Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kiinan Mars-mönkijä laukaistiin matkaan

Kiinan Mars-lennon laukaisu sujui onnistuneesti, ja matka naapuriplaneetalle on alkanut. Edessä on seitsemän kuukautta kestävä jännittävä lento, jonka jälkeen luotain pääsee Marsia kiertävälle radalle ja ensimmäinen kiinalainen Mars-mönkijä alkaa tutkia punaisen planeetan maisemia.

CASC

Kiinan mittava Mars-hanke on käynnistynyt. Tianwen-1-alus laukaistiin matkaan torstaina aamulla kello 7.41 Suomen aikaa.

Alus, jossa on mukana luotain, laskeutumisalus ja mönkijä, painaa noin 5 tonnia. Se laukaistiin avaruuteen Pitkä marssi 5 -raketin nokassa Kiinan eteläosissa sijaitsevasta Wenchangista.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, kiinalaiset pääsevät Marsiin seitsemän kuukauden kuluttua.

Luotaimen on määrä tehdä kiertoradalta metaanimittauksia, sillä kaasu voi olla merkki elämästä punaisella planeetalla. Ja mönkijä tutkii Marsin maisemia ja antaa uutta tietoa naapuriplaneetasta.

Katso, miten Kiinan Mars-lento laukaistiin avaruuteen

Mönkijässä on magnetometri, joka mittaa, miten Auringosta alituiseen saapuvat varautuneet hiukkaset eli aurinkotuuli vaikuttaa Marsin magneettikenttään.

Maan magneettikenttä suojaa elämää aurinkotuulelta, mutta Marsin magneettikenttä on Maan kenttää huomattavasti heikompi. Mittausten perusteella voidaan päätellä, millaiset elinolosuhteet Mars tarjoaa elämälle.

Aurinkotuuli vaikuttaa Marsin ilmastoon ja pommittaa planeettaa koko ajan vaarallisella säteilyllä.

Juuri säteilyn vaikutus elämään on tärkeä seikka tulevien Mars-lentojen valmisteluissa.

Katso, miten Kiinan mönkijä laskeutuu Marsiin

Onnistuneen laukaisun jälkeen Tainwen-1-hankkeessa alkoi nyt seitsemän kuukautta kestävä matka Marsiin. Suunnitelmien mukaan alus pääsee perille helmikuussa 2021.

Laskeutumisalus irtoaa, laskeutuu Marsiin ja avautuu. Mönkijän aurinkopaneelit avautuvat ja se rullaa ramppia alas.

Kiinan avaruusjärjestö arvioi, että mönkijä on toimintakykyinen ainakin 90 Marsin vuorokautta. Yksi vuorokausi Marsissa kestää 24 tuntia ja 39 minuuttia.

Luotaimen on määrä kiertää punaista planeettaa noin 23 kuukautta. Se tekee mittauksia planeetan kaasukehästä.

Kiinalaisten suunnitelmissa on Tianwen-1-lennolle jatkoa. Noin vuonna 2030 yhden tai useamman aluksen määrä tuoda näytteitä Marsista Maahan.

Tianwen-1 on tämän kesän toinen suuri Mars-lento. Yhdistyneet arabiemiirikunnat laukaisi kohti Marsia Hope-luotaimen 19. heinäkuuta. Ja Nasa aikoo laukaista 30. heinäkuuta oman mönkijänsä, Perseverancen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota