John Valley
Maailman vanhin kivi Jack Hillsin zirkonit

Top 5: Mikä on maailman vanhin kivenmurikka?

Maa syntyi noin 4,54 miljardia vuotta sitten, mutta mikä on vanhin tunnetuin kivenmurikka ja onko se ylipäänsä Maasta peräisin?

1. Murchisonin meteoriitti: 7 mrd. vuotta

Maailman vanhin kivi Murchisonin meteoriitti
© The National Museum of Natural History

Vanhin Maasta löydetty kivi on vanhempi kuin Maa ja Aurinkokunta. Niin sanottu Murchisonin meteoriitti tippui lähelle Murchisonin kylää Australiassa 28. syyskuuta 1969.

Vuonna 2020 meteoriitin kemiallisia yhdisteitä analysoitaessa todettiin, että kivi muodostui mitä todennäköisimmin kaasusumussa noin 7 miljardia vuotta sitten.

2. Kuunäyte 67215: 4,46 mrd. vuotta

Maailman vanhin kivi kuunäyte 67215
© JSC/NASA

Maan toiseksi vanhin kivenkappale on peräisin Kuusta. Näytteen numero 67215 toi mukanaan Apollo 16 -lennon miehistö, ja se koostuu lähes kokonaan plagioklaasi-mineraalista.

Kappale lienee jähmettynyttä magmaa aivan Kuun muodostumisen jälkeiseltä ajalta.

3. Jack Hillsin zirkonit: 4,40 mrd. vuotta

Maailman vanhin kivi Jack Hillsin zirkonit
© John Valley

Vanhimmat Maasta peräisin olevat kivet, jotka tunnetaan, ovat Länsi-Australiasta Jack Hillsin läheltä löydetyt zirkonikiteet.

Kiteet paljastavat, että Maassa oli kuori, vettä ja ehkä kuivaa maata jo vain 160 miljoonaa vuotta muodostumisensa jälkeen.

4. Nuvvuagittuqin viherkivivyöhyke: 4,39 mrd. vuotta

Maailman vanhin kivi Nuvvuagittuqin viherkivivyöhyke
© Aventures Inuit

Vulkaanisista kivilajeista ja sedimenttikivilajeista muodostunut viherkivivyöhyke Hudsoninlahden itäpuolella on Maan vanhin tunnettu laaja kalliomuodostelma.

Vuonna 2007 sen iäksi määritettiin 3,75 miljardia vuotta, mutta viisi vuotta myöhemmin toinen tutkijaryhmä ajoitti sen 4,39 miljardin vuoden ikäiseksi.

5. Alan Hills 84001: 4,09 mrd. vuotta

Maailman vanhin kivi Alan-Hills-84001
© NASA

Kahden kilon painoinen meteoriitti löydettiin Antarktiksesta vuonna 1984. Analyysien mukaan ALH 84001 on pala Marsin kuorta.

Marstutkijoiden mukaan meteoriitti on ehkä Valles Marineriksesta – rotkosta, joka Marsin vastine Grand Canyonille.