Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Päiväntasaajalla pimeys laskeutuu nopeasti

Matkoillani olen pannut merkille, että etelässä hämärä aika on lyhyempi kuin pohjoisessa. Laskeeko Aurinko etelässä nopeammin?

Shutterstock

Sinänsä Aurinko laskee kaikkialla yhtä nopeasti. Silti voidaan sanoa, että pimeä laskeutuu hitaammin pohjoisessa kuin päiväntasaajan seudulla. Ilmiö johtuu siitä, että Aurinko laskee eri kulmassa. Päiväntasaajalla Aurinko painuu horisontin taakse lähes suoraan, kun taas kaukana pohjoisessa tai etelässä se laskee vinosti.

Koska Auringon näennäinen liike taivaankannella on yhtä nopeaa kaikkialla, aika, jonka kuluessa se katoaa horisontin alapuolelle, pitenee sitä mukaa mitä kauempana päiväntasaajasta ollaan. Tästä syystä sekä pohjoisen että eteläisen napapiirin takana syntyy kesäisin tilanne, jota kutsutaan yöttömäksi yöksi. Tällöin Aurinko vain käväisee kääntymässä horisontin tuntumassa, ja uusi aamu sarastaa jo, kun ilta on vasta ehtinyt hieman hämärtyä.

Pohjoismaalainen voi yllättyä siitä, miten nopeasti ilta pimenee trooppisilla seuduilla. Toisin kuin Pohjolassa, jossa hämärä aika voi kestää useita tunteja, päiväntasaajan ympäristössä pimeys laskeutuu noin puolessa tunnissa.

Lue myös:

Kuu

Uusia mittauksia: Voimakas säteily tuottaa paineita Kuu-lennoille

2 minuuttia
Kuun pinta ja Maa nähtynä Apollo 11:sta, 1969
Kuu

LIVE: Nasa paljastaa jymyuutisen Kuusta

3 minuuttia
Jääplaneetta
Aurinkokunta

Kaukainen jääplaneetta piirtyy taivaalle

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota