Maapallo

Tuleeko Maasta aina vain raskaampi?

Maapalloon osuu jatkuvasti hiukkasia ja meteoriitteja. Seuraako siitä, että planeetta saa lisää painoa?

Maa kevenee hitaasti, ja tapahtuma on selitettävissä laskelman avulla.

Planeetan paino nousee 40 000 tonnia vuodessa, koska se vetää painovoimallaan hitaasti hiukkasia ja meteoriitteja puoleensa avaruudesta.

Lisäksi Maan massaa kasvattaa ilmaston lämpeneminen. Lämpö on energiaa, ja suurempi energiamäärä tarkoittaa – kuten Einstein osoittaa kuuluisalla yhtälöllään E = MC2 – myös suurempaa massaa.

Tätä nykyä lämpeneminen tekee Maasta 160 tonnia raskaamman vuodessa.

Vety karkaa avaruuteen

Seuraavaksi on vuorossa laskelman toinen puoli: Maa menettää massaa, ja siihen on kaksi syytä.

Ensinnäkin planeetta pyörii jatkuvasti hitaammin, koska painovoimallaan sitä vetävä Kuu loittonee. Hitaampi pyöriminen johtaa energian vähenemiseen ja siten massan pienenemiseen. Ilmiö tarkoittaa 16 tonnin menetystä vuodessa.

Suuremman massahäviön aiheuttavat kuitenkin kaasut, jotka karkaavat yläilmakehästä avaruuteen. Vuodessa häviää vetyä noin 95 000 tonnia ja heliumia 1 600 tonnia.

Kun pienempi summa vähennetään suuremmasta, saadaan tulokseksi, että maapallo menettää massaa vähän yli 50 000 tonnia vuodessa. Se on noin 0,000000000000001 prosenttia planeetan painosta.

Vedyn häviäminen ei uhkaa tyhjentää nopeasti maapallon vetyvarastoja. Asiantuntijoiden mukaan vety loppuu vasta tuhansien miljardien vuosien kuluttua.