Mitsubishi Heavy Industries, Ltd./JAXA

Sillä aikaa kun sinä nukuit, Arabiemiraatit laukaisi luotaimen kohti Marsia

Maa ja Mars ovat oikeissa paikoissa, ja nyt alkaa kesäruuhka kohti punaista planeettaa. Ensimmäisenä laukaisuikkunaa ehti hyödyntää Arabiemiraattien Hope-luotain, joka laukaistiin avaruuteen viime yönä Tanegashiman avaruuskeskuksesta Japanista.

Vuosia kestäneiden valmistelujen jälkeen Yhdistyneet arabiemiirikunnat laukaisi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Hope-satelliitin kohti Marsia.

Hieman sen jälkeen, kun luotain oli irronnut raketista, pelättiin muutaman hermoja raastavan minuutin aikana, että luotaimen aurinkopaneelit eivät aukea.

Se olisi merkinnyt lennon loppua, sillä ilman sähköä viestintä luotaimen ja lennonjohdon kanssa ei onnistu. Aurinkopaneelit saatiin kuitenkin toimimaan, ja nyt yhteys Maasta luotaimeen ja toisinpäin toimii.

Luotain laukaistiin kohti Marsia H-IIA-raketin matkassa Japanista Tanegashiman avaruuskeskuksesta. Sen on määrä tutkia kiertoradalta punaisen planeetan ilmastoa ja kasvihuonekaasuja.

Raketissa on lähes 250 tonnia polttoainetta jaettuna sen kahteen vaiheeseen ja kummallakin puolella olevaan pieneen kiihdytysmoottoriin.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, jolloin Yhdistyneet arabiemiirikunnat lähettää aluksen kohti Marsia, ja se on vain yksi kolmesta isosta Mars-aluksesta, jotka tänä kesänä laukaistaan matkaan muutaman viikon aikana.

Seuraa Hopen laukaisua

Hopen on määrä kartoittaa ensimmäisenä koko Marsin ilmasto. Luotaimen on tarkoitus kerätä ilmastotietoja koko planeetalta, koska tähän asti analysoitavana on ollut vain paikallisia sirpalemaisia tietoja.

Hopen toivotaan löytävän vastaukset kahteen isoon Marsia koskevaan kysymykseen: Millainen sen ilmasto on? Ja kuinka nopeasti vesi haihtuu planeetalta?

Tutkijoilla on tällä hetkellä vain summittainen kuva Marsin ilmastosta, ja Hope-satelliitilta odotetaan tietoja, joiden perusteella voidaan muodostaa yksityiskohtainen sääennuste päiväkohtaisine lämpötilan, pilvipeitteen ja sateiden vaihteluineen.

Lämpötilanvaihteluja voidaan seurata muun muassa ilmakehän hiilidoksidiin imeytyvän infrapunasäteilyn eli lämmön määrästä. Hiilidioksidi imee itseensä etenkin valon 7-8:n ja 14-16 mikrometrin aallonpituuksia.

Vuonna 2020 tehdään Mars-historiaa

Maa ja Mars ovat juuri nyt täydellisessä asemassa suhteessa toisiinsa, ja muutamassa viikossa sitä kohti laukaistaan peräti kolme jättirakettia lastinaan luotaimia ja mönkijöitä. Nyt voit seurata hankkeita Tieteen Kuvalehdessä.

Huom: Päivämäärät voivat muuttua, sillä rakettien laukaisuja siirretään usein.

Heinäkuu: Laukaisuikkuna aukeaa

Noin joka 26. kuukausi Maa ja Mars ovat samalla linjalla yli kuukauden verran. Tänä vuonna jakso osuu heinä-elokuuhun. Tuona aikana alukset voivat käyttää hyväksi Auringon painovoimaa saavuttaakseen Marsin mahdollisimman pienellä polttoaineen kulutuksella. Ajanjaksoa kutsutaan laukaisuikkunaksi.

© Ken Ikeda Madsen

19. heinäkuuta: Emiraatit lähettävät luotaimen matkaan

Yhdistyneet arabiemiirikunnat lähettävät ensi kertaa Marsiin oman luotaimen. Hope-sateliitin on määrä mitata kiertoradalta muun muassa lämpötilaa ja kaasukehän otsonipitoisuutta.

© MBRSC/UAE Space Agency

23. heinäkuuta: Kiina laukaisee matkaan kolme laitetta

Kiinan avaruusvirasto on suunnitellut historiallisen Mars-kesän suurimman hankkeen. Pitkä marssi 5 -raketti kuljettaa mukanaan kiertoradalle jäävää luotainta, laskeutumisalusta, jonka on määrä tehdä pinnalla mittauksia, ja mönkijää isompien alueiden kartoittamiseen. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Kiina pääsee Marsiin ensimmäistä kertaa.

© Xinhua/Ritzau Scanpix

30. heinäkuuta: Nasan uusi mönkijä matkaan

Curiosity saa seuraa ihkauudesta Perseverance-mönkijästä, jonka tehtävänä on porata reikiä Marsin pintaan ja etsiä merkkejä elämästä. Perseverancessa on mukana MOXIE-laite. MOXIE pystyy muuntamaan Marsin kaasukehän hiilidioksidia hapeksi, missä onnistuminen on ratkaisevaa, mikäli punainen planeetta halutaan aikanaan asuttaa.

© JPL-Caltech/NASA

Heinäkuu 2020 - helmikuu 2021: matka Marsiin

Matka Marsiin vie seitsemän kuukautta. Matkalla lentorataa säädetään välillä hieman moottoreilla, jotta alukset eivät lennä Marsin ohi ja jatka matkaansa äärettömään avaruuteen.

Helmikuu 2021: saapuminen

Kun alukset lopulta saapuvat Marsin luo kahden satelliitin, yhden laskeutujan, kahden mönkijän ja yhden minihelikopterin kanssa, Nasa pitää liikennettä tiukasti silmällä. Paikalla on nimittäin ennestään jo kuusi planeettaa kiertävää luotainta, yksi mönkijä ja yksi laskeutuja, joten törmäysriski on todellinen.

Tähdistöt näyttävät tietä

Kun Hope-luotain on irrottautunut kantoraketista ja se alkaa itse navigoida kohti Marsia, se käyttää apuna tähdistöjä.

Luotaimessa on niin sanottu star tracker, tähtitunnistin, jonka toiminta perustuu tähdistöjen sijainnista ja suhteesta toisiinsa hankittuun tietoon.

Sen avulla Hope pystyy tekemään pieniä korjauksia kurssiin, jotta se pystyy siirtymään Maan kiertoradalta Auringon ympäri Marsin kiertoradalle Auringon ympäri.

Hope-luotaimen laukaisun jälkeen alkoi lähtölasku seuraavalle Mars-lennolle: Kiinan Tianwen 1 -lennolla kohti Marsia lähtee luotain ja mönkijä.

Kiinan jälkeen vuorossa on Nasa, joka aikoo laukaista Marsiin Perseverance-mönkijän poraamaan näytteitä ja etsimään elämän merkkejä.

Kaikkien alusten on määrä saapua Marsiin helmikuussa 2021.