Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Katso Marsia omin silmin

OPAS: Tarkkaile punaista planeettaa hetkellä, jolloin Nasan uusi Perseverance-mönkijä laskeutuu ja aloittaa yli kymmenen vuotta kestävän elämän merkkien etsinnän Marsista.

Mars

Nyt on erityisen suotuisa ajankohta erottaa tähtitaivaalta punainen planeetta Mars. Se näyttää loistavan kirkkaasti, vaikka Mars ja Maa Aurinkoa kiertävillä radoillaan tällä hetkellä ovat suhteellisen kaukana toisistaan.

Vain noin kerran kahdessa vuodessa Mars tulee Maan lähelle, toisin sanoen noin 100 miljoonan kilometrin päähän, kun Aurinko, Maa ja Mars ovat samalla suoralla linjalla. Tänä vuonna näin ei tapahdu ollenkaan.

Marsin läpimitta on suunnilleen puolet Maasta ja massa noin kymmenesosa Maan massasta.

© USGS/JPL/NASA

Mars on helppo tunnistaa sen oranssista hehkusta, jonka aiheuttaa sen pinnan ja kaasukehän ruosteenpunainen pöly.

Marsin pinnasta on peräti 18 prosenttia rautaoksidia, joka tunnetusti värjää myös ruosteen ja veren. Maan pinnasta rautaoksidia on vain kahdeksan prosenttia.

ILMIÖN TAUSTAA: Marsin luotaantyöntävät maisemat

Taivaalla Mars näyttää punaiselta täplältä, mutta lähempi tarkastelu paljastaa jäävaippoja, tulivuoria ja rotkoja.

Voit nähdä Marsin värit paljain silmin tai kiikarilla, mutta tehokkaalla kaukoputkella voit erottaa selvemmin värien vivahteet.

Suurta osaa planeetasta peittävät valtavat tummat, jähmettyneestä laavasta muodostuneet tasangot, jotka kertovat muinaisesta vulkaanisesta toiminnasta.

Navoilla näkyy myös valkeita alueita, jotka pääasiassa koostuvat vesijäästä.

Perseverance
© NASA/JPL-CALTECH

Katsellessasi: Nasan mönkijä laskeutuu Marsiin

Helmikuun 18. päivänä klo 22.55 Nasan uusi Perseverance-mönkijä laskeutuu Marsiin. Suunnitelmien mukaan se ajelee siellä ympäriinsä yli vuosikymmenen ajan ja etsii merkkejä elämästä.

Tarkista alla olevasta oppaasta, miten voit nähdä punaisen planeetan juuri sillä hetkellä, kun mönkijä laskeutuu. Ja lue lisää Perseverance-hankkeesta tästä.

Mars-opas

Se Mars, mens NASA-rover lander
© Stellarium

  • MISSÄ JA MILLOIN

    Kello 22.55 helmikuun 18. päivän iltana Mars on noin 30 astetta horisontin yllä lännessä. Planeetta erottuu taivaalta selvästi punaisena läiskänä heti Kuun yläpuolella.

    Juuri samalla hetkellä tutkijoiden laskelmien mukaan Nasan Perseverance-mönkijä laskeutuu Marsiin. Lue lisää mönkijän matkasta ja
    tehtävistä: tieku.fi/perseverance.

  • NÄKYVYYS

    Mönkijää et voi nähdä edes kaukoputkella, mutta jo tavallinen kiikari vahvistaa Marsin värejä – etenkin, jos hieman sumennat kuvan tarkkuutta. Näin voit todellakin nähdä punaisen planeetan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota