Voivatko Maan navat todella vaihtaa pian paikkaa?

Olen kuullut, että maapallon magneettiset navat vaihtavat pian paikkaa. Voiko se todellakin pitää paikkansa ja miten geologit voivat tietää sen?

Jordens poler bytter plads
© Shutterstock

Maapallon magneettiset navat ovat aikojen saatossa vaihtaneet paikkoja lukemattomia kertoja. Viimeisten 83 miljoonan vuoden aikana niin on käynyt 183 kertaa.

Tuolla tiheydellä navat vaihtuvat keskimäärin aina 450 000 vuoden välein.

Napojen vaihtumisen tiheys on vaihdellut rajusti, joten vaikka edellisestä vaihdoksesta on jo 786 000 vuotta, se ei välttämättä tarkoita, että seuraava vaihdos olisi pian edessä.

Mennyt näkyy mineraaleissa

Esimerkiksi laavan vangiksi eri aikoina jääneitä magneettisia mineraaleja tutkimalla geologit pystyvät määrittämään, missä suunnassa Maan magneettikenttä on aikojen saatossa ollut.

72 miljoonaa vuotta sitten navat vaihtoivat paikkaa jopa viisi kertaa miljoonan vuoden aikana. Muina aikoina napojen vaihtumisen välillä on saattanut olla jopa kymmenen miljoonaa vuotta.

Tutkijat ovat kuitenkin löytäneet argumentteja, jotka puhuvat sen puolesta, että navat olisivat piakkoin vaihtamassa paikkaa. Maapallon navat siirtyvät nykyisellään jopa 50 kilometriä vuodessa, ja samaan aikaan Maan magneettikenttä heikkenee. Molemmat voivat olla merkkejä pian tulossa olevasta napojen vaihdoksesta, mutta mitenkään varma ennustus ei ole.

Napojen vaihdos saa aikaan magneettisen sekasotkun

Tietokonesimulaatiot osoittavat, että Maan magneettikenttä ajautuu napojen vaihdoksen aikana kaaokseen.

Jordens poler bytter plads
© G. Glatzmaier, LANL & P. Roberts, UCLA/Spl

1. Vahva kenttä ennen vaihdosta

Maan magneettikenttää kuvaavat siniset ja oranssit viivat lähtevät normaalisti jommastakummasta navasta – kuten nykyään. Hyvässä järjestyksessä oleva magneettikenttä antaa vahvan suojan kosmista säteilyä vastaan.

Polerne bytter plads
© G. Glatzmaier, LANL & P. Roberts, UCLA/Spl

2. Vaihdoksen aikana kenttä heikkenee

Napojen vaihtaessa paikkoja kenttäviivat näyttävät sekavalta vyyhdiltä, sillä etelä- ja pohjoisnapoja on tällöin useita. Magneettikenttä heikkenee, mutta ei katoa vaihdoksenkaan aikana täysin.

Kun Maan napojen vaihdos käynnistyy, Maan magneettikenttä heikkenee selvästi – kenties jopa tuhansien vuosien ajan.

Heikentynyt magneettikenttä päästää Maan pinnalle enemmän Auringon hiukkasia, jotka voivat esimerkiksi häiritä sähkölaitoksia ja johtaa syöpien lisääntymiseen.