green and blue flashes at sunset

Miten vihreä ja sininen välähdys syntyvät?

Sopivissa ilmakehän olosuhteissa laskeva aurinko voi juuri ennen katoamistaan horisontin taakse tarjota upean valoilmiön, jonka aikana taivaanrannassa näkyy sininen tai vihreä välähdys.

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Värikäs muutaman sekunnin mittainen välähdys on melko harvinainen, sillä se esiintyy vain, jos ilma on hyvin puhdasta ja ilmakerrokset rauhallisia.

Tyyni kerrostunut ilmakehä taittaa auringonvaloa kuin prisma, jolloin valo hajoaa eri aallonpituuksiin. Horisontissa pitäisi viimeiseksi ennen auringon katoamista näkyä näkyvän valon aallonpituuksista lyhyimmät eli vihreä, sininen ja violetti.

Erilaiset epäpuhtaudet eli ilmassa olevat hiukkaset sekä ilmavirtaukset sotkevat helposti lyhyiden aallonpituuksien kulun. Koska auringon laskiessa auringonsäteet joutuvat kulkemaan pitkän matkan ilmakehän läpi katsojan silmiin, vihreät ja etenkin siniset ja violetit aallonpituudet siroavat helposti eivätkä kulje ilmakehässä yhtä pitkälle kuin punaiset aallonpituudet. Tästä syystä laskeva aurinko näyttää tavallisesti punaiselta

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: