Valtavat voimat repivät maankuorta

Maankuori vaikuttaa vakaalta jalkojen alla, mutta se ei pysy paikallaan. Maankuoren liikkeet synnyttävät valtavia muodostumia, kuten vuoristoja ja syvänmeren hautoja, ja voivat aiheuttaa katastrofeja, kuten maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia.

Maankuori vaikuttaa vakaalta jalkojen alla, mutta se ei pysy paikallaan. Maankuoren liikkeet synnyttävät valtavia muodostumia, kuten vuoristoja ja syvänmeren hautoja, ja voivat aiheuttaa katastrofeja, kuten maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia.

Shutterstock

Rauhalliselta vaikuttavan maankuoren alla myllertävät valtavat voimat.

Ne liikuttavat tektonisia laattoja, joista muodostuvat kaikki mantereet ja valtamerten pohja. Voimien vaikutus tuntuu varsinkin laattojen rajoilla. Siellä sijaitsee huomattava osa maapallon tulivuorista, ja alueilla esiintyy usein myös voimakkaita maanjäristyksiä.

Maata muokkaavat voimat

Vuorten poimuttuminen

Vuoristoja poimuttuu mantereiden törmäyksissä, kun mannerlaatat puristuvat kokoon.

1

Tulivuorisaaret

Kuumaan pisteeseen virtaa jatkuvasti uutta magmaa magmakammion kautta.

2

Saarikaari

Vajoava laatta sulaa päädyttyään Maan vaippaan, mikä aiheuttaa vulkaanista toimintaa.

3

Valtameren keskiselänne

Merelliset laatat loittonevat ja niiden välistä kohoaa magmaa, josta syntyy vuoria.

4

Tulivuoren synty

Merellinen laatta liukuu mannerlaatan alle, jolloin mantereelle syntyy tulivuoria.

5

Repeämän synty

Maan vaipasta nousee ainetta, joka taas vajotessaan vie mukanaan osan maankuoresta ja synnyttää repeämän.

6
©

Mantereet voivat repeytyä irti toisistaan

Laattojen välillä on kolmentyyppisiä dynaamisia rajoja: konstruktiivisia, joissa maankuoreen tule lisää ainesta, destruktiivisia, joissa vanha aines häviää tai muuttaa muotoaan, ja transformisia, joissa vierekkäiset laatat hankaavat toisiaan.

Niiden lisäksi on passiivisia rajoja, joilla tilanne pysyy ennallaan.

Mantereiden törmääminen toisiinsa voi aiheuttaa vulkaanista toimintaa, kuten Andeilla Etelä-Amerikassa. Vuoret ovat syntyneet merellisen ja mantereisen laatan törmätessä.

Nykyiset mantereet voivat myös hajota. Tällainen prosessi on parhaillaan meneillään Itä-Afrikan repeämälaaksossa Punaisenmeren ja Adeninlahden läheisyydessä, missä Afrikan sarvi on irtautumassa muusta mantereesta.

Miljoonien vuosien kuluttua Punaiseenmereen on muodostunut keskiselänne ja merenpohjalaatta rajoittuu passiivisesti Arabian niemimaata ja Koillis-Afrikkaa vasten.

Se muistuttaa tilannetta, joka nyt vallitsee Atlantin keskiselänteellä. Siellä keskiselänne on yhteydessä sekä Eurooppaan että Pohjois-Amerikkaan. Destruktiivisissa rajakohdissa toinen laatta liukuu toisen alle ja vajoaa Maan vaippaan, jossa sulaessaan se kiihdyttää vulkaanista toimintaa.

Tämä näkyy hyvin Tyynenmeren laattaa ympäröivässä Tulirenkaassa, jossa on useita tulivuoria ja järistysvyöhykkeitä.

Tulirengas on Tyynellämerellä sijaitseva alue, jolla esiintyy paljon maanjäristyksiä (keltaiset) ja tulivuoria (punaiset).

© Science Photo Library

Lopputulos määräytyy sen mukaan, ovatko toisiinsa törmäävät laatat merellisiä laattoja vai mannerlaattoja.

Myös maan alta kulkeutuva sula kiviaines eli magma vaikuttaa paikallisesti uuden maankuoren muodostumiseen.