nb_u39 Maven

Avaruuskilpa: 8 hanketta etsii elämää Marsista

Marsin kiertoradalle pääsi viime viikolla kaksi luotainta, joten nyt punaista planeettaa tutkii kaikkiaan kahdeksan laitetta. Tavoitteena on vastata kahteen suureen kysymykseen: Miksi Marsin pinta on karu? Ja löytyykö Marsista yhä merkkejä elämästä?

torstai 25. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Viime sunnuntaina Nasan Maven-luotaimen kuusi rakettimoottoria käynnistettiin, ja luotain jarrutti onnistuneesti Marsin kiertoradalle.

Ja keskiviikkona oli Intian Mangalyaanin vuoro.

Luotaimen nimi on yhdistelmä sanskriitinkielisistä Marsia ja alusta tarkoittavista sanoista. Mavenin tavoin Mangalyaanin on määrä tehdä mittauksia punaisen planeetan kaasukehästä.

Metaani voi olla merkki elämästä

Yksi Mangalyaanin päätehtävistä on etsiä metaania. Jos kaasukehästä löytyy jälkiä metaanista, se voi olla merkki siitä, että planeetan pinnalla tai aivan pinnan alla on biologista toimintaa.

Maven-luotaimen on puolestaan määrä selvittää, minne Marsin kaasukehä on kadonnut.

Marsissa on ollut vettä

Nykyään Marsin kaasukehä on erittäin ohut, ja paine planeetan pinnalla on vain 0,6 prosenttia Maassa vallitsevasta paineesta.

Marsin maisemat kertovat siitä, että nestemäinen vesi on aikoinaan uurtanut uriaan kallioon. Nykyisin Marsin kaasukehä on kuitenkin niin ohut, että vesi kiehuisi oitis pois.

Marsilla on siis jossain vaiheessa täytynyt olla paksumpi kaasukehä.

Aurinko pyyhkäisi kaasukehän avaruuteen

Yhden teorian mukaan Auringosta tulleet varautuneet hiukkaset, jotka ovat miljoonien vuosien aikana iskeytyneet Marsin kaasukehään, ovat kuluttaneet kaasumolekyylit Marsin ympäriltä. Mavenin tehtävänä on selvittää, pitääkö teoria paikkansa.

Maalla on Auringon sähkömagneettisia myrskyjä vastaan suojaava magneettikenttä, Marsilla ei.

Kahdeksan Mars-hanketta

Mavenin ja Mangalyaanin seurana Marsin kiertoradalla on kaksi Nasan luotainta ja yksi Esan luotain.

Marsin pinnalla taas etenevät kulkijat Curiosity, Odyssey ja Opportunity. Nasassa suunnitellaan jo kahta uutta Mars-hanketta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: