Shutterstock
Maailmankartta

Tietokonemallinnus näyttää Maan tulevan supermantereen

Seuraavien 200–300 miljoonan vuoden aikana Maan maamassat asettuvat yhdeksi supermantereeksi ja Tyynimeri häviää.

Vielä 200 miljoonaa vuotta sitten lähes kaikki Maan maamassat olivat kerääntyneet yhdeksi mantereeksi, jolle on annettu nimeksi Pangea.

Mantereet näyttävät jälleen olevan yhdistymässä. Curtinin yliopistossa Australiassa tehdyn tietokonemallin mukaan 300 miljoonan vuoden päästä maapallolla on taas yksi supermanner. Se on saanut nimekseen Amasia.

Australia yhdistää Amerikan ja Aasian

Tuleva supermanner syntyy, kun Amerikan ja Aasian mantereet yhdistyvät. Samalla Tyynimeri katoaa. Nykyään Tyynimeri peittää kolmanneksen maapallon pinnasta.

Tuleva supermanner Amasia

Geologien laskelmien mukaan Tyynimeri katoaa, kun Amerikka ja Aasia yhdistyvät Amasia-supermantereeksi 200–300 miljoonan vuoden päästä.

© Curtin University

Amasia-teoria on ollut olemassa jo pitkään. Sitä on pidetty yhtenä mahdollisena skenaariona Maan maamassojen asettumisesta tulevien vuosimiljoonien aikana.

Tietokonemallinnuksen takana olevat tutkijat uskovat, että Amasia syntyy vaiheittain niin, että ensin Australia törmää Aasiaan ja toimii sitten ikään kuin liimana Amerikan ja Aasian välillä. Samalla kun mantereet yhdistyvät, Tyynimeri kutistuu ja lopulta häviää.

Laattojen törmäys synnytti Pangean

Pangean supermanner syntyi noin 325 miljoonaa vuotta sitten, kun maankuoren laattojen liike ajoi lähes kaikki mantereet yhteen.

Pangea, mannerlaatat törmäävät
© Claus Lunau

325 miljoonaa vuotta sitten: Mantereet törmäsivät

Lähes kaikki maamassat olivat kerääntyneet kahdeksi mantereeksi: Euramerikaksi ja Gondwanaksi. Mantereiden alla olevat maankuoren laatat törmäsivät, ja Paleotethysmeri sulkeutui.

Pangea, supermanner
© Claus Lunau

235 miljoonaa vuotta sitten: Kaikki maa kasautui Pangeaan

Kaikki mantereet olivat yhdistyneet Pangeaksi. Pangea koostuu kreikan sanoista ’pan’ (kaikki) ja ’gaia’ (maa). Loput Maasta oli merta, joka on saanut nimen Panthalassa (kaikki meri).

Pangea, maanosat muodostuvat
© Claus Lunau

140 miljoonaa vuotta sitten: Pangea hajosi

Pangea alkoi hajota, kun nykyisten maanosien mannerlaatat lähtivät vähitellen omille teilleen. Pohjois-Atlantti oli kapea salmi, ja Afrikka ja Etelä-Amerikka olivat yhä kiinni toisissaan.

Merenpinnan taso muuttuu rajusti

Amasian synty ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun maanosat yhdistyvät. Kahden miljardin viime vuoden aikana maapallon mannerlaatat ovat monta kertaa kasautuneet supermantereeksi ja sitten taas hajonneet.

Näyttää siltä, että maapallon maamassat yhdistyvät supermantereiksi noin 600 miljoonan vuoden välein.

Lue lisää:

Supermannersyklin ja geodynaamisten 4D-mallinnuksen pohjalta australialaistutkijat ovat laatineet kuvan maapallosta 200–300 miljoonan vuoden kuluttua.

Tutkijat huomauttavat, että maamassojen liike tuo mukanaan mullistavia muutoksia maapallon ekosysteemeille, kun merenpinnan taso, lämpötila ja moni muu ympäristötekijä menee uusiksi.