Shutterstock

Curiosity lähetti marspölyn reseptin

Luotaimen tietojen perusteella tehdään keinotekoista marspölyä testialustaksi, jolla kokeillaan Mars-retkikunnan laitteita.

Keski-Floridan yliopistossa Yhdysvalloissa valmistetaan keinotekoisia versioita eri pölytyypeistä, joita on Marsin pinnalla.

Näistä tehdään Marsin pintaa muistuttavaa ainetta, jolla voidaan testata tulevilla Marsin-matkoilla käytettäviä laitteita.

Samalla tutkitaan, sopisiko Marsin maaperä viljelysmaaksi tai rakennusmateriaalien raaka-aineeksi.

Marsin pinta on rutikuiva

Marsin kuten Maan ja muidenkin kiviplaneettojen pinnan ylin kerros on regoliittia eli hienojakoista pölymäistä ainesta, joka on syntynyt kiven rapautuessa.

Regoliitin seassa on myös karkeampaa hiekkaa ja kivenmurikoita.

Tutkijat haluaisivat tehdä kokeita tällaisella marspölyllä.

© Kevin Cannon & Daniel Britt

Tähän loppuvat yhtäläisyydet Maan kanssa. Maassa ylimpiin kerroksiin on sekoittunut myös kosteita eloperäisiä aineksia, jotka sitovat maaperän yhtenäiseksi kerrokseksi.

Marsin pinta sen sijaan on rutikuiva, ja tuuli nostattaa helposti pölyn pyörteiksi, jotka värjäävät kaasukehän punertavaksi. Punainen väri johtuu luultavasti pölyn sisältämästä raudasta, joka on ruostunut miljardeja vuosia sitten, kun Marsin pinnalla oli nestemäistä vettä.

Marspöly sopii rakennusaineeksi

Marspölyn jäljitelmällä tehdyt kokeet viittaavat siihen, että Marsin pinnalta saadaan ainekset, joista voidaan rakentaa tukikohta. Tutkimusten mukaan pölyyn tarvitsee lisätä vain vettä ja natriummetasilikaattia.

© Kevin Cannon & Daniel Britt

1. Otetaan Marsin pölyä, joka koostuu regoliitista eli rapautuneesta kivestä.

©

2. Lisätään pölyyn vettä ja natriummetasilikaattia ja sekoitetaan seos tahnaksi.

© Kevin Cannon & Daniel Britt

3. Annetaan seoksen kuivua. Tuloksena on betonimaista ainetta.

Marspölyä on jo tilattu

Marspölyn resepti on saatu Marsia tonkineilta luotaimilta.

Phoenix-luotain sai selville, että pöly on lievästi emäksistä ja sisältää magnesiumia, natriumia, kaliumia ja klooria. Curiosity-mönkijä puolestaan löysi siitä maasälpä-, pyrokseeni- ja oliviinimineraaleja.

Keinotekoinen marspöly maksaa 20 dollaria kilolta. Kennedyn avaruuskeskus on jo tilannut puoli tonnia.