NASA/JPL-Caltech

LAUKAISUOPAS: 5 kanavaa, joilta voit seurata Nasan Mars-lennon lähtöä

Nasan laajan Mars 2020 -hankkeen lento laukaistaan tänään. Matkaan lähtevät Perseverance-mönkijä ja Ingenuity-minikopteri. Voit seurata lähtölaskentaa ja laukaisua esimerkiksi Nasan, humoristisen avaruusintoilijan tai todellisten nörttien seurassa. Esittelemme viisi parasta kanavaa, jotka näyttävät laukaisun.

Atlas V -kantoraketti seisoo valmiina laukaisurampilla Cape Canaveralissa Floridassa Yhdysvalloissa. Sen nokassa on Perseverance-mönkijä, joka on lähdössä Marsiin muun muassa poraamaan merkkejä elämästä planeetan pinnan alta. Raketin on määrä nousta ilmaan torstaina kello 14.50 Suomen aikaa.

Lennolla on mukana myös minihelikopteri Ingenuity, jonka tehtävänä on lentää ensimmäisenä aluksena Marsin ohuessa kaasukehässä. Kyseessä on Nasan suurin Mars-hanke sen jälkeen, kun Curiosity-mönkijä lähetettiin matkaan vuonna 2011. Se onkin herättänyt paljon huomiota kaikkialla maailmassa, ja avaruusnörtit ovat valmistautuneet huolellisesti.

Siksi sinäkin voit seurata laukaisua suorana monista eri paikoista. Olemme koonneet tähän viisi parasta online-kanavaa.

Virallinen

NASA Live
Yhdysvaltojen avaruushallinto lähettää haastatteluja, taustatietoa ja laukaisuja 24 tuntia vuorokaudessa. Mars 2020 -hankkeen lähtö esitetään tietenkin kokonaan. Lähetys alkaa kello 14.00 Suomen aikaa eli 50 minuuttia ennen laukaisua, joka tapahtuu kello 14.50. NASA Live on asiantunteva ja hyvätasoinen – ja ajoittain vähän rutiininomainen. Ikään kuin katselisit urheilutapahtumia valtiolliselta kanavalta.
Nasan lähetystä voit seurata YouTuben lisäksi muun muassa seuraavista palveluista: Facebook, Twitch, Twitter ja NASA-sovellus.

Nörtti

NASASpaceFlight.com
Tämä avaruuslentoihin ja rakettien rakentamiseen keskittyvä uutissivusto syntyi vuonna 2005 yhteistyössä Yhdysvaltojen avaruustutkimuksen asiantuntijoiden kanssa. Jos haluat tutkia tarkkaan lähteitä ja lukea sisäisiä Nasa-muistioita, seurata eri yritysten insinöörien keskusteluja ja muuta vastaavaa, vieraile sivustolla NasaSpaceFlight. Palava innostus paistaa selvästi läpi tiukan tieteellisyyden ja laukaisujen nostattamien riemunkiljaisujen sekoituksesta.

Suoran lähetyksen Mars 2020 -hankkeesta odotetaan alkavan vähän ennen suunniteltua laukaisuhetkeä, joka on kello 14.50 Suomen aikaa.

Hauska

Everyday Astronaut
Tim Dodd osti aikoinaan käytetyn venäläisen avaruuspuvun vain piloillaan. Nyt hauskasta pilasta on tullut hänen elämäntapansa. YouTube-kanavalla, missä Dodd pedagogisella tavalla välittää nörttiavaruustekniikkaa, on nykyään yli 700 000 tilaajaa. Sisältö on sekä humoristista että vakavaa ja erittäin hyvin tuotettua. Se perustuu usein sisäpiirin lähteisiin esimerkiksi Nasasta ja SpaceX-yrityksestä.

Suoran lähetyksen Mars 2020 -hankkeesta odotetaan alkavan vähän ennen suunniteltua laukaisuhetkeä, joka on kello 14.50 Suomen aikaa.

Kokoava

SPACE (Official)
SPACE-kanavalla ei ole itse tuotettua sisältöä eikä tunnettuja juontajia. Sen sijaan sinne on koottu suurimmat ja merkittävimmät tapahtumat avaruuslentojen maailmasta. Suorat lähetykset laukaisuista koko maailmasta, jatkuvasti päivittyvä luettelo laukaisuajoista, videoita Kansainvälisen avaruusaseman avaruuskävelyistä ja paljon muuta. Yleensä kommenttiraidat ja chatti ovat eloisia ja kiinnostavia seurata.

Kotitekoinen

Space News Pod
Will Waldenin videot ja podcastit eivät välttämättä seuraa suunniteltua käsikirjoitusta. Space News Pod -kanavalla pääset usein aiheeseen yhtä lapionpistoa syvemmälle kuin mihin tavalliset uutiskanavat uhraavat aikaa. Epämuodollisesti jutteleva Walden osallistuu yleensä itse live-chattiin lähettämiensä ohjelmien aikana.

Suoran lähetyksen Mars 2020 -hankkeesta odotetaan alkavan vähän ennen suunniteltua laukaisuhetkeä, joka on kello 14.50 Suomen aikaa.

Seuraa Mars-keskustelua netissä

Merkittävien laukaisujen aikaan netti on yleensä pullollaan uusia keskusteluja, Facebook-viestiketjuja ja Twitter-striimauksia.

Näin käy varmasti myös nyt, kun Nasa itse kehottaa ihmisiä seuraamaan hashtagia #CountdownToMars laukaisuun asti. Muita suosittuja hashtageja ovat todennäköisesti #Mars2020 ja #Perseverance, uuden mönkijän nimi.

Nasa on luonut mönkijälle myös oman Twitter-profiilin, missä twiitit ovat ikään kuin mönkijän itsensä muotoilemia. Katso profiilia tästä.

Enemmänkin rakettitieteeseen keskittyviä twiittejä voit lukea esimerkiksi United Launch Alliancen Twitter-tililtä. United Launch Alliance on rakentanut Atlas V -raketin, jolla Mars 2020 -hankkeen laukaisu tapahtuu.