Maan pieneliöt pärjäävät myös Marsissa

Maasta peräisin olevat pieneliöt selvisivät puolitoista vuotta oloissa, jotka ovat vähintään yhtä ankarat kuin naapuriplaneetan pinnalla. Tulokset viittaavat siihen, että Maan elämä ei välttämättä ole syntynyt täällä.

Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä tehty koe viittaa siihen, että ainakin bakteerit pystyvät elämään myös Marsissa.

Puolitoista vuotta kestäneessä kokeessa pieneliöt joutuivat elämään oloissa, jotka ovat vähintään yhtä ankarat kuin naapuriplaneetan pinnalla.

Pieneliöt ovat yllättävän sitkeitä

Niin sanotussa BIOMEX-hankkeessa pantiin satoja näytteitä, joissa oli bakteereja, leviä ja sieniä, pienissä säiliöissä Kansainvälisen avaruusaseman ulkopinnalle.

Säiliöt olivat 18 kuukauden ajan alttiina avaruuden ultraviolettisäteilylle ja rajuille lämpötilan vaihteluille sen mukaan, oliko avaruusaseman kyseinen puoli Auringon vai varjon puolella.

Bakteerit, levät ja sienet viettivät säiliöissä avaruusaseman ulkopinnalla 18 kuukautta. Osassa säiliöistä oli keinotekoista marspölyä (vas.) ja kaasuja, jotka jäljittelivät Marsin kaasukehää.

© DLR

Osassa säiliöistä oli myös keinotekoista Marsin pölyä jäljittelevää ainetta ja kaasuseosta, joka vastaa Marsin kaasukehää.

Kun näytteitä tutkittiin koettelemuksen jälkeen, ilmeni, että pien­eliöt ovat yllättävän kestäviä. Useimmissa näytteissä oli puolentoista vuoden jälkeenkin eläviä yksilöitä. Sinnikkäimpiä olivat niin sanotut arkkieliöt.

Ne ovat alkeellinen eliöryhmä, joka esiintyi maapallolla jo 3,8 miljoonaa vuotta sitten.

Tutkijat tulkitsevat tuloksia niin, että jos Marsissa on pieneliöitä, ne todennäköisesti ovat arkkieliöiden kaltaisia.

Elämä voi kulkeutua planeetalta toiselle

Koe osoitti tutkijoiden mukaan myös sen, että eliöt pystyvät selviytymään elossa avaruudessa niin pitkään, että ne voivat kulkeutua planeetalta toiselle.

Siten Maan elämä ei välttämättä ole syntynyt Maassa, vaan ensimmäiset pieneliöt ovat voineet tulla tänne vaikkapa meteroriitin mukana muualta avaruudesta.