Katso Marsia omin silmin

OPAS: Tarkkaile punaista planeettaa hetkellä, jolloin Nasan uusi Perseverance-mönkijä laskeutuu ja aloittaa yli kymmenen vuotta kestävän elämän merkkien etsinnän Marsista.

OPAS: Tarkkaile punaista planeettaa hetkellä, jolloin Nasan uusi Perseverance-mönkijä laskeutuu ja aloittaa yli kymmenen vuotta kestävän elämän merkkien etsinnän Marsista.

Mars

Nyt on erityisen suotuisa ajankohta erottaa tähtitaivaalta punainen planeetta Mars. Se näyttää loistavan kirkkaasti, vaikka Mars ja Maa Aurinkoa kiertävillä radoillaan tällä hetkellä ovat suhteellisen kaukana toisistaan.

Vain noin kerran kahdessa vuodessa Mars tulee Maan lähelle, toisin sanoen noin 100 miljoonan kilometrin päähän, kun Aurinko, Maa ja Mars ovat samalla suoralla linjalla. Tänä vuonna näin ei tapahdu ollenkaan.

Marsin läpimitta on suunnilleen puolet Maasta ja massa noin kymmenesosa Maan massasta.

© USGS/JPL/NASA

Mars on helppo tunnistaa sen oranssista hehkusta, jonka aiheuttaa sen pinnan ja kaasukehän ruosteenpunainen pöly.

Marsin pinnasta on peräti 18 prosenttia rautaoksidia, joka tunnetusti värjää myös ruosteen ja veren. Maan pinnasta rautaoksidia on vain kahdeksan prosenttia.

Taivaalla Mars näyttää punaiselta täplältä, mutta lähempi tarkastelu paljastaa jäävaippoja, tulivuoria ja rotkoja.

© NASA/ESA

Punaisen planeetan napoja peittää noin kolme kilometriä paksu jäävaippa, jossa on vesijäätä ja pinnalla kerros hiilidioksidijäätä.

© KEES VEENENBOS/SPL

Marsin pinnasta kohoaa useita lepotilassa olevia tulivuoria. Suurin niistä, Olympus Mons, on 25 km korkea ja 600 km leveä.

© MARK GARLICK/SPL

Marsin halki kulkee 3 000 km pitkä ja 8 km syvä rotko. Sen on todennäköisesti muodostanut tuliperäinen toiminta.

Voit nähdä Marsin värit paljain silmin tai kiikarilla, mutta tehokkaalla kaukoputkella voit erottaa selvemmin värien vivahteet.

Suurta osaa planeetasta peittävät valtavat tummat, jähmettyneestä laavasta muodostuneet tasangot, jotka kertovat muinaisesta vulkaanisesta toiminnasta.

Navoilla näkyy myös valkeita alueita, jotka pääasiassa koostuvat vesijäästä.

Perseverance

© NASA/JPL-CALTECH

Katsellessasi: Nasan mönkijä laskeutuu Marsiin

Helmikuun 18. päivänä klo 22.55 Nasan uusi Perseverance-mönkijä laskeutuu Marsiin. Suunnitelmien mukaan se ajelee siellä ympäriinsä yli vuosikymmenen ajan ja etsii merkkejä elämästä.

Tarkista alla olevasta oppaasta, miten voit nähdä punaisen planeetan juuri sillä hetkellä, kun mönkijä laskeutuu. Ja lue lisää Perseverance-hankkeesta tästä.

Mars-opas

Se Mars, mens NASA-rover lander

© Stellarium

MISSÄ JA MILLOIN

Kello 22.55 helmikuun 18. päivän iltana Mars on noin 30 astetta horisontin yllä lännessä. Planeetta erottuu taivaalta selvästi punaisena läiskänä heti Kuun yläpuolella.

Juuri samalla hetkellä tutkijoiden laskelmien mukaan Nasan Perseverance-mönkijä laskeutuu Marsiin. Lue lisää mönkijän matkasta ja
tehtävistä: tieku.fi/perseverance.

NÄKYVYYS

Mönkijää et voi nähdä edes kaukoputkella, mutta jo tavallinen kiikari vahvistaa Marsin värejä – etenkin, jos hieman sumennat kuvan tarkkuutta. Näin voit todellakin nähdä punaisen planeetan.