Näkyykö satelliitti paljain silmin?

Kuinka helposti satelliitti erottuu yötaivaalta ilman optisia apuvälineitä?

Tekokuun voi nähdä paljain silmin

Pian auringonlaskun jälkeen ja vähän ennen aamunsarastusta on kirkkaalla säällä hyvinkin mahdollista havaita pieni valopilkku, joka liikkuu taivaalla tasaista vauhtia välkkymättä. Kyseessä on joko satelliitti, joka heijastaa auringonsäteitä niin, että loiste näkyy Maahan, tai Kansainvälinen avaruusasema ISS tai Kiinan avaruusasema Tiangong-1.

Satelliitti näkyy päivänvalossakin

Pimeässä satelliitteja on suhteellisen helppo bongata, kiertäväthän ne maapalloa melko matalilla radoilla. Päivänvalo vaikeuttaa tehtävää, mutta ei tee siitä mahdotonta. Puhelinyhteyksiä ylläpitävät 66 Iridium-satelliittia heijastavat hetkellisesti niin paljon auringonvaloa, että ne voidaan paikantaa taivaalta selvästi erottuvasta loisteesta, joka kestää kymmenisen sekuntia.

Nasan Spot The Station- eli Bongaa asema -palvelu ilmoittaa sähköpostitse puoli vuorokautta aikaisemmin, milloin ISS kulkee tilaajan asuinpaikan yli. Täsmätieto auttaa tietenkin häntä olemaan hyvissä tarkkailuasemissa juuri oikeaan aikaan.

Kolme tekijää vaikuttaa siihen, onko satelliitti näkyvissä:

KOKO

Suuret kiertolaiset on helpompi havaita kuin pienet. Mittavin, Kansainvälinen avaruusasema, heijastaa eniten valoa.

ETÄISYYS Alle 1 000 kilometrin korkeuteen sijoitetut tekokuut näkyvät parhaiten. Noin 36 000 kilometrin päässä kiertäviä tietoliikennesatelliitteja ei näe.

RAKENNE

Laaja sileä taso, kuten antenni ja aurinkopaneeli, heijastaa valoa tehokkaasti.

Sääsatelliitti auttaa meteorologeja

Lue lisää satelliiteista, jotka ennustavat säätä ja valvovat ilmastoa: