Team CoSTAR

Älykäs robottikoira painuu pinnan alle Marsissa

Marsmönkijät saavat pian seuraa nelijalkaisista robottikoirista, jotka pääsevät tutkimaan Marsia mönkijöitä tehokkaammin. Ensimmäiseksi niiden pitää etsiä Marsin pinnan alta sopiva paikka, jonne voidaan perustaa pysyvä tukikohta.

Pienet mönkijät, jotka tähän asti ovat tutkineet Marsin maisemia, jäävät nyt nelijalkaisten robottien jalkoihin. Nasa on yhteistyössä Caltech-tutkimuslaitoksen kanssa kehittänyt robottikoiran, jonka on määrä tutkia sellaisia alueita Marsista, joihin mönkijöillä on mahdotonta päästä.

Robottikoira on kehitetty Boston Dynamics -yrityksen nelijalkaisesta Spot-robotista. Au-Spot-nimen saaneen robotin on määrä selvitä kivisten tasankojen halki ja tunkeutua tutkimaan pinnan alla sijaitsevia luolia ja laavatunneleita.

Au-Spot-robottikoira harjoittelee kartoitusta Kaliforniassa vanhoissa kaivostunneleissa ja luonnon luolissa. Punaisella planeetalla sen tehtävänä on löytää pysyvälle Mars-tukikohdalle sopiva luola.

© Team CoSTAR

Au-Spot saa tehtäväkseen Marsissa sekä elämän etsinnän että tukikohdalle sopivan paikan löytämisen.

Robotti suunnistaa kameran ja laserkeilauslaitteen eli lidarin avulla. Robotissa on tekoäly, joten se oppii vanhoista kokemuksistaan ja oppii vähitellen liikkumaan hyvin epätasaisessa maastossa.

VIDEO: Katso, miten robottikoira toimii

Robottikoira harjoittelee sekä radoilla, jonka tutkijat ovat rakentaneet, että luonnon ympäristössä, kuten Pohjois-Kalifornissa sijaitsevissa vanhoissa kaivoksissa ja laavatunneleissa.

Au-Spot-robotti kykenee nousemaan pystyyn omatoimisesti, jos se kaatuu, mikä on huomattava edistysaskel mönkijöihin verrattuna. Robottikoiran huippunopeus on 5 km/h, eli se on yli 30 kertaa niin nopea kuin Curiosity-mönkijä, joka liikkuu vain 0,14 km/h.