CASC

Kiinan Mars-mönkijä laukaistiin matkaan

Kiinan Mars-lennon laukaisu sujui onnistuneesti, ja matka naapuriplaneetalle on alkanut. Edessä on seitsemän kuukautta kestävä jännittävä lento, jonka jälkeen luotain pääsee Marsia kiertävälle radalle ja ensimmäinen kiinalainen Mars-mönkijä alkaa tutkia punaisen planeetan maisemia.

Kiinan mittava Mars-hanke on käynnistynyt. Tianwen-1-alus laukaistiin matkaan torstaina aamulla kello 7.41 Suomen aikaa.

Alus, jossa on mukana luotain, laskeutumisalus ja mönkijä, painaa noin 5 tonnia. Se laukaistiin avaruuteen Pitkä marssi 5 -raketin nokassa Kiinan eteläosissa sijaitsevasta Wenchangista.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, kiinalaiset pääsevät Marsiin seitsemän kuukauden kuluttua.

Luotaimen on määrä tehdä kiertoradalta metaanimittauksia, sillä kaasu voi olla merkki elämästä punaisella planeetalla. Ja mönkijä tutkii Marsin maisemia ja antaa uutta tietoa naapuriplaneetasta.

Katso, miten Kiinan Mars-lento laukaistiin avaruuteen

Mönkijässä on magnetometri, joka mittaa, miten Auringosta alituiseen saapuvat varautuneet hiukkaset eli aurinkotuuli vaikuttaa Marsin magneettikenttään.

Maan magneettikenttä suojaa elämää aurinkotuulelta, mutta Marsin magneettikenttä on Maan kenttää huomattavasti heikompi. Mittausten perusteella voidaan päätellä, millaiset elinolosuhteet Mars tarjoaa elämälle.

Aurinkotuuli vaikuttaa Marsin ilmastoon ja pommittaa planeettaa koko ajan vaarallisella säteilyllä.

Juuri säteilyn vaikutus elämään on tärkeä seikka tulevien Mars-lentojen valmisteluissa.

Katso, miten Kiinan mönkijä laskeutuu Marsiin

Kiina testasi laskeutumisalusta marraskuussa 2019. Siinä Marsiin matkaa 240 kiloa painava mönkijä, jonka on määrä tutkia naapuriplaneetan maisemia.

Onnistuneen laukaisun jälkeen Tainwen-1-hankkeessa alkoi nyt seitsemän kuukautta kestävä matka Marsiin. Suunnitelmien mukaan alus pääsee perille helmikuussa 2021.

Laskeutumisalus irtoaa, laskeutuu Marsiin ja avautuu. Mönkijän aurinkopaneelit avautuvat ja se rullaa ramppia alas.

Kiinan avaruusjärjestö arvioi, että mönkijä on toimintakykyinen ainakin 90 Marsin vuorokautta. Yksi vuorokausi Marsissa kestää 24 tuntia ja 39 minuuttia.

Luotaimen on määrä kiertää punaista planeettaa noin 23 kuukautta. Se tekee mittauksia planeetan kaasukehästä.

Kiinalaisten suunnitelmissa on Tianwen-1-lennolle jatkoa. Noin vuonna 2030 yhden tai useamman aluksen määrä tuoda näytteitä Marsista Maahan.

Tianwen-1 on tämän kesän toinen suuri Mars-lento. Yhdistyneet arabiemiirikunnat laukaisi kohti Marsia Hope-luotaimen 19. heinäkuuta. Ja Nasa aikoo laukaista 30. heinäkuuta oman mönkijänsä, Perseverancen.