Vuosia kestäneiden valmistelujen jälkeen Yhdistyneet arabiemiirikunnat laukaisi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Hope-satelliitin kohti Marsia.
Hieman sen jälkeen, kun luotain oli irronnut raketista, pelättiin muutaman hermoja raastavan minuutin aikana, että luotaimen aurinkopaneelit eivät aukea.
Se olisi merkinnyt lennon loppua, sillä ilman sähköä viestintä luotaimen ja lennonjohdon kanssa ei onnistu. Aurinkopaneelit saatiin kuitenkin toimimaan, ja nyt yhteys Maasta luotaimeen ja toisinpäin toimii.
Luotain laukaistiin kohti Marsia H-IIA-raketin matkassa Japanista Tanegashiman avaruuskeskuksesta. Sen on määrä tutkia kiertoradalta punaisen planeetan ilmastoa ja kasvihuonekaasuja.
Raketissa on lähes 250 tonnia polttoainetta jaettuna sen kahteen vaiheeseen ja kummallakin puolella olevaan pieneen kiihdytysmoottoriin.
Kyse on ensimmäisestä kerrasta, jolloin Yhdistyneet arabiemiirikunnat lähettää aluksen kohti Marsia, ja se on vain yksi kolmesta isosta Mars-aluksesta, jotka tänä kesänä laukaistaan matkaan muutaman viikon aikana.
Seuraa Hopen laukaisua
Hopen on määrä kartoittaa ensimmäisenä koko Marsin ilmasto. Luotaimen on tarkoitus kerätä ilmastotietoja koko planeetalta, koska tähän asti analysoitavana on ollut vain paikallisia sirpalemaisia tietoja.
Hopen toivotaan löytävän vastaukset kahteen isoon Marsia koskevaan kysymykseen: Millainen sen ilmasto on? Ja kuinka nopeasti vesi haihtuu planeetalta?
Tutkijoilla on tällä hetkellä vain summittainen kuva Marsin ilmastosta, ja Hope-satelliitilta odotetaan tietoja, joiden perusteella voidaan muodostaa yksityiskohtainen sääennuste päiväkohtaisine lämpötilan, pilvipeitteen ja sateiden vaihteluineen.
Lämpötilanvaihteluja voidaan seurata muun muassa ilmakehän hiilidoksidiin imeytyvän infrapunasäteilyn eli lämmön määrästä. Hiilidioksidi imee itseensä etenkin valon 7-8:n ja 14-16 mikrometrin aallonpituuksia.
Tähdistöt näyttävät tietä
Kun Hope-luotain on irrottautunut kantoraketista ja se alkaa itse navigoida kohti Marsia, se käyttää apuna tähdistöjä.
Luotaimessa on niin sanottu star tracker, tähtitunnistin, jonka toiminta perustuu tähdistöjen sijainnista ja suhteesta toisiinsa hankittuun tietoon.
Sen avulla Hope pystyy tekemään pieniä korjauksia kurssiin, jotta se pystyy siirtymään Maan kiertoradalta Auringon ympäri Marsin kiertoradalle Auringon ympäri.
Hope-luotaimen laukaisun jälkeen alkoi lähtölasku seuraavalle Mars-lennolle: Kiinan Tianwen 1 -lennolla kohti Marsia lähtee luotain ja mönkijä.
Kiinan jälkeen vuorossa on Nasa, joka aikoo laukaista Marsiin Perseverance-mönkijän poraamaan näytteitä ja etsimään elämän merkkejä.
Kaikkien alusten on määrä saapua Marsiin helmikuussa 2021.